Sütőben sült cékla-sütötök-spenót saláta
A sült és nyers zöldségekből készült salátát húsok mellé köretként, vagy salátaként is fogyaszthatjuk. Én egy születésnapi ebédre készítettem kalóriaszegény diétán lévő férjemnek párolt csirkehús mellé. A színei miatt nagyon mutatós, különleges étel.
Hozzávalók:
Fél kanadai sütőtök
2 közepes méretű cékla
1 avokádó
20 dkg fetasajt
egy marék friss spenót
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál mag
só, bors, citrom, vagy almaecet
Elkészítés:
A sütőtököt és a céklát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe rakjuk a kockákat, meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük kevés sóval, majd előmelegített sütőbe tesszük és kb. 40-50 percet sütjük, amíg a cékla és a sütőtök megpuhulnak. Ha a sütőtök előbb megpuhul, mint a cékla, kivesszük és a céklát tovább sütjük. Ha megpuhult, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Közben az avokádót (meghámozás után) és a fetasajtot is apró kockákra vágjuk, a spenótot csíkokra szabdaljuk, majd a kihűlt zöldség darabokkal összekeverjük. Megkóstoljuk és ízlés szerint tovább sózzuk, borsozzuk, olajozzuk. Ha szeretjük a savanyú ízeket, meglocsolhatjuk egy kis citromlével, vagy almaecettel. A legvégén meghintjük nyers magokkal: napraforgómaggal, vagy tökmaggal, vagy szezámmaggal, és mégegyszer összekeverjük. Egy-két órát hagyhatjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Ha húshoz kínáljuk, langyosan jó, ha salátának, akkor hidegen.
Cecilia