2019. okt 10.

Vinegret - orosz céklasaláta

írta: Miranda47
Vinegret - orosz céklasaláta

Egy igen finom, kiadós saláta

A főtt és nyers zöldségekből álló salátát fogyaszthatjuk előételként, önmagában, könnyű vacsora gyanánt, vagy akár köretként is.

Hozzávalók:

2 közepes vagy egy nagy fej cékla (kb. 35-40 dkg)

2-3 szál sárgarépa (kb. 20 dkg)

1-2 kisebb krumpli (kb. 15-20 dkg)

egy közepes fej hagyma

2-3 savanyú uborka (ecetes vagy kovászos)

1 kis marék savanyúkáposzta

só és bors ízlés szerint

olívaolaj vagy napraforgóolaj

Kívánság szerint egy  zöldborsó- vagy egy babkonzerv

Elkészítés:

Előző este a céklát, a krumplit és a sárgarépát külön-külön,  héjában, egészben megfőzzük. Kivesszük a főzőléből, hideg vízzel gyorsan leöblítjük és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ez minden salátakészítésnél érvényes szabály: sokkal ízesebbek, aromásabbak maradnak a zöldségek. Ha leöblítjük, könnyebb a tisztításuk is.) Másnap megpucoljuk és nem túl apró kockákra vágjuk őket. Hozzádaraboljuk a savanyú uborkát, az apróra vágott savanyúkáposztát és a hagymát. Megsózzuk, megborsozzuk és meglocsoljuk olajjal. Pár órán át állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Lehet főtt babbal (babkonzervvel) vagy zöldborsóval  is dúsítani, de a cékla domináljon benne.

                                                                                                          saját képek

Jó étvágyat!

     Miranda

 

Szólj hozzá