2020. okt 25.

A világ legnézettebb gasztro youtubere (lehetne)

írta: S. Cecilia
A világ legnézettebb gasztro youtubere (lehetne)

Li, a kínai sztár vlogger

Ha klasszikus gasztro vlogger lenne, nézettségi adataival akár első is lehetne a világon. De Li, a kinai youtuber nemcsak főz, hanem küldetést is teljesít, egy már-már elveszett kultúrát elevenít fel, ami sokkal több, mint csupán sütés-főzés.

A 12 millió követővel rendelkező Li sikere elképesztő, mégis csak sok-sok videó megnézése után értettem meg népszerűségének titkát. Lecsupaszítva e videók tartalmát: egy fiatal kínai lányt látunk, aki a közeli erdőn–mezőn begyűjtött, vagy saját kertjében termesztett növényekből, ritkábban valami húsféléből, régen használt eszközökkel, falusias környezetben, mondhatni primitív körülmények között, kínai ételeket süt–főz. Közben jóformán egy szót sem szól, végül a százévesnek kinéző nagymamájával együtt elfogyasztják, amit főzött.

Hogyan lehetséges, hogy a sci-fi-, akció- és horrorfilmeken felnőtt fiatalok Észak– és Dél–Amerikától  Ázsián át Európáig - a kommentek tanúsága szerint - elbűvölve csüngenek Li videóin és olyan rajongással veszik körül, mint egy meséből megelevenedett királylányt? A titok abban rejlik, hogy a kínai lány mesterien megkomponált videóiból egy olyan világtól távoli, harmonikus és nyugodt, régi időkre emlékeztető, vidéki hangulat árad, ahová a stresszes nagyvárosokban élők álmaikban elvágyódnak.

A videók készítője és címszereplője, Li Ziqi, nem egy átlagos kínai lány. A csodálatos természeti környezetben élő,  szép és törékeny alkatú harmincéves nő bravúros ügyességgel készít  ételeket füstös kis konyhájában, ahol tüzet kell gyújtania a főzéshez, ahol pálcikával kavar és bárddal aprít, vokban süt és üstben párol, mindezt olyan mesterien ügyes mozdulatokkal és bájjal, hogy a néző szinte elandalodik és arra gondol, bárcsak órákig tartana mindez. Ebben a világban semmi nem vész kárba, egy élelmiszer minden részét felhasználják, ha emberi étkezésre nem alkalmas, megeszik az állatok (szárnyasok, juh, kecske, kutya, macska, tehén, ló tűnnek fel a videókban).

Hogyan lesz egy hétköznapi, vidéki fiatalból a közösségi média sztárja? Nos, esetünkben egy olyan kislányról van szó, aki elvált szülők, majd egy kegyetlen mostohaanya (ahogy az a mesékben szokott lenni) elől a nagyszülőkhöz menekül a Dél–kínai Szecsuan egy kis falujába. A szegénység miatt egy közeli városban megélhetést keresve sok mindennel próbálkozik, de nagyanyja betegsége miatt visszatér a faluba, hogy ápolja őt. Szakács nagyapjától tanul meg főzni, majd elkezdi a mobiljával készített kis gasztro videóit a kínai youtubra felrakni. Többéves próbálkozás és tanulás után egyre sikeresebb és nézettebb lesz, videóiban gyönyörű ruhákban, szépséges tájakon tűnik fel, egyre szofisztikáltabb ételeket készít. 

Ezenkívül a kínai lány régi mesterségek fortélyait elsajátítva  be is mutatja azokat: rózsából rúzst készít, bambuszból bútort barkácsol, selymet sző és kékfestő anyagot fest, maga termesztve az indigót, majd a ruhát meg is varrja, de gyönyörűen hímez is. Emellett elképesztő fizikai ereje is van, férfiakat megszégyenítő nehéz munkákat is képes elvégzeni.  Hihetetlen akarat, energia, szorgalom, testi erő és vállalkozó kedv szorult ebbe a törékeny kínai lányba, képessé téve arra, hogy éveken át mind újabb és újabb kis remekművek kerüljenek fel videócsatornájába.

Közben a mindent tudni akaró rajongók a kommentekben azon vitatkoznak, hogy Li valóban olyan körülmények között él-e modern technika nélkül, ahogy videóiban látszik, vagy mindez csak meg van rendezve a sztori kedvéért.  S bár az ember hajlamos elhinni, hogy valóban visszarepülünk 100 évet, a modern technika itt-ott mégis csak beszivárog. Néha feltűnik Li, amint egy síkképernyő előtt ülve a videóit editálja, vagy meglátunk egy duplaajtós hűtőszekrényt, ahonnan az alapanyagokat kiveszi.  Li egy interjúban elmondja, hogy videóiban a tradicionális paraszti életmód értékeit szeretné bemutatni a mai fiataloknak. És talán mindegy is, hogy ebből mi igazi, és mi van megrendezve, a lényeg a végeredmény, ami milliókat ültet a képernyő elé.

Sokan stresszoldónak tekintik a kis videókat egy fáradt nap után. Én magam, nyugdíjas korúként éppen, hogy feltöltődöm tőle energiával és életkedvvel. De 10 éves lányunokám is egyhuzamban vagy 10 videót megnézett, amikor megmutattam neki Lit. De Li nemcsak főz, hanem csodás tájakon barangolva szerzi be az ételek alapanyagát, vagy maga veti el a magot egzotikus kertjében és végigkövethetjük egy növény életét a mag elvetésétől az étel tányérba kerüléséig.

A nagy siker támadásokat is hoz és irigységet  kelt, mindenféle képtelen dologgal vádolják meg, többek között azzal, hogy a videókat nem is ő készíti. Interjúkban Li elmagyarázza, hogy van ugyan segítsége, de minden az ő elképzelései szerint történik, ő tartja kézben a videók készítésének folyamatát.  Nem tudjuk pontosan, mi történik a színfalak mögött a távoli Kínában, valószínűleg  a mindenütt jelenlévő járvány is közrejátszik, de sajnos mostanság kevés az új videója.

A búbánatos rajongók, mint jómagam, új hasonmásokat keresnek, sok az őt utánozni próbáló, de megállapítják, hogy egyik sem fogható a mesebeli királylányhoz, Li-hez. Talán csak Hsziao-Hszi, a kínai asztalos/kovács és szakács fiú videói jelentenek némi gyógyírt a rajongásuk tárgyától megfosztott rajongóknak. Amikor az egyik kommentelő felveti, hogy a jóképű, fiatal Hszi méltó párja lehetne Linek, a világ minden tájáról összesereglett kommentelők boldogan helyeselnek, bár senki se tudhatja, hogy a youtuber sztárok egyáltalán ismerik-e egymást, és van-e már párjuk, vagy sem, hisz ilyenekről nem szólnak a kis videós történetek.

Ajánlom megnézésre és követésre Li video-csatornáját a távoli kultúrákra nyitott, a szép tájakat, csendes, békés hangulatot kedvelőknek.

  Cecilia

Szólj hozzá