2019. júl 25.

Szütyők, tasakok maradék anyagból

írta: Adam G. Steve
Szütyők, tasakok maradék anyagból

Ajándékozni jó, de ajándékot készíteni is nagy öröm

Szeretek néha elvonulni és csak úgy gondolkodva alkotni. Egy ilyen pillanatomban kerestem meg, illetve vettem elő a rongyos zsákomat, ami már nem is zsák, hanem egy nagy műanyag fedeles doboz, amit könnyen az ágy alá betolhatok. Már van három darab is, mert gyakran válogatom, szortírozom a ruháimat. A nem hordott, divatjamúlt, levágott, kinőtt, kilyukadt, de jó anyagú ruhaféléket ilyen tároló dobozokban rejtegetem.

Később ezeket elajándékozom, vagy kettőből egyet készítek, vagy csak tartogatom, addig míg ki nem dobom. Régi, gyerekkori szerelem ez, abból az időből, amikor még kislányként a nyári szünidőben sokat babáztam, és nagyon szerettem babaruhát varrogatni. Apai nagymamám mindig mondogatta: belőled fiam varrónő lesz! Hát nem az lett, de fiatal koromban sok ruhát, szoknyát varrtam magamnak úgy, hogy nincs szakmai képzettségem hozzá.

Így volt ez a minap is, amikor azon gondolkodtam, hogy mivel ajándékozhatnám meg barátnőmet, aki a napokban meglátogat.  A rongyosdobozban való kutakodás egy délelőtti napomat tartalmassá tette, pillanatok alatt úgy szétpakoltam, hogy el is feledkeztem arról, hogy mit is keresek benne.

Találtam benne csipkét, régi lepedőt, virágos, csíkos anyagot, meg sok színes pólót. A pamut anyagokat nagyon szeretem, könnyen össze lehet kombinálni őket és nem engedik a színűket mosáskor.

A választásom ezúttal egy csipkére, egy levágott kék nadrág anyagára esett, és egy csíkos szélű lepedőt is félretettem. Összepakoltam magam után és jöhetett az alkotás. Méretre vágtam az anyagokat, összeillesztettem a darabokat és varrógéppel összevarrtam.

Nem nehéz ilyen tasakokat varrogatni, akár kézzel is hozzá lehet kezdeni. Bármilyen méretű, kocka vagy téglalap alakú anyagot össze lehet varrni és díszíteni csipkével, esetleg vékony  bársony szalaggal, vagy akár egy virágmintás anyag is nagyon fel tudja dobni a végeredményt. A zsákocskák mérete se fontos, készülhetnek kisebbek vagy nagyobbak, mert ezekben a kis szütyőkben bármit lehet tárolni. A kisebbekben például tartalék gyógyszert, vagy kozmetikumot, a nagyobbakban papírzsebkendőt, nedves törlőt vagy valamilyen tisztasági dolgot. Tudjuk, ha egy női táska kiborul, láthatóvá válik, hogy abban  megtalálható egy egész fürdőszobaszekrény tartalma.

Magamnak például farmeranyagból varrtam igazolványtartót, ami  cipzárral záródik és hímzéssel tettem egyedivé. Ha belenyúlok a táskámba, már vakon meg tudom találni a sok egyéb tartalom mellett.

Így készült el az én személyes, egyedi ajándékom. Remélem tetszeni fog a barátnőmnek.

    Vica

 

 

Szólj hozzá