2018. aug 12.

Nyári pezsgés Szegeden

írta: Adam G. Steve
Nyári pezsgés Szegeden

Dinó kiállítás és sárkányhajó-vb - bloggereink tudósításai

 

Dino-600x600.jpg Kép forrása: Móra Ferenc múzeum


Szerencsésnek érzem magam, hogy a napfény városa, Szeged a szülőföldem. Különösen nyáron élénk élet folyik itt. Színes, változatos programok csalogatják a hazai és külföldi vendégeket 1-90 éves korig, és egyben az őslakosokat is. A teljesség igénye nélkül felvillantanék néhányat, részben személyes élmények alapján.

Nemcsak épül-szépül a város, hanem a kikapcsolódási lehetőségek palettája is bővül, ami már régen túlmutat a híres Szabadtéri Játékokon. E nagyszabású kultúresemény ötletét Juhász Gyula szegedi költő vetette fel legelőször 1926-ban. Megvalósítására azonban csak 1930-ban, a Fogadalmi Templom felszentelése kapcsán kerülhetett sor. Akkoriban nagy sikere és látogatottsága volt a játékoknak, melyeknek sajnos a II. világháború véget vetett. 1959. július 25-e óta minden évben újra megrendezésre kerül a legváltozatosabb repertoárral és szereplőgárdával.

 

wiki-600x448.jpg Szegedi Szabadtéri Játékok
Forrás: Wikipédia


A fiatalok közkedvelt szegedi rendezvénye, a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) is „megöregedett” közben, hiszen 50 éves múltra tekint vissza. A mai fiataloknak is felszabadult, vidám nemzetközi bulija ez minden augusztus végén, hazai és külföldi együttesek zenéjével. Mivel Szeged egyetemi város, nemcsak nyáron, hanem egész évben rengeteg, a világ minden tájáról jövő fiatallal lehet itt találkozni.  Nagyon üdítő ez a sokszínűség úgy külső megjelenésben, mint idegen nyelvben (is).

Sárkányhajó-megnyitó-és-verseny-délmagyar.hu_.jpg Sárkányhajó VB megnyitó
Forrás: delmagyar.hu


Szeged a vízi sportoknak is otthont ad a közelében lévő Maty-éren. A kajak-kenu világkupa minden év májusában nagy vonzerő a sport kedvelői számára.

Július 16-án pedig egy impozáns megnyitóval kezdetét vette a Sárkányhajó-vb, mely szintén a Maty-ér és a Tisza hullámain gyönyörködtette az érdeklődőket. A megnyitón égen és vízen egyaránt felejthetetlen látvány fogadta a rakparton tolongókat. Bessenyei Péter műrepülő életveszélyes mutatványaival a levegőt, a sárkányok a vizet hasították az emberek legnagyobb csodálatára.

hajó.jpg Sárkányhajó-vb  - Kép forrása : delmagyar.hu


A rendezvény jelmondata: „Sárkányok hete, te is légy részese!” 30 országból 140 csapat, 6200 sportolója regisztrált, akik közül a Kanadából, Szingapurból, Új-Zélandról érkezettek szerepeltek legjobban. A magyarok közül a Dunai Sárkányok Vác legénysége 3 versenytávon is a dobogó legfelső fokára állhatott. Szívből gratulálunk nekik!

https://www.youtube.com/watch?v=6Ffe1CuZ_f0

A belvárosi Fekete Házban, amely egykori, megfeketedett festéséről kapta a nevét, a bukaresti Román Nemzeti Múzeum kiállításának több-ezer éves arany és ezüstkincsei csillognak, melyeket a 19-20. században találtak a mai Románia területén.

Július 13-án nyílt meg a Reök palotában, Szeged legszebb szecessziós épületében, Náray Tamás divattervező festmény-kiállítása, amely újra sokoldalú tehetségét bizonyítja (róla külön cikket fogok írni). 

 

Dino-kiállítás-Móra-Ferenc-múzeum-600x600.jpg Dino kiállítás -  Kép forrása: Móra Ferenc múzeum


A kiállításszervezők mindig gondolnak a gyerekekre is. A Móra Ferenc Múzeum idén nyáron egyenesen Amerikából hívta vendégségbe az életnagyságú dinókat. Közülük kettő a múzeum bejáratát, és egyben Szeged biztonságát védi. A többiek bent az épületben tornyosulnak az ámuló gyerekek és felnőttek fölé, élethű mozgással, és bömböléssel. A „sztárok” jövő év januárjáig lesznek láthatók. Természetesen nagymama-barátnőim is izgatottan vitték el unokáikat, akik meg is „lovagolhatták” az eddig csak könyvekből, filmekből ismert gigantikus barátaikat. A gyerekbarát, interaktív kiállításon az őslények bendőjébe is bebújhattak a gyerekek, majd homokból kis régészekként igazi dinócsontokat áshattak ki.

 

dino4-600x600.jpg Dino kiállítás előkészületei - Kép forrása: Móra Ferenc múzeum


Van még egy új túristaprogram Szegeden, az Urbango kincsvadászat, amely „tulajdonképpen egy óriási szabadulószobává változtatja a várost, ahonnan ki kell találniuk a résztvevő 4-8 fős csapatoknak” – ahogy a szeged.hu fogalmaz. A versenyzők e-mailben kapják a címet, ahol a játék kezdődik, majd különböző feladatok teljesítésével jutnak tovább. Magam is láttam családokat, fiatal társaságokat, amint nyomokat kutatva próbálták a titkokat megfejteni, és tovább haladni az ismeretlen cél felé. Jó alkalom ez a csapatmunka a családoknak, illetve barátoknak vidám és egyben hasznos együttlétre, miközben szórakozva megismerik városunkat. A helyiek is felfedezhetnek új látványosságokat.

 

Acquapolis-Markus-1.jpg Unokám az Aquapolis medencéjében - saját felvétel


 

Ha pedig már elfáradt a látogató, felüdülést nyújt a partfürdő, vagy a modern Aquapolis óriási méretű csúszdáival, élményfürdőjével, úszómedencéjével.

Esténként számtalan hangulatos mediterrán terasz várja a vendégeket egy hideg italra, fagyira, vacsorára. Néhol még a zene is felcsendül, a Virág cuki teraszán duók, triók játszanak, a színház énekesei lépnek fel operett-, vagy musicalbetétekkel, a Széchenyi téren rendezett hungarikum-, vagy borfesztiválokon pedig neves pesti együttesek, és énekesek fokozzák a hangulatot. Augusztus 4-én és 5-én fúvósok térzenéje szórakoztatta az arra sétálókat. Ugyanezen a hétvégén az újszegedi Füvészkertben nyílt a pompázatos indiai lótusz, és ha valaki a forróság ellenére kilátogatott, kellemes árnyas utakon tett séta volt a jutalma.

zene1-438x600.jpg Zenei program a Klauzál téren -  Kép forrása: Papdi Balázs


Aki Szegedet unja, az életet unja… Egy XVIII. századi angol tudós Londonra vonatkoztatott szavait ültettem át szülővárosomra, amely vendégszerető, parkosított, békés, mégis nyüzsgő hely, remélem, kedvet kapott idelátogatni, aki még nem ismeri.

      Annaróza

 

Pillanatképek Szegedről

Augusztus közepe táján, a forró nyári napokon Szeged is csillog-villog a szikrázó napfényben, valamint a látogatók kíváncsi tekintetében.

Nincs a belvárosnak olyan pontja, mely ne vonzaná a látogatókat. Elég elsétálni a szőke Tisza kikötőjétől a Belvárosi híd környékéig, máris rengeteg élményben lehet részünk. Az óriás parti fák árnyékot adó lombjai mögül figyelemmel kísérhetjük az úszóház mólójához kikötött  csónakokat.

Szeged_Huszár_Mátyás_rakpart_2010-05-27-600x450.jpg Úszóház - Forrás: Wikimedia


A sétahajó már kikötött. Néhány kenus, vagy kajakos úgy siklik tova, hogy járműve pillanatok alatt  szinte láthatatlan  lesz.  Távolabb, a vízre teremtett lakóházak lágyan ringatóznak a víz felszínén. Egy népes kacsa-család a part közelében úszkálva mutogatja színes tollazatát. Az őket csodáló gyerekek, főleg nagymamájuk kíséretében etetik a kacsákat, amíg a tarisznyába meglapuló finomságokból tart. Ilyenkor gyöngyéletük van a kis kacsáknak is.

A Stefánián levő játszótér mindenkor árnyékot adó, óriás fáival, igen élénk a gyermekseregtől. Leginkább a tölcsér alakú nagy forgó működik szünet nélkül, rajta és mellette a kapaszkodó, lendülettől ugró gyerekekkel.

Benedek.jpg Élethű dinók és egy bámészkodó kisfiú
Kép forrása: Sári


A Móra Ferenc Múzeum előtt nagybetűs táblák hirdetik „Évmilliók urai. Élethű dinók Amerikából”. Kívül, a múzeum feljáró lépcsője mellett két hatalmas monstrum hívja fel a járókelők figyelmét. Időközben a nagy fogú és nyitott szájú, 20 méternél is hosszabb állatok, fejüket mozgatva elrettentő állati hangon megszólalnak. Meglepő, hogy egyetlen gyermek sem ijedezik tőlük, legyen az egy éves, vagy éppen nagyobb korú lurkó.

Ezen a helyen a forró nyári napokon sem csökken a forgalom. Nem csak a dinók látványa, de a szökőkút enyhet adó, magasra törő vízsugarai is figyelmet érdemelnek, melynek hátterében időnként ámulatba-ejtő szivárvány képződik. A pillanat érdekességeként egy galamb próbál áttörni a vízsugarak között, nem számítva azok erejével. Pár percig röpködve küzd a nem várt erővel, amíg  elázva végül tova repül, élvezve a szabadságát.

szökőkút-600x450.jpg Szökőkút - Kép forrása: Cecilia, 2017


Ám a gyerekek a kíváncsi galambnál is bátrabbak. Mit bátorság? Vakmerőbbek! A dinókat már megszokták, így az akrobatikus mászástól sem riadnak vissza. Ehhez nem a játszótér mászókái szolgáltatják a keretet, hanem a fő helyen kirakott, piros-fehér színben tündöklő, nagyon erős anyagból formált „SZEGED” betűiből készült építmény. Ez aztán akkora csáb-erővel hat a gyerkőcökre, hogy a totyogó-korútól a tizenévesekig  felmásznak, leugranak, átkelnek, bemásznak a betűk belsejébe és felületükre. Újra bebizonyosodik, hogy a gyermeki fantázia nagyobb a felnőttekénél. A szülők vagy nagyszülők feladata sem egyszerű. Vigyázni vakmerő csemetéikre, majd a veszélyes pillanatokban készen állva mentőként közbe lépni.

Ha kételkednél szavaimban, úgy látogass el e csodálatos városba, hogy saját szemeiddel látva meggyőződhess a leírtakról.

Szeretettel vár a Napfény városa!

        Zsazsa

A fotók az intézmények és fotósok hozzájárulásával jelennek meg.

 

Szólj hozzá