Csirkemáj, zöldborsóval, gombával bolondítva
Vitaminokban gazdag belsőség zöldségekkel
Sokan szeretjük a csirkemájat, mert nagyon változatosan el lehet készíteni. A vitaminokban gazdag belsőségből zöldségekkel felturbózva, percek alatt könnyű finomság kerülhet asztalunkra. A színes zöldségek nemcsak szemet gyönyörködtetnek, hanem étvágygerjesztőek is. Most zöldborsóval és gombával készítettem.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemáj (lehet fagyasztott vagy friss )
20 dkg zsenge zöldborsó (lehet fagyasztott vagy friss )
3 közepes fej hagyma
2 cikk fokhagyma
1 evőkanál sertészsír, vagy ennek megfelelő étolaj
2 teáskanál fűszerpaprika
10 dkg gomba (én friss csiperkét használtam, de lehet konzerv is)
ízlés szerint, bors, só és majoranna
Elkészítése:
A csirkemájakat megtisztítjuk a hártyáktól és apró darabokra vágjuk, jól megmossuk. A vöröshagymát, fokhagymát apró kockákra vágjuk és a zsírban (vagy olajban) megdinszteljük. Én mostanság visszatértem a sertészsír használatára, mert a szervezetnek a zsírra is szüksége van. Amikor a hagyma szép rózsaszín, gyorsan belekeverjük a pirospaprikát és beletesszük a víztől lecsepegtetett májat is. Fedő nélkül érdemes pirítani a májat, és kavargatni, míg minden oldala meg nem pirul. Míg pirul a máj, a friss borsót kifejtjük, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, ha mirelit zöldséget használunk, akkor a megfelelő mennyiséget előkészítjük.
Hamar elkészül, 15-20 perc elég, nem szükséges órákig sütni. Amikor a fakanállal ketté tudjuk vágni a májat, mehet bele a zöldborsó és a gomba is. Kb 10 perc alatt puhára pároljuk. Ízesítjük sóval, borssal, ha kell 1-2 evőkanál vizet is adhatunk hozzá, hogy legyen jó zaftos.
Rizzsel tálaljuk és kínálhatunk hozzá savanyúságot is.
Vica