Ropogósra sült, töltött csirkecomb
Melegen sokféle körettel tálalható, hidegen kiváló hidegtálakra salátával.
A látvány és az illatok lenyűgözőek miközben készül. Általában ebédre, vagy vendégváró főételként kínálom. Előre elkészíthető, sütésig hűtőben tárolom. A tölteléket sokféleképpen lehet ízesíteni, én most a legegyszerűbb változatot választottam.
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
6 darab közepes csirkecomb
1 dl olaj a sütéshez
só
A töltelékhez:
3 darab száraz zsemle, vagy 4 szelet kenyér, vagy a kettő keveréke. Én jobban szeretem a kenyeret, mert a zsemle péppé ázik.
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír
fűszerek: só, bors, delikát, pici pirospaprika
1 csokor petrezselyemzöldje, vagy szárított petrezselyem
Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítom, megmosom, ha nagyok a combok, ketté is vághatom. A csirke bőrét ujjaimmal elválasztom a hústól, amilyen nagy helyet csak tudok, kialakítok a tölteléknek, úgy hogy azt a bőre alá tudjam tölteni. Papírtörlővel megtörölgetem, sózom és félreteszem, míg elkészítem a tölteléket.
A töltelékhez a száraz zsemlét, vagy a száraz kenyeret vízbe áztatom, majd amikor megszívta magát vízzel, vagyis megpuhult, kicsavarom belőle a vizet és egy mély üvegtálba teszem. Addig, míg a kenyér/zsemle ázik, az 1 evőkanál zsíron megdinsztelem a megtisztított, apró kockára vágott hagymát és a fokhagymát. A kicsavart zsemlére vagy kenyérre ráütöm a nyers tojásokat, majd a kihűlt hagymás fokhagymás zsírt is hozzákeverem. Ezután jöhetnek a fűszerek: só, bors, delikát, késhegynyi pirospaprika, és friss petrezselyemzöld apróra vágva, vagy szárított petrezselyem. Ha lágy a massza, 2 kanál zsemlemorzsát is hozzátehetünk. Megkóstolom, és ha elég ízes, jöhet a töltögetés kiskanál segítségével.
A tölteléket bátran osszuk szét, púpozzuk jó magasra a combok bőre alatti részét. A csirkecombokat nem kell megtűzdelni hústűvel, de a tepsiben jó szorosan kell egymás mellé rakni. Bevallom én csirke farhátat is csempészek a combok közé, ezek ugyanis sok töltelékkel megtöltve a mélyedéseket, finomabbak, mint a combok. A tepsit kissé kiolajozom, a csirkecombokat szorosan egymás mellé rakom, tetejét átkenem a maradék olajjal, melybe késhegynyi piros csemegepaprikát szórtam. Ettől lesz szép piros a teteje.
180 fokon 45 perc alatt sütőben, fólia alatt megsütöm, utána leveszem a fóliát, és 10 percig fólia nélkül ropogósra sütöm.
Vica