2019. aug 06.

Ady első és utolsó otthona

írta: S. Cecilia
Ady első és utolsó otthona

Gyöngyszem a pesti belvárosban: az Ady emlékmúzeum

A belvárosi lakás olyan hangulatos, tágas és modern, hogy nyomban beköltöznék. Pedig berendezése több mint 100 éves. Híres lakói, Ady Endre és fiatal felesége Boncza Berta, azaz Csinszka, csupán alig  több, mint egy évet laktak itt,  mielőtt a költő elhagyta a földi világot. A házaspár 1917 őszétől a költő haláláig lakott az V. kerületi,  Veres Pálné utca 4-6. szám alatti házban.

Boncza Miklósnak, Csinszka apjának halála tette lehetővé, hogy hotel-beli szállásuk után végre saját lakásuk lehessen. Ez volt a költő életében az egyetlen saját otthon, hisz addig hotelszobákban és hónapos szobákban, vagy rokonoknál lakott.  A fiatalasszony nagy lendülettel és boldogsággal állt neki, hogy berendezze az apjától örökölt háromszobás, első emeleti napfényes lakást. Azon igyekezett, hogy költőfejedelem férjéhez méltó lakhelyet teremtsen.  Pontosan eltervezte, hogy melyik helységet, hogyan fogja berendezni, erről barátnőjének írt levelében részletesen beszámolt. A berendezés nagy részét otthonából, az erdélyi Csucsáról hozatta a fővárosba. A fészekrakás izgalmas, fájdalmasan rövid időszaka volt ez.

Csinszka-szoba-2-600x450.jpg Csinszka szobája

„Székünk nincs, de van egy nagy díványunk, azon lakunk – első vacsora otthon – a szamováron főzünk tojást, mert a gázhoz nem értünk. Gyönyörű napok. „ – tudósított Csinszka a beköltözés utáni első napokról.

A lakás legimpozánsabb része a fogadószobának nevezett nappali, amelyet irodalmi - művészeti szalonnak szántak. Akkor még nem sejtették, hogy Ady betegsége milyen rövidre fogja az együttlétüket. Látogatók így is jöttek szép számban, barátok és rokonok, de leginkább a beteg szobájában ültek le, hisz előfordult, hogy a költő az ágyból sem tudott felkelni. Járt itt a kor  irodalmi és művészvilágának számos tagja, például Krúdy Gyula, Hatvany Lajos, Tihanyi Lajos és Rippl-Rónai József is. A költő-óriás betegen is vonzotta barátait, hódolóit.

nappali-5-600x450.jpg A fogadószoba részlete

A szalont az 1850. körüli időből való, biedermeier stílusú "Nagymamától kapott gyönyörű, régi, hajlított lengyelországi garnítúrával" rendezték be,  az elegáns bútorokat Pesten kék moaré szövettel  újrakárpitozták.

nappali-4-450x600.jpg                   Az üvegezett vitrin a porcelángyűjteménnyel

A szépséges, intarziás üveges vitrinben a feleség szépen gyarapodó porcelángyűjteménye kapott helyet. A fodros tüllfüggöny dekoratívvá teszi az amúgy elég puritánul berendezett szobát. Néhány szép, a művész barátoktól kapott kép a falon, egy-két értékes ezüst és porcelán dísztárgy a bútorokon,  és néhány szép szőnyeg a padlón.

Csinszka szándékosan nem akarta túlzsúfolni a lakást. Csecsebecsék, nippek teljesen hiányoznak, miként a korra jellemző nehéz, sötét függönyök is. Mindkét kisebb szoba ablakán fehér, hímzett, kalotaszegi vitrázs-szerű függöny díszeleg. És az ajtók, ablakok és falak is fehérek - Csinszka kívánsága szerint. Ez is egy modern dolog volt a mintás tapéták és a sötét színre festett ajtók-ablakok idején. A szobákat összekötő ajtókat kivették, helyükre könnyű függönyöket tettek. Mintha a ma divatos egyterűség előhírnöke lett volna a lakás.

-És valóban, az új, artisztikus lakás jól hatott Bandi kedélyére – írta a költő öccse, Ady Lajos.

Ady-szobája-4-600x450.jpg Ady_szob__ja_4_600x450.jpg      Ady szobája

A nappaliból egyik oldalról Csinszka, másik oldalról Ady hálószobája nyílt. Ez utóbbiban egy szintén biedermeier stílusú diófa ágy uralja a szobát, bár van benne egy kis pamlag is, mindkettő a kor szokásának megfelelően értékes perzsaszőnyeggel letakarva. A kecses íróasztal mellett itt már nem sokat dolgozhatott a költő, akinek utolsó verseskötete,  ’A halottak élén’ nem sokkal az ideköltözésük után jelent meg.

"Külön öröm, hogy Bandi szobája a legkomolyabb. Az ágy szeretnivalóan szép, férfias komolysága mellett. Az íróasztal mintha kevésbé kapott volna hangsúlyt ebben a szobában. Mi több, a könyvespolc, a nem terjedelmes könyvgyűjteménnyel, szintén nem: Ady sosem gyűjtött semmit" - írta Dienes Zsófia: Élet helyett órák című, Adyról szóló könyvében.

Ady-szobája-3-600x450.jpg Ady_szob__ja_3_600x450.jpgA költő szobájának részlete

Csinszka szobájában egy kihúzható ágy van, az első berendezési tárgyak egyike a lakásban, és mellette egy kecses toilette asztalka. Csinszka egyébként maga is versíró volt és festett, de ki tudja, volt-e ideje és kedve alkotni ezekben a nehéz időkben.

Márffy-kép-450x600.jpg M__rffy_k__p_450x600.jpgMárffy Ödön festménye Csinszkáról

A múzeum-lakásban megmaradt a fürdőszoba eredeti berendezése is, a szép fehér csempe a falon, a régimódi fajansz mosdókagyló és a kád, a fával fűthető kazánnal.

fürdőszoba-kollász-600x300.jpeg f__rd__szoba_koll__sz_600x300.jpegA fürdőszoba

Szinte hihetetlen, hogy a vízen, villanyon és gázon kívül a lakásban már akkor központi fűtés és telefon is volt,  a házban pedig lift működött. Határtalan kényelem és meghittség lehetett ez a saját otthon a csucsai kúria, vagy a hotelszobák  viszonyaihoz képest.

Kevéske boldogság adatott meg nekik. Néhány gyönyörű vers őrzi Ady szerelmét ifjú feleségéhez.

375px-Csinszka_és_Ady.jpg 375px_Csinszka___s_Ady.jpg                                Ady és Csinszka           Kép forrása: Wikipedia

Részlet a 'Nézz, Drágám, kincseimre' című versből:

. . . . . . . .

Ha te nem jöttél vóna,
Ma már tán panaszló szám se szólna
S gúnyolói hivő életeknek
Raknak a koporsóba.

Nézz, Drágám, rám szeretve,
Téged találtalak menekedve
S ha van még kedv ez aljas világban:
Te vagy a szívem kedve.

Nézz, Drágám, kincseimre,
Lázáros, szomorú nincseimre
S legyenek neked sötétek, ifjak:
Őszülő tincseimre.

A költőt a halál a Liget panzióban érte utol 1919. január 27 –én. Mindössze 42 évet élt. Amikor az özvegy  elköltözött a lakásból,  Márffy Ödön festővel való házasságába magával vitte a lakás berendezését. Mint tudjuk, Csinszkának  se engedett a sors hosszú életet, 40 éves korában halt meg, agyvérzésben. Később Márffy Ödön újra nősült és feleségül vette a nálánál majd 40 évvel fiatalabb Hacker Franciskát, aki a festő halála után is gondosan megőrizte az Ady-Boncza lakás hagyatékát. Neki is köszönhető, hogy a költő születésének századik évfordulójára, 1977-ben megnyitott lakásmúzeumba visszakerülhetett az egykori berendezés nagy része.

fotók-600x450.jpg Elragadó gyöngyszem ez a kis lakásmúzeum, az irodalomtörténet egy darabja. A budapesti belvárosban járva érdemes beugrani és feltöltődni egy kis szépséggel. A kedves múzeumi dolgozók szívesen válaszolnak a látogatók kérdéseire. Idén egyébként Ady emlékév van, kiállításokon és egyéb eseményeken emlékeznek meg országszerte a költő halálának 100. évfordulójáról.

Előtér-450x600.jpg El__t__r_450x600.jpgA lakásmúzeum előtere

 

Akit közelebbről érdekelnek a lakásmúzeumban található bútorok és tárgyak, valamint az Ady család más tárgyi hagyatéka,  kutakodhat  egy online archívumban: http://szimma.hu/keszady2/index.html

Ady emlékmúzeum: Budapest, V. kerület Veress Pálné utca 4-6.

Nyitvatartás: szerda-vasárnap 10-17 óráig

Egyéb infók a honlapon: https://pim.hu/hu/filiale/ady-emlekmuzeum#

                 Képek: Papá Stefano

  Cecilia

 

Szólj hozzá