2017. feb 22.

Fűszeres finomfőzelék, rántás nélkül

írta: Adam G. Steve
Fűszeres finomfőzelék,  rántás nélkül

Különleges ízesítésű főzelék többféle zöldségből.

A menzák sokak számára rossz emlékű főzeléke is lehet nagyom finom, ha kicsit változtatunk a hozzávalókon. Kiváló téli vitaminpótló, fasírttal, vagy más feltéttel nagyon finom ebéd, vagy vacsora.

Hozzávalók:

- 1 nagy répa

- 15 dkg csemege kukorica

- 15 dkg zöldborsó

- 10 dkg zeller

- 1 kis darab petrezselyem gyökér

- 1 darab burgonya

- 1 kiskanál reszelt gyömbér

- 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve

- 2 tojás sárgája

- 1 kispohár tejföl

- 1 gerezd fokhagyma, reszelve

- 1 dió nagyságú hagyma reszelve

- só, fehér bors

- mokkáskanál őrölt koriander

- 1 evőkanál vaj

- 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

Minden zöldséget apró kockákra vágok, a burgonyát lereszelem. A vaj-olaj keveréket felforrósítom, majd először a répát, zellert, petrezselymet kezdem dinsztelni benne. Pár perc múlva hozzáadom a fokhagymát, a hagymát, a gyömbért, a citrom héját, és az apróra reszelt burgonyát.

1 deci forró vízzel felengedem, és fedő alatt párolom. Mikor majdnem puhák a zöldségek, akkor teszem bele a kukoricát és zöldborsót. Míg összekeverem a tejfölt és a tojás sárgáját, a zöldségek tovább puhulnak együtt. Ezzel a keverékkel sűrítem a főzeléket, ha túl sűrű lett, kevés tejföllel, vagy kefirrel lazítom fel. További félpercnyit főzöm, a citromlével ízesítem.

Ezzel el is készült a finom főzelék, amit én fasírttal tálaltam.

Zita

 

Szólj hozzá