2018. jan 19.

Hagymás kifli, ahogy Mihály készíti

írta: Régiségek blog
Hagymás kifli, ahogy Mihály készíti

K__poszt__s1_600x366.jpg

Kelt tésztából, vagy bolti leves tésztából  készíthető vendégváró, sós sütemény

Szokásos könyvklub összejöveteleink egyikén került terítékre a hagymás kifli, melyet Mihály készített és hozott magával a vendégségbe. Mielőtt éhes farkasok módjára rávetettük volna magunkat, lefényképeztem a kifliket és később megkaptam a receptet is.  Közreadom, érdemes megsütni.

Hozzávalók 4 személyre:

1 dl tej

1 ek cukor

20 g élesztő

300 g liszt

0,5 dl olaj

3 fej vöröshagyma

50 g zsír

1 tojás

köménymag, só, borsK__poszt__s2.jpg

Elkészítése:

A kelt tésztához meglangyosítjuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, az összemorzsolt élesztőt és 1 ek lisztet. Meleg helyen futtassuk fel 5-10 percig.

Egy tálban keverjük össze a maradék lisztet, a sót, a felfuttatott élesztőt, az olajat és egy kevés langyos vizet. Dolgozzuk össze, majd letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára.

Közben elkészítjük a hagymás tölteléket: a vöröshagymát meghámozzuk, felaprítjuk, fölforrósított zsírban barnára megfuttatjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A kelt tésztát kinyújtjuk és 5 cm-es háromszögeket vágunk ki belőle. Felvert tojással megkenjük, ráterítjük a hagymás tölteléket, feltekerjük. A kiflik tetejét is megkenjük a felvert tojással, s megszórjuk köménymaggal. 180 fokon 15-20 percig süssük.

K__poszt__s4_360x600.jpg
Ha nincs időnk kelt tésztát csinálni, bolti leveles tésztából gyorsan elkészíthetők a kiflik.

Mihály

 

Szólj hozzá