2017. máj 18.

Így gazdálkodj az akciós élelmiszerrel!

írta: Régiségek blog
Így gazdálkodj az akciós élelmiszerrel!

akci__.jpg 

Saját készítésű félkész termék húsból, zöldségből  

Bevallom, alig várom, hogy vasárnap kezembe vegyem és elolvassam a nagyáruházak ajánlatait a következő heti élelmiszer termékeikről. Az akciós termékeket azért kedvelem, mert ezek révén jól tudok gazdálkodni a pénzemmel, és ötletet merítek a következő heti étlapomhoz. Mindig abból az áruházból és azt veszem, ami ott olcsóbb.

 

A minap a pulykamell volt akciós, ami ugye, nem mindennapi falat. Általában karácsonykor és nagyobb családi összejövetelkor szoktunk pulykahúst venni, de bevallom, én ennél gyakrabban. Akciósan, most 1 kg, vagyis 2 db 500 dkg-os csomag került 1200 Forintba, és nem fagyasztott hanem fóliázott volt, és szép színhús, egy grammnyi felesleges zsiradék, fecni sem volt rajta.

Amit vásárolok, rögtön feldolgozom, szeletelem, panírozom, zacskózóm, lefagyasztom, és kész is a félkész, saját készítésű rántott pulykamell filé termékem. Nagyszerű dolog ez, mert bármikor kivehetem a fagyasztóból és kész a finom falat ebédre, vacsorára. Ha hosszúra nyúlt a délelőtti programom, ha betoppannak váratlan vendégek, vagy „uram bocsá” nem akaródzik koszolni és babrálni vele, csak kiveszek, annyi szeletet a fagyasztóból, amennyit gondolok és kész az ebéd. Gyakran szoktam készíteni agglegény gyermekemnek is elvitelre, hogy „éhen ne haljon”. Ezt biztos megeszi, és nem tud megromlani, ha a fagyasztóban tárolja.

Gyakran vásárolok  zöldség félét is akciósan: sárgarépát, fehérrépát, karalábét, esetleg még brokkolit is. Ha egyszerre sok a friss zöldségem, azt is tisztítom, mosom, lecsepegtetem és zacskóban lefagyasztom. Elég két- három marék saját fagyasztású zöldség, és máris kész a finom leves alap. Ha van hozzá még egy kis borsó, fehér bab, gomba, vagy egy gyorsan összeütött májgaluska, grízgaluska, máris  kész a leves.z__lds__g_tisztitva___s_fagyasztva.jpg

Én is tudom, hogy a frissnél nincs jobb, de ha időt akarok spórolni és a pénztárcám se az ellenségem, akkor fagyasztott árukból is finomat lehet összeütni  nagyon egyszerűen. Szoktam eltenni a fagyasztóba petrezselyem zöldet, csak úgy csutaknak összekötözve, vagy paprikát, paradicsomot is. Fenséges ízt ad a levesnek.

Szeretek konzerveket, befőtteket is bespájzolni. Ezek tartós fogyasztási cikkek, érdemes akcióban vásárolni, nem kér enni a kamrában -  szokta mondani jóanyám. Gombát, befőttet, csemege uborkát és még sok minden egyebet, pl. kutya és macskakonzervet mindenkor és minden mennyiségben lehet jó ideig raktározni.

Sajnos a körülményeket nem tudjuk előre beprogramozni, így bármikor becsúszhat egy gikszer, és  nem tudunk se vásárolni menni, se órákig a tűzhely felett állni és főzni.

Ilyenkor jó, ha van egy B-terv, egy fagyasztóból előkapott zacskó félkész termékkel, vagy a polcról leemelt konzerv, amiből pillanatok alatt fenséges finomságot lehet olcsón az asztalra varázsolni.

Vica

Szólj hozzá