2021. nov 14.

Gyermekkori disznótorok emléke

írta: Régiségek blog
Gyermekkori disznótorok emléke

Így került hús az asztalra az ötvenes években

fortepan_heinz_bachmann.jpg

Mi ez a zajongás? Még nagyon korán van, hajnali öt körül, ráadásul szombat, de a konyhából már edénycsörömpölés, férfi és női hangok hallatszanak be. Ja, eszmélkedem, ma lesz a disznóvágás! Felismerem családunk barátja, Pista bácsi hangját, aki amatőr böllérként tevékenykedik ismerősei kérésére. Poharak koccannak, egészségünkre, hallom, a férfiak áldomást isznak a munka sikerére. Hű, akkor már rögtön kezdődik! Majd mindjárt felkelek én is, de az elejét, a disznó leszúrását nem szeretem látni-hallani. A párna alá dugom a fejem, befogom a fülem. Kicsit sajnálom a kocánkat, amelynek nevelésében mi, gyerekek is tevékenyen kivettük a részünket. De hát ez az élet rendje.

banhalmi_janos_kepe_a_szerzo_engedelyevel.jpg

Forrás: Bánhalmi János - a fotós engedélyével

Szüleim mindig tartottak háziállatokat: malacot, tyúkot, néha kacsát, libát, sőt egy időben nyulakat is. Jó kiegészítése volt a családi büdzsének, mert így alig kellett húst vásárolnunk. Vasárnaponként rendszerint a házi baromfiból főtt a húsleves és készült a rántott csirke. Télen pedig disznót öltünk, ebből lett a karácsonyi és szilveszteri vacsora, sőt még a húsvéti sonka is.

Az állattartás nem került sokba. A kukorica egy részét megtermeltük, a konyhai hulladék (a zöldségek héja, a sárgarépa, retek, karalábé, borsó stb. zöldje) ment a csirkéknek. Malacunk főleg moslékon nevelkedett, ami étel- és kenyérmaradékokból állt. Testvéreimmel tavasztól őszig szedtük az árokparton neki és a baromfinak a füvet és gyomnövényeket.

fortepan_schmidt_albin.jpg

Forrás: Fortepan, Schmidt Albin

Egy korábbi írásomban említettem, hogy aratáskor nagymamámmal többször elmentünk kalászolni, vagyis összeszedni a kombájn által otthagyott, fekvő gabonakalászokat, aminek ugyancsak örültek az állataink. A  veteményesben kigazolt parajt is nagyon szerették. A mi feladatunk volt még a kukoricamorzsolás és -darálás, valamint a kerti locsolásban való segédkezés is.

fortepan_sattler_katalin.jpg

Forrás: Fortepan, Sattler Katalin

Kinn az udvaron már ég a szalmamáglya, vagyis megkezdődött a disznóperzselés. Felöltözöm, szaladok kifelé, ezt már szeretem nézni, ahogy a bontást, hurka- és kolbásztöltést is. A konyhában fenséges illatok lengedeznek, tudom, ma hagymás sült vér lesz a reggeli, imádom!

Mindenki serényen teszi a dolgát, forog a daráló, serceg az üstben a zsír, sül a tepertő, a hurkák már abálódnak a kondérban. A mai ebéd: abaléből készült leves és lacipecsenye házi savanyúsággal, kenyérrel.

Kora délutánra minden kész: sópácban pihennek a sonkák, sódarok és a szalonna. A kolbász és a disznósajt holnap megy a füstre,  a kamrába pedig a zsír, a tepertő és a zsírban tartósított sült hús. Hűtőszekrény nincs, ami fagyasztandó, hűtendő, felkerül a padlásra. Böllérünk szedelőzködik,  anyukám csomagolja  a kóstolót, de nem csak neki, hanem a közeli szomszédoknak is: vidéken így szokás. Majd ha ők vágnak, mi is kapunk.

 Első kép forrása: Heinz Bachmann, Fortepan

Miranda

 

Így került hús az asztalunkra az ötvenes-hatvanas években

fortepan-1.jpg

Forrás: Fortepan

Egy városi, gangos házban nem volt disznóvágás, nem voltak adottak a körülmények sem a hizlalásra, sem a vágásra. Húst az ötvenes- hatvanas években a városunkban maximum  hetente kétszer lehetett kapni a mészárszékben, amely előtt ilyenkor  hosszú sorok kígyóztak  és előfordulhatott, hogy a sor végén állóknak már nem jutott a húsból. Szép tőkehúsokról nem is álmodhattunk, leginkább zsíros, mócsingos húsokat lehetett kapni, az értékesebb húsokat külföldi piacokra exportálták. Füstölt áru hiánycikk volt a boltokban, a felvágottak közül csak a parizerre emlékszem.

Aki nem tudott disznót vágni, vehetett egy fél disznót – legalábbis a szüleim ezt tették. A földszintes házban lakó nagynénémék hizlaltak disznókat, így a mi „fél” disznónk náluk hízott, azaz az egyik levágott koca fele a miénk lett. Mi pedig szorgalmasan gyűjtöttük a mosléknak valót és vittük a malacoknak, hogy télig szép, kövérre hízzanak. A vágás és feldolgozás is náluk történt az udvaron, sőt még a füstölés is, hozzánk már  a kész kolbász, szalonna, töpörtő, zsír és egyéb „disznóságok” jutottak  el.

Nagynéném azonban  rövidesen megunta a disznóhizlalást és egyenesen Dél-Amerikáig menekült a családjával 56-ban (na voltak más okok is), így a fél disznó jelentette húsellátás meg is szűnt. Vannak emlékeim arról, hogy a későbbi időkben valamilyen úton-módon, disznóvágásból beszerzett húst otthon ledarálva, megfűszerezve nagymama és anyu egy kolbásztöltő géppel bélbe töltögetnek a konyhaasztalon, majd elviszik valahová füstöltetni.  Az illatos füstölt kolbászok azután a spájzban lógtak egy rúdon egészen tavaszig.  

fortepan_bauer_sandor.jpg

Forrás: Fortepan, Bauer Sándor

Kiegészítve a nagymama által időnként a piacon beszerzett és otthon levágott, majd feldogozott szárnyasokkal, biztosítva volt a szerény húsellátás. Családunk nem volt nagy húsevő, leginkább hétvégeken volt húsétel, amikor együtt ebédelt a család.  A mindenkori kedvenc a zsírban sült, rántott husi volt, krumplipürével és uborkával. Hétköznap egyszer volt húsétel: rizseshús, csirkepaprikás, pörkölt vagy húslevesben főtt hús formájában.

Nagymamám, aki 89 éves koráig vezette a család háztartását, ismerte az élelmiszer felhasználásának minden csínját-bínját. Tudta azokat az apró fortélyokat, amelyeket a háborús, majd hiánygazdálkodás évei alatt minden háziasszonynak meg kellett tanulnia: hogyan lehet mindenféle  hús, zöldség és egyéb árut úgy feldolgozni, hogy egy morzsányi se menjen belőle veszendőbe. Így azokban a nehéz években sem éheztünk, minden nap került  meleg étel az asztalunkra, sőt időnként még egy kis hús is.

 Cecilia

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

disznó hús disznóvágás hízlalás ötvenes évek Miranda Cecilia húsellátás háziállát