2018. máj 16.

Csirkemáj, zöldborsóval, gombával bolondítva

írta: Régiségek blog
Csirkemáj, zöldborsóval, gombával bolondítva

 

Vitaminokban gazdag belsőség zöldségekkel

 

Sokan szeretjük a csirkemájat, mert nagyon változatosan el lehet készíteni. A vitaminokban gazdag belsőségből zöldségekkel felturbózva, percek alatt könnyű finomság kerülhet asztalunkra. A színes zöldségek nemcsak szemet gyönyörködtetnek, hanem étvágygerjesztőek is. Most zöldborsóval és gombával készítettem.

 

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csirkemáj  (lehet fagyasztott vagy friss )

20 dkg zsenge zöldborsó  (lehet fagyasztott vagy friss )

3 közepes fej hagyma

2 cikk fokhagyma

1 evőkanál sertészsír, vagy ennek megfelelő étolaj

2 teáskanál fűszerpaprika

10 dkg gomba (én friss csiperkét használtam, de lehet konzerv is)

ízlés szerint, bors, só és majoranna

Elkészítése:

A csirkemájakat megtisztítjuk a hártyáktól és apró darabokra vágjuk, jól megmossuk. A vöröshagymát, fokhagymát apró kockákra vágjuk és a zsírban (vagy olajban) megdinszteljük. Én mostanság visszatértem a sertészsír használatára, mert a szervezetnek a zsírra is szüksége van. Amikor a hagyma szép rózsaszín, gyorsan belekeverjük a pirospaprikát és beletesszük a víztől lecsepegtetett májat is. Fedő nélkül érdemes pirítani a májat, és kavargatni, míg minden oldala meg nem pirul. Míg pirul a máj, a friss borsót kifejtjük, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, ha mirelit zöldséget használunk, akkor a megfelelő mennyiséget előkészítjük.

Hamar elkészül, 15-20 perc elég, nem szükséges órákig sütni. Amikor a fakanállal ketté tudjuk vágni a májat, mehet bele a zöldborsó és a gomba is. Kb 10  perc alatt puhára pároljuk.  Ízesítjük sóval, borssal, ha kell 1-2 evőkanál vizet is adhatunk hozzá, hogy legyen jó zaftos.

Rizzsel tálaljuk és kínálhatunk hozzá savanyúságot is.

 

           

  Vica

 

Szólj hozzá