2016. aug 27.

Baconba csavart, töltött kolbászka

írta: Adam G. Steve
Baconba csavart, töltött kolbászka

Kolbászhúsba tekert sajt, baconba göngyölve és kisütve. Melegen és hidegen is finom.

kolbi

Napok óta gondolkodtam, mit főzzek, illetve süssek, amit minden családtagom szeret, főleg a húsimádók.

Éjszaka jött az ötlet - mint általában - a kolbászka ötlete. Másnap elkészítettem, amit kitaláltam éjszaka: kicsi, csinos kolbikat csináltam  sajttal megtöltve, (de  töltetlenül is jó), majd baconba tekerve megsütöttem. Frissen sütve és hidegen is finom.

 

Hozzávalók 3 főre:

½ kg darált hús ( kicsit zsírósabb húsból)

1 kisebb fej fokhagyma, vagy 4 nagyobb cikk,  ízlés szerint

1 evőkanál pirospaprika -  bátran, mert a kolbász kívánja

1 mokkáskanál bors

1 púpozott evőkanál só – vagy izlés szerint

20 dkg bacon szalonna

5 dkg sajt

A töltelék ízlés szerint lehet kemény füstölt sajt, savanyú uborka, répa, kolbász,  bármit tehetsz bele, a fantáziádra bízom.  Én kipróbáltam kolbásszal is.

 kolbászka 2

 

Elkészítése:

Tedd egy tálba a darált húst és add hozzá a fűszereket és a fokhagymát átnyomva!  (Hagyma, Isten ments, nem kell bele!). Jól keverd össze! Kóstold meg és ízesítsd, ha nem érzed a kolbász jellegzetes ízét. Ha jól összegyúrtad és nagyon kemény, tehetsz bele kicsi házi zsírt. Majd gondolatban oszd el hat fele, be is jelölheted a tálban, mint a tortaszeleteket. Végy ki egy adagot, tedd fóliára, formázd téglalap alakúra, kb. 15x10 cm legyen, tedd bele a sajtot, vagy amivel tölteni szeretnéd (százaz kolbász, savanyú uborka, sárgarépa, stb.) és formázd, hosszúkás kolbászformára. Ha kész, tedd a hűtőbe pihenni egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Majd egyenként baconba tekerve kizsírozott tepsibe téve egy órát süssük, míg a bakon szép piros nem lesz. Ha kész, vegyük ki a tepsiből, a visszamaradt piros zsír isteni finom, puha kenyérre kenve.

 

kplbászka (3)szerk

 

Köretként burgonyapüré, vagy friss saláta illik hozzá, de hidegen paradicsommal, paprikával is nagyon finom.

Vica

 

Szólj hozzá