Brokkolis zöldségragú currys rizzsel
Minimális fűszerezéssel készült könnyű finomság
Mivel mostanság én is diétázom, ezért esett a választásom a brokkolira. Minimális fűszerezéssel készítettem egy csodás finomságot, amely látványnak sem utolsó.
A friss tavaszi zöldségkínálatban a spárga mellett megtalálható már a brokkoli is, mely üde zöld színével a kosaramba kívánkozott. Növekszik a brokkoli jelentősége a hazai konyhában, noha a nagy versenytárs, a karfiol még mindig népszerűbb. Mindkét fajtánál a húsosan megvastagodott virágzati szárat és magát a virágzatot fogyasztjuk. Mindkettő ízletes, de tudnunk kell, hogy a brokkoli a gyöngébb gyomrúaknak való, a diétázók számára is könnyebben emészthető zöldség. A brokkoli számos egészséges tápanyagot tartalmaz (pl: kalciumot, káliumot), emellett olyan tápanyagokat is, amelyek gyulladásgátló hatásúak.
Hozzávalók 2 személy részére:
A zöldséghez:
1 db brokkoli (általában fél kg, így vannak csomagolva)
1 db sárgarépa
2 evőkanál friss zöldborsó (vagy mirelit a fagyasztóból)
2-3 rózsa karfiol, (de anélkül is lehet készíteni)
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál liszt
só ízlés szerint
fél mokkáskanál őrölt kömény a jobb emészthetőség kedvéért a főzővízbe téve
egy mokkáskanál kristálycukor, szintén a főzővízbe, ez finomítja az ízeket
(Más fűszert nem tettem bele, mivel kíváncsi voltam így az ízére és mondhatom nem csalódtam.)
A rizshez:
1 dl rizs
késjegynyi curry fűszerkeverék, melytől szép, sárga és illatos lesz.
Elkészítése:
Megtisztítom és megmosom a zöldségeket, kockára vágom a sárgarépát, a brokkolit és a karfiolt rózsáira szedem. A brokkoli szárát félreteszem, majd felhasználom másnap egy zöldséglevesben. Egy nagyobb lábasban felteszem vízben főni a sárgarépát, mert ennek több idő kell, hogy megpuhuljon, majd ha majdnem puha a répa, hozzáteszem a karfiolt, a brokkolit és a mirelit borsót is. Annyi főzővíz legyen a lábasban, ami éppen ellepi a zöldségeket, Vigyázzunk a brokkoli és a karfiol nagyon hamar szétfő, ezért gyakran nézzük meg villával. Főzéskor teszem a vízbe a kristálycukrot és az őrölt köményt is, valamint egy pici sót.
Mikor megfelelő puha minden zöldség, de még nem főtt szét, leöntöm a főzővizet róla. 1 dl főzővizet meghagyok és ebben a zöldséglében csomómentesre elkeverek 1 kávéskanál lisztet, mint a habarást, és ebbe keverem bele az olíva olajat (de lehet sima étolaj, vagy olvasztott vaj is). Ez lesz a ragu alap, ebbe keverem bele óvatosan a megfőtt brokkolit és a többi zöldséget.
Közben megfőzöm a rizst enyhén sós vízben, melybe az őrölt curryt is beleteszem. Egy deci rizshez 2 dl vizet számítva lassú tűzön, lefedve főzöm. A vizet általában a végére fel is issza, de ha nem, akkor le kell szűrni.
Tálaláskor a rizst egy tálkában (melyet előtte vízzel kiöblítettem) megformázom, majd kicsit megnyomkodom a kanállal, a tányér közepére borítom, és köré halmozom a zöldséges ragut.
Vica