2019. nov 10.

Egy "hetvenkedő" nagymama barangolása Walesben

írta: Sári 73
Egy "hetvenkedő" nagymama barangolása Walesben

A Downton Abbey sorozat helyszínén is jártam

Dowtown-Abbey2-600x450.jpg Downton Abbey

 

Elmúlt a nyár, mi idősebbek igazán nem panaszkodhatunk, az idén igen csak hosszúra nyúlt az indián nyár (na jó a vénasszonyok nyara), arról nem beszélve, hogy csodálatos nyaralásban volt részem. Kezdem ott, hogy már négyszer voltam Wales-ben, ahol egyik gyermekem és a férje élnek. Tavasszal kétszer, ősszel egyszer jártam ott, és  egyszer a  karácsonyi ünnepeket töltöttük együtt.

Clyne-Gardens-2-600x450.jpg Singleton park

 

Szerettem volna végre már nyáron is látni a várost és az azt körülvevő tájat, mert nagyon szép helyen laknak, a Bristoli öböl északi partján, Wales második legnagyobb városában, Swansea-ban. Idén júliusban felültem a repülőgépre és 2 óra múlva leszálltunk Bristolban, ahol a lányomék és Rudi kutya vártak rám, na meg két vándorbot (nordic walking bot), hadd barátkozzam velük, mert másnap mentünk egy túrára az öböl partján, a veteránok tiszteletére rendezett gyűjtés alkalmából.

veterán-1-600x450.jpg A Veterán találkozón

 

A brit birodalom egész területén nagy tiszteletnek örvendenek a veteránok. Talán  láttatok már filmet, amelyben mindenki ruháján piros papírból készült pipacs van kitűzve. Miután novemberben is jártam már ott, így ezt magam is láthattam. A fegyverszünet napját  (Armistice Day)  minden év november 11-én tartják, mivel 1918-ban ezen a napon  írták alá az egyezményt. Hivatalosan ekkor ért véget az I. világháború a nyugati fronton (a tizenegyedik hónap, tizenegyedik napján, tizenegy órakor).  A legjelentősebb veterán szervezet, a Brit Királyi Légió jelvénye a pipacs, melynek viselésével az összes - így a napjainkban is zajló - háborúban elesett katonára emlékeznek. A túrát a vejemék munkahelye szervezte, igyekeztünk, hogy ne késsünk el.

Veterán-2-600x450.jpg Gyalogtúra nordic walking bottal

 

Az útvonal az öböl partján vezetett, szokatlan meleg és szép napsütéses idő volt. Összesen 6 km-t tettünk meg, nekem sokat segített a bot, érdekes módon nem volt sem izomlázam, és nem fájt semmim. Úgy tűnt vittem magammal a jó időt és a meleget itthonról, strandra jártunk, nagy sétákat tettünk a parkokban, Rudi kutya legnagyobb örömére. Az embernek olyan érzése van ezekben a parkokban, mintha arborétumban járna.

Clyne-garden-600x450.jpg Clyne garden

 

Természetesen az időjárásnak is köszönhető, hogy szép dús a növényzet, szebbnél szebb virágok nyílnak, és nagy a tisztaság, sehol egy eldobott szemét, sőt elérhető illemhely is van. Itt is nagy a kutya kultusz, de  jellemző, hogy azonnal felszedik a piszkot, és sok a kutyapiszok gyűjtő szemetes. Sok barátság szövődik sétáltatás közben, ismeretlenül is megdicsérik egymás kutyáját, még egy-egy kutya simogatás  és jutalom falat is belefér.

Singleton-park1-600x450.jpg Singleton park

 

Azért az ott jellemző időjárás nem tagadta meg önmagát, mert az első hétvégén eleredt az eső, köd volt, fújt a szél, így a hétvége házimunkával telt el. A második hét elején visszajött a szép idő, strandoltunk és készültünk a "nagy kirándulásra."  Nem vagyok nagy TV-sorozat néző, de a Downton Abbey nagyon tetszett, minden részét láttam. Röviden annyit a történetről, hogy  kitalált helyszínen játszódik, és az arisztokrata Crawley családról és a személyzetükről szól. Kezdődik 1912-ben, a Titanic elsüllyedésének évében  és befejeződik 1926. szilveszter napján, V. György uralkodása idején.

Clyne-garden2-600x450.jpg Downton Abbey

 

Sok mindent meg lehet tudni az akkori Anglia történelméről, az arisztokrácia szokásairól, a személyzet mindennapjairól. Számomra igényes sorozat, tele gyönyörű felvételekkel, és nagyszerű színészekkel. Kedvencem a Maggie Smith által megformált nagymama volt, de kivétel nélkül mindenki nagyszerűen alakította szerepét. A forgatás a Highclere kastélyban, Berkshire-ben folyt, amely Bristoltól kb 9 kilóméterre található (Anglia területén). Az volt a gyerekek meglepetése, hogy elvisznek ebbe a kastélyba, hogy élőben láthassam azt, ami annyira tetszett filmen. A fényképek tanúskodnak arról, hogy nem csalódtam, és egy nagyon szép napot töltöttünk ott lányommal és barátnőjével.

Dowtown-Abbey4-600x450.jpg Downton Abbey

 

Másnap sem unatkoztunk, a bakancs-listámon szerepelt, hogy szeretnék elsétálni az öböl mentén a világítótoronynál lévő Mumbles nevű turista központhoz. A lányom és a vejem is itt dolgoznak. Amikor fél 10-kor elindultunk, apály volt, így a mederben mentünk, természetesen Rudi kutya is velünk tartott, imád a tenger vizében ugrálni. Szép, napsütéses idő volt, déli 12 órakor érkeztünk meg a célhoz. Miután elkezdődött a dagály, az út végén egy kisebb távon elhagytuk a medret. Lajos, a  vejem, finom ebédet készített (ő ott a séf), mintegy megkoronázva a  napot. A teljesítményünk 6,5 km volt, megérdemeltük a "kényeztetést".

Mumbles-aturista-központ-600x450.jpg Mumbles turista központ

 

Itt még nem ért véget a vándorlásunk, a következő nap késő délután elindultunk túrázni a Three Cliffs öbölhöz, lányomék kedvenc kiránduló helyéhez. Szép, csendes idő volt, nem siettünk, hiszen sokáig világos van. A táj magával ragadó, a kiindulási ponttól kb. 3 kilóméterre láttuk meg a tengert. Apály volt, így hosszan bemehettünk a mederbe, Rudi legnagyobb örömére. Alföldi ember lévén, csodálatos "zene" volt füleimnek a tenger hangját hallgatni.

Three-Cliffs-öböl-600x450.jpg Three Cliffs öböl

 

Méltó befejezése volt nyaralásomnak, hiszen másnap indultam haza. A botjaim nem "mentek nyugdíjba”, itthon csatlakoztam egy nordic walking csoporthoz és hétvégeken járjuk a várost körülvevő vidéket, de erről majd legközelebb mesélek.

  saját felvételek

  Sári

Szólj hozzá