
Kelt tésztából, vagy bolti leves tésztából készíthető vendégváró, sós sütemény
Szokásos könyvklub összejöveteleink egyikén került terítékre a hagymás kifli, melyet Mihály készített és hozott magával a vendégségbe. Mielőtt éhes farkasok módjára rávetettük volna magunkat, lefényképeztem a kifliket és később megkaptam a receptet is. Közreadom, érdemes megsütni.
Hozzávalók 4 személyre:
1 dl tej
1 ek cukor
20 g élesztő
300 g liszt
0,5 dl olaj
3 fej vöröshagyma
50 g zsír
1 tojás
köménymag, só, bors
Elkészítése:
A kelt tésztához meglangyosítjuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, az összemorzsolt élesztőt és 1 ek lisztet. Meleg helyen futtassuk fel 5-10 percig.
Egy tálban keverjük össze a maradék lisztet, a sót, a felfuttatott élesztőt, az olajat és egy kevés langyos vizet. Dolgozzuk össze, majd letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára.
Közben elkészítjük a hagymás tölteléket: a vöröshagymát meghámozzuk, felaprítjuk, fölforrósított zsírban barnára megfuttatjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A kelt tésztát kinyújtjuk és 5 cm-es háromszögeket vágunk ki belőle. Felvert tojással megkenjük, ráterítjük a hagymás tölteléket, feltekerjük. A kiflik tetejét is megkenjük a felvert tojással, s megszórjuk köménymaggal. 180 fokon 15-20 percig süssük.

Ha nincs időnk kelt tésztát csinálni, bolti leveles tésztából gyorsan elkészíthetők a kiflik.
Mihály