Baconba csavart, töltött kolbászka
Kolbászhúsba tekert sajt, baconba göngyölve és kisütve. Melegen és hidegen is finom.
Napok óta gondolkodtam, mit főzzek, illetve süssek, amit minden családtagom szeret, főleg a húsimádók.
Éjszaka jött az ötlet - mint általában - a kolbászka ötlete. Másnap elkészítettem, amit kitaláltam éjszaka: kicsi, csinos kolbikat csináltam sajttal megtöltve, (de töltetlenül is jó), majd baconba tekerve megsütöttem. Frissen sütve és hidegen is finom.
Hozzávalók 3 főre:
½ kg darált hús ( kicsit zsírósabb húsból)
1 kisebb fej fokhagyma, vagy 4 nagyobb cikk, ízlés szerint
1 evőkanál pirospaprika - bátran, mert a kolbász kívánja
1 mokkáskanál bors
1 púpozott evőkanál só – vagy izlés szerint
20 dkg bacon szalonna
5 dkg sajt
A töltelék ízlés szerint lehet kemény füstölt sajt, savanyú uborka, répa, kolbász, bármit tehetsz bele, a fantáziádra bízom. Én kipróbáltam kolbásszal is.
Elkészítése:
Tedd egy tálba a darált húst és add hozzá a fűszereket és a fokhagymát átnyomva! (Hagyma, Isten ments, nem kell bele!). Jól keverd össze! Kóstold meg és ízesítsd, ha nem érzed a kolbász jellegzetes ízét. Ha jól összegyúrtad és nagyon kemény, tehetsz bele kicsi házi zsírt. Majd gondolatban oszd el hat fele, be is jelölheted a tálban, mint a tortaszeleteket. Végy ki egy adagot, tedd fóliára, formázd téglalap alakúra, kb. 15x10 cm legyen, tedd bele a sajtot, vagy amivel tölteni szeretnéd (százaz kolbász, savanyú uborka, sárgarépa, stb.) és formázd, hosszúkás kolbászformára. Ha kész, tedd a hűtőbe pihenni egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Majd egyenként baconba tekerve kizsírozott tepsibe téve egy órát süssük, míg a bakon szép piros nem lesz. Ha kész, vegyük ki a tepsiből, a visszamaradt piros zsír isteni finom, puha kenyérre kenve.
Köretként burgonyapüré, vagy friss saláta illik hozzá, de hidegen paradicsommal, paprikával is nagyon finom.
Vica