2016. ápr 13.

Sütőben sült cékla-sütötök-spenót saláta

írta: S. Cecilia
Sütőben sült cékla-sütötök-spenót saláta

 

 

céklasaláta 4

 

A sült és nyers zöldségekből készült salátát húsok mellé köretként, vagy salátaként is fogyaszthatjuk. Én egy születésnapi ebédre készítettem kalóriaszegény diétán lévő férjemnek párolt csirkehús mellé. A színei miatt nagyon  mutatós, különleges étel.  

 

céklasaláta3

 

Hozzávalók:

Fél  kanadai sütőtök

2 közepes méretű cékla

1 avokádó

20 dkg  fetasajt

egy marék friss spenót

2 evőkanál olivaolaj

1 evőkanál mag

só, bors, citrom, vagy almaecet

 

céklasaláta2

 

Elkészítés:

A sütőtököt és a céklát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe rakjuk a kockákat, meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük kevés sóval, majd előmelegített sütőbe tesszük és kb. 40-50 percet sütjük, amíg a cékla és a sütőtök megpuhulnak. Ha a sütőtök előbb megpuhul, mint a cékla, kivesszük és a céklát tovább sütjük.  Ha megpuhult, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Közben az avokádót (meghámozás után) és a fetasajtot is apró kockákra vágjuk, a spenótot csíkokra szabdaljuk, majd a kihűlt zöldség darabokkal összekeverjük. Megkóstoljuk és ízlés szerint tovább sózzuk, borsozzuk, olajozzuk. Ha szeretjük a savanyú ízeket, meglocsolhatjuk egy kis citromlével, vagy almaecettel. A legvégén meghintjük nyers magokkal: napraforgómaggal, vagy tökmaggal, vagy szezámmaggal, és mégegyszer összekeverjük. Egy-két órát hagyhatjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Ha húshoz kínáljuk, langyosan jó, ha salátának, akkor hidegen.

Cecilia

 

 

Szólj hozzá