Polenta, a kukoricadara köret
Olcsó, egészséges, könnyen elkészíthető köret.
Kukoricadarából nem csak nagyanyáink puliszkáját lehet elkészíteni, hanem az egészséges konyhánk köretnek való alapanyaga is lehet. A kukoricadara gluténmentes és nagyon egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók 2 személyre:
fél liter víz
1 kávéskanál vaj
10 dkg kukoricadara
só ízlés szerint
Elkészítése:
A vizet odateszem egy lábasban a tűzhelyre. Sózom és várok, amíg a víz gyöngyözni kezd, majd beledobom a vajat, habverővel kevergetem és közben lassan szóróm bele a kukoricadarát. Kb. 5-7 per alatt a dara besűrűsödik. Olyan sűrű legyen, mint a tejbegríz!
Egy formát kiöblítek hideg vízzel és beleöntöm a langyosra hűlt darát. Bármilyen edényformát választhatunk: lehet négyszögletes, kerek tortaforma, vagy őzgerincforma, aszerint, hogy hogyan szeretnéd szilárdulás után tálalni. Én tepsibe öntöttem és megszilárdulás után pohárral szaggattam ki kis korongokra.
Díszítheted piros, nyers paprikával (én így készítettem), de lehet kukoricával, főtt sárgarépával, petrezselyemmel, reszelt gyömbérrel, almával, hagymásan, céklásan és ki tudja még mivel. Én sült hússal és tofus szöldsalátával tálaltam.
Félkilós kiszerelésben kapható, melynek ára 100-160 Ft között van.
A kukoricadara az egészségmegőrzők egyik fő konyhai alapanyaga. Napjainkban sokrétűen felhasználhatjuk, mert olcsó, ízletes és változatosan készíthető.
Remélem ízleni fog!
Vica
Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Csatlakozáshoz
Mentés
Mentés
Mentés