2017. ápr 28.

Túrós-gyümölcsös bögrés, nosztalgia süti

írta: Adam G. Steve
Túrós-gyümölcsös bögrés, nosztalgia süti

 

 

Egyszerű, gyorsan elkészíthető,  puha, ízes  sütemény.  Mintegy három évtizede készítem a család apraja és nagyja örömére.

 

Hozzávalók:

 A tésztához:

1 pohár natúr kefir

ugyanazt a poharat használva:

2 pohár sima liszt

1.5 pohár cukor

1 dl olaj

2 tojás

1 sütőpor

 

A töltelékhez:

fél kiló tehéntúró

1 tojás

bármilyen friss vagy konzerv gyümölcs apróra vágva (mennyiség ízlés szerint)

cukor ízlés szerint

1 vaníliás cukor

 

Elkészítés

A tésztához először a tojást és a cukrot dolgozzuk össze, majd fokozatosan adjuk hozzá  a lisztet és az olajat. A sütőport a lisztbe keverjük bele, mielőtt azt a masszához öntjük.  Az így összedolgozott tészta kb.  háromnegyed részét tepsibe tesszük, majdnem megsütjük. Ez azt jelenti, hogy legyen kemény, de még világos színű a teteje.

Közben keverjük össze egy tálban a töltelékhez valókat. Nekem a konzerv, azaz üveges meggy vált  be a legjobban, egy üvegnyit használok belőle. Előtte szűrőn jól le kell csurgatni a levétől. Friss szilvával is nagyon finom. Érdemes mindenféle gyümölccsel kísérletezni, sőt több, különböző gyümölcsöt is tehetünk bele egyszerre, lényeg, hogy elég kemény legyen, ne menjen teljesen szét, amikor a túróval összekeverjük.

A sütőből kivett tésztára terítjük az alaposan összekevert tölteléket, majd a maradék egynegyed tésztát a tetejére csurgatjuk. Nem fogja teljesen befedni, ettől érdekesen foltos lesz. Visszatesszük a sütőbe és készre - azaz aranybarnára  sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.

Cecilia

 

Szólj hozzá