Túrós-gyümölcsös bögrés, nosztalgia süti
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, puha, ízes sütemény. Mintegy három évtizede készítem a család apraja és nagyja örömére.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 pohár natúr kefir
ugyanazt a poharat használva:
2 pohár sima liszt
1.5 pohár cukor
1 dl olaj
2 tojás
1 sütőpor
A töltelékhez:
fél kiló tehéntúró
1 tojás
bármilyen friss vagy konzerv gyümölcs apróra vágva (mennyiség ízlés szerint)
cukor ízlés szerint
1 vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához először a tojást és a cukrot dolgozzuk össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és az olajat. A sütőport a lisztbe keverjük bele, mielőtt azt a masszához öntjük. Az így összedolgozott tészta kb. háromnegyed részét tepsibe tesszük, majdnem megsütjük. Ez azt jelenti, hogy legyen kemény, de még világos színű a teteje.
Közben keverjük össze egy tálban a töltelékhez valókat. Nekem a konzerv, azaz üveges meggy vált be a legjobban, egy üvegnyit használok belőle. Előtte szűrőn jól le kell csurgatni a levétől. Friss szilvával is nagyon finom. Érdemes mindenféle gyümölccsel kísérletezni, sőt több, különböző gyümölcsöt is tehetünk bele egyszerre, lényeg, hogy elég kemény legyen, ne menjen teljesen szét, amikor a túróval összekeverjük.
A sütőből kivett tésztára terítjük az alaposan összekevert tölteléket, majd a maradék egynegyed tésztát a tetejére csurgatjuk. Nem fogja teljesen befedni, ettől érdekesen foltos lesz. Visszatesszük a sütőbe és készre - azaz aranybarnára sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Cecilia