Lencseleves keleti fűszerekkel
Egzotikus ízű, selymes leves.
Keleti országokban szívesen fogyasztott lencseétel. Ott vörös lencséből főzik, de a mi lencsénkből készítve is finom és a szerencsénket is meghozza.
Hozzávalók:
fél kiló lencse
1 kávéskanál só
1 kávéskanál bors
1 kávéskanál édes piros paprika
fél kávéskanál csípős piros paprika
1 kávéskanál curry por
1 kávéskanál római kömény por
1 kávéskanál levespor, vagy 1 zöldséges leveskocka
5 dkg vaj
3 nagy gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A lencsét jól megmosom, majd beáztatom legalább 2 órára annyi vízben, amennyit magába szív. Egy nagy fazékban 2 liter vízben felteszem főni, ha felforrt, leszedem a keletkezett habot. Ekkor teszem bele a fűszereket. Lassú tűzön kb. egy órát főzöm, amíg a lencse megpuhul. Ekkor teszem bele a fokhagyma gerezdeket egyben és a vajat, 5 percig még főzöm. Megkóstolom, ha kell, még ízesítem. Lehűtöm, majd botmixerrel simára passzírozom. A lencse rostos anyagától elég sűrű lesz a leves, ha valaki hígabban szereti, több vízzel kell csinálni, illetve hagyományos passzírozóval lehet passzírozni. A tányérban, díszítésként csöpögtethetünk bele egy kis tejjel elkevert tejfölt.
Cecilia