2018. feb 23.

Három generáció együtt bulizott a londoni Michael Jackson musical előadásán

írta: Adam G. Steve
Három generáció együtt bulizott a londoni Michael Jackson musical előadásán

1-600x450.jpg A kép forrása: Flickr


Életem legnagyobb zenés-táncos élménye

Évek óta fáj a fogam a Pop Királyáról a londoni West Enden, a Lyric Theaterben megrendezett  Thriller Live című musicalre. A show a legismertebb Michael Jackson számokat öleli fel, végig tánccal kísérve. A zenés darabot még Michael Jackson életében, 2005-ben hozta létre Adrian Grant producer, aki Jackson barátja volt, a sztár pedig Grant kislányának a keresztapja.

Legutóbbi látogatásom alkalmával lányom és barátnője megleptek a színházjegyekkel, ráadásul a kamaszainkat is elcsábítva e jeles alkalomra. Nem kaptunk egymás mellé 5 jegyet, a két fiút a legelső sorba ültettük, ott csápolhattak, mi hárman is aránylag közelről élvezhettük a két órás, fergeteges produkciót, közben egy szünettel. A szereplők a közönség interaktív bevonásával fokozták a bulihangulatot. Egy-egy számnál az egész nézőtér felszabadultan táncolt és tapsolt a zene ütemére a sorok közt. Nagyot néztem, amikor a szünetben borospoharakkal, és más büféitalokkal evickéltek a helyükre az emberek. Szóval egy giga-házibuliban éreztem magam.

 

7-2-600x467.jpg The Jackson 5      A kép forrása: Wikimedia Commons


 

A zenét élő zenekar szolgáltatta, amiről akkor győződhettünk meg, amikor a ledfal szétnyílt, és megláthattuk a hangszerek virtuózait. A két gitáros időnként előrejött a táncosok közé.  Az egyik énekes pár mondatban bemutatta a Jackson család sztoriját, majd egy kisgyerek, mint kis Michael, 4 nagyobb fiúval megjelenítették a The Jackson 5-ot, azaz az 5 Jackson fivért. Tudjuk, hogy mekkora szenzáció volt, amikor legelőször megnyertek egy tehetségkutatót. Az is közismert, hogy szigorú apjuk, aki a fizikai bántalmazásuktól sem riadt vissza, saját, meg nem valósult álmát kompenzálta tehetséges fiai együttesén keresztül. Mindemellett persze a fiúk élvezték a fellépéseket és egyre nagyobb sikerüket. Hiszen a zene, a ritmus a vérükben volt, és apjuk, rádöbbenve tehetségükre, aranybányát látott a világnak való megmutatásukban. Nem is tévedett. Az addig nélkülöző 9 gyerekes család elindult a gazdagodás, az 5 fiú pedig a világhírnév felé. Rájuk ragasztották a fekete Beatles címet, ami nem kis rangot jelentett.

 

6-2-600x450.jpg Kép forrása: Wikimedia Commons


E kis kitérő után olyan előadásról számolhatok be, amely életem legnagyobb zenés-táncos élménye. A fiatal tehetségek úgy énekhangban, mint tánctudásban M. Jackson maximalitásához méltón interpretálták közismert számait, mint pl. a Billie Jeant, a Beat it-et, a Thrillert, a Bad, a Wanna Be Startin’Somethin’,  Man in the Mirror, The Way You Make Me Feel, Rock With You, Black or White, Dangerous , Dirty Diana című dalait. Volt egy imitátor, aki teljes megjelenésében, öltözékében, mozdulataiban, hangszínében tökéletes másolata volt a sztárnak. A jellegzetes Moonwalk lépéseket is nagyszerűen bemutatta, valamint azokat a feszes, olykor robotszerű mozdulatokat is, amelyek M. Jackson koreográfiájának védjegyei. Mellette másik három férfi és egy nő is énekelte felváltva a dalokat.  A tánc egy percre sem szünetelt, néha akrobatikus elemekkel is gazdagodva. A szereplők a legnagyobb szeretettel és alázattal, végtelen energiával adták elő az örökérvényű számokat, egy pillanatra sem kiesve a ritmusból.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XUKayojKLL0

Michael Jackson minden furcsasága ellenére népes rajongótábort tudhatott magának, és ez a rajongás ma is töretlen. Szeretnék elvonatkoztatni az őt ért vádaktól, és csakis a nagy művészt láttatni. Elvitathatatlan a békéért, a Föld megmentéséért dalaival vívott harca, valamint karitatív tevékenysége. Gyönyörű lézerképek előterében énekelték az Earth Song-ot (a Föld dalát), amely ékes bizonyítéka ember- és természetszeretetének.

 

2-600x398.jpg Kép forrása: Flickr


A finálé kb. 15-20 perces volt, és a közönség, köztük mi is, lelkesen tapsoltuk végig felállva, táncmozdulatokkal kísérve a jól ismert dalok részleteit. Így búcsúztunk korunk legnagyobb popművészétől, aki bizonyára elégedett lett volna az előadóművészek teljesítményével. Biztos vagyok benne, hogy évtizedek múltán is lesznek rajongói, és tehetséges utánzói.

A nagy popsztrár 9 éve búcsúzott el tőlünk. Egy 50 előadást magában foglaló londoni giga-koncertsorozatra készült 2009. július és 2010. március közt. A jegyek már el is keltek az összes előadásra, (néhány londoni ismerősöm is izgatottan várta az estét, melynek belépőjegyei már a zsebükben lapultak).  Ám a popsztár nem bírta a rá nehezedő nagy nyomást. Orvosa hibázott, amikor engedett az altatószereket követelő művésznek, aki a  londoni koncert előtt 3 héttel, 2009. június 25-én, 51 éves korában gyógyszer túladagolásban elhunyt.

https://www.youtube.com/watch?v=rkR3Lx-gz7Q

A Thriller Live  fináléja 2017-ben, Makaóban (Kína)

A This Is It (Ennyi volt) című dokumentumfilmben, amit 2009. október 28-án Magyarországon is bemutattak, tanúi lehettünk a próbák és a főpróba mozzanatainak, barátokkal, munkatársakkal folytatott beszélgetéseknek. Ezeken a filmkockákon egy halkszavú, szerény, közvetlen ember rajzolódik ki előttünk, akitől távol álltak a sztár allűrök. A zenészeknek, táncosoknak, vokalistáknak mindig emberi hangon adott csendes instrukciókat, soha nem volt nagyképű. Minden egyes munkatárs a legnagyobb tisztelettel és rajongással beszélt róla, és végtelen megtiszteltetésnek érezték a vele való közös munkát.

hárman-537x600.jpg Lányommal és barátnőjével a színház előtt


Londonból való hazatértem után egy érdekes adalékot találtam a Lyric Theater videoi közt kutakodva. Sajnos csak itthon derült ki számomra, hogy a musical zenekarának dobosa egy magyar, sőt városombeli (szegedi), fiatalember, Dörnyei Gábor. Ő 2007-ben költözött Londonba 30 éves korában, már akkor is híres és világjárt dobosként. 2004-ben őt választották itthon Az év dobosának. Londonban folytatódott a sikersorozat, és karrierje egyfolytában felfelé ível. A szegedi napilap, a Délmagyarország, interjút készített vele 2010. jan. 21-én. Ebből tudtam meg, hogy 2009-től vesz részt az általam is látott Michael Jackson Thriller Live showban, amellyel 2 és féléves világkörüli turnét dobolt végig Európától Japánig, Kínáig, Szingapúrig, Dél Afrikáig. Sajnos Magyarországra még nem jutott el a show, remélem egyszer itt is látható lesz.

https://www.facebook.com/jared.falk.drummer/videos/1208525862495154/

Az angol Rhythm Magazine zenei folyóirat Dörnyei Gábort beválasztotta a világ legjobb 10 fiatal dobosa közé. A dobtanszék vezetőjeként oktat is a Harris Academy Bermondsey-ban, Londonban.

Köszönjük, hogy öregbíti hírnevünket a világban! Én is gazdagabb lettem azáltal, hogy személyesen láthattam azt a nagyszabású show-t, amiben közreműködött.

   Annaróza

 

Szólj hozzá