2020. júl 02.

A napon szárítás és a vasalás fertőtlenít

írta: Lujza65
A napon szárítás és a vasalás fertőtlenít

Egyszerű eszközökkel a jobb közérzetért!

laundry-3559528_960_720-600x400.jpg Forrás: Pixabay

 

Hiába éppen olyan most is az utca képe, a bevásárlóközpont, mint tavaly nyáron, a koronavírus még mindig itt van körülöttünk. A kézmosáson meg a maszkviselésen túl érdemes még jobban odafigyelni a magunk, környezetünk, háztartásunk higiéniájára.

Ahol lakunk, vagy ahol ügyintéznünk kell, ha egészségi állapotunk megengedi, ne használjuk a liftet, mert ott szűk helyen másokkal vagyunk összezárva, hanem a lépcsőn menjünk le és fel. Ez egyben régóta ismert, kiváló erőnléti edzés is.

pixa3-jó-600x400.jpg Forrás: Pixabay

 

Boldogult ifjúkorunkban a legtöbben szerettük a forró nyarat, aztán idővel az árnyékba bújtunk. Ha menekülünk is a melegtől, annyit ki lehet bírni, hogy a mosott ruhát lehetőleg napra teregessük és ott szárítsuk. A napsugárnak van fertőtlenítő hatása, és a napon szárított ruha illata utolérhetetlen.

pixa-600x401.jpg Forrás: Pixabay

 

Utálok vasalni ugyan, mégis vasalom a mosható textil szájmaszkjainkat, mert a vasalás is fertőtlenít. A vasalást igyekszem reggel elintézni, amíg még nincs túl meleg. Ugyanezen okból próbálom időzíteni a főzést a reggeli órákra. A sütőt egyáltalán nem használom nyáron, mert az amerikainak nevezett konyhánk dekoratív, de egyben van a nappali szobával, vagyis a sütő a szobát is jól bemelegíti. Nyáron amúgy is a hideg ételeket, salátákat kívánjuk inkább.

flickr22-600x460.jpg Forrás: Flickr

 

A főzéssel kapcsolatos lényeges – és nemcsak a nyári melegben érvényes – tapasztalatom, hogy vigyázni kell a fűszerekkel, mert az ízérzékelésünk sem a régi már. Amíg meg nem figyeltem ezt, addig egyre többet tettem a kártékony sóból az ételbe, hogy elérjem a vágyott sós ízt – de amióta rájöttem erre, azóta kiderül: nagyon jól meg lehet szokni a kevésbé sósnak, szinte sótlannak érzett ételt is.

Wikimedia-600x400.jpg Forrás: Wikimedia

 

A dolgos nap után fontos, hogy jól aludjunk. Sosem értettem, miért használtak a szüleim annyi párnát, mostanra mégis eljutok én is a két-három párnáig. A fejem alatt egy nem túl nagy memóriahabos párna van. Mindkét oldalán magasabb, mint középen, de a két dudor nem egyforma magas, mikor melyik esik jobban. Ha nap közben a hajolgatástól megfájdul a hátam, derekam, akkor este előveszek egy jó vastag kispárnát, oldalfekvéskor a két térd között, háton fekvéskor a térd alatt segít a gerincnek. Van még egy állandó nagypárnám is, amivel felpolcolom a visszeres alsó lábszáramat. 

   Lujza

Szólj hozzá