2016. feb 07.

Bögrés mákos kocka

írta: S. Cecilia
Bögrés mákos kocka

Egyszerűen elkészíthető kevert tészta darálatlan mákkal.

DSC001481

Ezt a receptet évtizedek óta készítem, de az utóbbi időben feledésbe ment.  A napokban voltam hivatalos egy egyesületi összejövetelre, ahová mindenki vitt valami saját készítésű finomságot. Eszembe jutott a mákos kocka, és megcsináltam. Több, Magyarországon élő, külföldi nő vett részt az eseményen és nagyon ízlett nekik a számukra különleges édesség, mert  nem ismerték a mákot. Megadtam nekik a receptet és most megosztom a blog olvasóival is.

m__kos4.jpg

Hozzávalók:

2,5 dl-es bögrét használva mértékegységként:

1 sütőpor,

1 bögre mák (nem darált)

1 bögre liszt

1 bögre kristálycukor

20 dkg  margarin

1 citrom reszelt héja

5 tojás  

m__kos3_600x450.jpg

Elkészítés:

A mákot egy órára bő  vízben megáztatjuk, majd leszűrjük, jól lecsepegtetve. A hozzávalókat összedolgozzuk, a tojásnak csak a habbá vert fehérjét tesszük bele. Előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Akkor jó, ha a villára nem tapad rá a tészta és a teteje kezd barnulni. A tojások sárgáját 20 dkg kristálycukorral elkeverjük és a sütőből kivett tészta tetejére egyenletesen rákenjük. Visszatesszük a sütőbe és pár percig sütjük. Óvatosan, mert gyorsan megpirul. Csak kihűlve vágjuk fel mert a cukormáz könnyen törik. Készíthetjük a cukormáz nélkül is, lekvárral megkenve a tetejét.

DSC001481.jpg

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Szólj hozzá