2018. aug 25.

A Grand Canyon Idő Útja

írta: Lujza65
A Grand Canyon Idő Útja

 

Földtörténeti szabadtéri kiállítás

A Grand Canyon hihetetlen varázserejét fokozó kiállításról szeretnék mesélni Nektek.

Az Amerikai Egyesült Államok délnyugati területein, a 2300 km-es Colorado folyó körül a földtörténeti folyamatok által alakított természeti képződményeket ma 4 szövetségi állam 6 nemzeti parkjában lehet megcsodálni. Ezek közül is a leghíresebb a Grand Canyon Nemzeti Park Arizona államban, a látogatók száma 400.000 fölött van évente. A folyó sokmillió éves, hatalmas szurdokrendszerének egyik fő vonzereje a szurdokok falát alkotó sziklafalak látványa: az egymás fölötti kőzetrétegek más és más színárnyalatot kapnak a napszaktól, a megvilágítástól függően.

A Nemzeti Park Szolgálat pár éve elhatározta, hogy érzékletesebben mutatja be a kanyon geológiáját. A New Mexico University kutatóival együttműködve Idő út (Trail of Time) néven kb. 2 km-es szabadtéri kiállítást létesítettek a kanyon déli szegélye mentén futó fő sétaútvonalon, a Rim Trail-en, ahol egyik lélegzetelállító látvány a másikat éri.

Az Idő út mindkét végén táblákon mutatják be az egymásra rakódó, egyre fiatalabb kőzeteket. A legősibb, egyben legkeményebb metamorf kőzet egy – mára másfél kilométer mélyre került - hegylánc maradványa. A hegyláncot az erózió elpusztította, a területet egymás után több tenger öntötte el, végül – évmilliók alatt - a Föld belsejének energiája a kőzetlemezek ütközésével, egymás alá nyomódásával, kiemelkedésével kialakította a ma ismert hegységet, fennsíkot. Ezt mutatják nekünk a gránit, a magmás kőzetek, a homokkő, a mészkő, stb.

A kiállítás megálmodói az út közepébe méterenként egymillió évet képviselő réz táblácskákat illesztettek, az út mellett pedig csodálatosan szép darabokat állítottak ki a kanyon különböző részeinek szikláiból a Kaibab fennsíkról való, alig 270millió éves mészkőtől a legidősebb, 1,840millió éves Elves Chasm barlangi gneiszig - természetesen időrendben.

Fantasztikus élmény ezeket megérinteni. Több helyen panorámatávcsővel nézhetjük meg magát a sziklát, ahonnan a mintát vették – a távcső persze a kanyon többi részének a nézegetéséhez is jól jön. Az átgondolt projekt útmenti magyarázó táblákat is tartalmaz  és a séta két végpontján levő épületekből brosúrák is elvihetők.

                                                                                                                                                       saját felvételek

       LUJZA          

 

Szólj hozzá