Fűszeres finomfőzelék, rántás nélkül
Különleges ízesítésű főzelék többféle zöldségből.
A menzák sokak számára rossz emlékű főzeléke is lehet nagyom finom, ha kicsit változtatunk a hozzávalókon. Kiváló téli vitaminpótló, fasírttal, vagy más feltéttel nagyon finom ebéd, vagy vacsora.
Hozzávalók:
- 1 nagy répa
- 15 dkg csemege kukorica
- 15 dkg zöldborsó
- 10 dkg zeller
- 1 kis darab petrezselyem gyökér
- 1 darab burgonya
- 1 kiskanál reszelt gyömbér
- 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
- 2 tojás sárgája
- 1 kispohár tejföl
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 dió nagyságú hagyma reszelve
- só, fehér bors
- mokkáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Minden zöldséget apró kockákra vágok, a burgonyát lereszelem. A vaj-olaj keveréket felforrósítom, majd először a répát, zellert, petrezselymet kezdem dinsztelni benne. Pár perc múlva hozzáadom a fokhagymát, a hagymát, a gyömbért, a citrom héját, és az apróra reszelt burgonyát.
1 deci forró vízzel felengedem, és fedő alatt párolom. Mikor majdnem puhák a zöldségek, akkor teszem bele a kukoricát és zöldborsót. Míg összekeverem a tejfölt és a tojás sárgáját, a zöldségek tovább puhulnak együtt. Ezzel a keverékkel sűrítem a főzeléket, ha túl sűrű lett, kevés tejföllel, vagy kefirrel lazítom fel. További félpercnyit főzöm, a citromlével ízesítem.
Ezzel el is készült a finom főzelék, amit én fasírttal tálaltam.
Zita