2020. dec 20.

Visszaemlékezés kezdő háziasszonyi melléfogásaimra

írta: Régiségek blog
Visszaemlékezés kezdő háziasszonyi melléfogásaimra

Karácsonyi készülődéseinkről

pixabay.jpg

Nyakig benne vagyunk a karácsonyi előkészületekben. Ostromoljuk az üzleteket, az élelmiszerboltokat, megpróbáljuk a lehetetlent. Tökéletes karácsonyt varázsolni a családunknak. A nagy igyekezetben aztán érnek bizony kellemetlen meglepetések is bennünket.  Talán nem mondok újságot azzal, hogy az eltervezett menüsor, a sütemények nem úgy sikerednek ahogy terveztük.

Különösen a kezdő háziasszonyokat fenyegeti a csupa jóakaratból elkövetett "túlvállalás", amikor be akarjuk mutatni a családnak milyen tűzrőlpattant háziasszonyok vagyunk. Velem előfordult például, hogy az első töltött káposztám minden egyes darabja kibújt a burokból és a meztelen gombócok a leffegő káposztalevelek közt úszkáltak. De azért megettük, a család jól tolerálta első főztömet.

 toltott_kaposzta_03.jpg

A hallal már nem is próbálkoztam. Tőlem minden hal életben maradhat... És a sütemények! Sütésben talán még ügyetlenebb voltam mint főzésben. Pedig igyekeztem, mert a gyerekeim igényelték volna a házi süteményeket. A piskóta nem jött fel szép magasra, az alja szénné égett, a kelt tészta nem kelt, a linzer morzsálódott, valahogy semmi nem akart sikerülni. Aztán persze lassan változások jöttek..., kezdtek sikerülni a dolgok, a karácsonyok is nem a melléfogásaimról szóltak.

Ám egyszer egy pulyka nagyon feladta a leckét. Töltött pulyka készítése volt a cél, ekkora állattal még nem birkóztam. Szánalmasra sikeredett, nem is sült át rendesen, szégyent vallottam vele. Azóta is emlegetik a legendás töltött pulykámat.

pixabay_pulyka.jpg

Ti jártatok már valahogy pórul az ünnepi előkészületekkel? Régiségként persze megjött a rutin, a múló évek megadták a konyhai magabiztosságot. De azért nem felejtjük a kisebb-nagyobb kudarcainkat, amikből okulhattunk. Remélem kedves régiség-társak, mindenkinek sikerülni fognak a finom karácsonyi fogások, a sütemények, büszkélkedhetünk sütési-főzési tudományunkkal.

Ez a karácsony sajnos sokaknak nem lesz az igazi úgy az előkészületek, mind a megünneplés terén. Ne keseredjünk el, gondoljunk a korábbi szép karácsonyokra és azokra, amelyek majd jönnek és újra a szokásos tradíciók szerint zajlanak.

pixabay.jpeg

Azt kívánom, hogy ünnepeljünk jó egészségben, várjuk az új esztendőt békességben, boldogságban! Meghitt, szép ünnepet kedves Régiségek! 

    Brigitta

 

Szólj hozzá

ünnep vírus emlék karácsony emlékek főzés készülődés karácsonyi vacsora Brigitta Covid