Gyermekkori disznótorok emléke
Így került hús az asztalra az ötvenes években
Mi ez a zajongás? Még nagyon korán van, hajnali öt körül, ráadásul szombat, de a konyhából már edénycsörömpölés, férfi és női hangok hallatszanak be. Ja, eszmélkedem, ma lesz a disznóvágás! Felismerem családunk barátja, Pista bácsi hangját, aki amatőr böllérként tevékenykedik ismerősei kérésére. Poharak koccannak, egészségünkre, hallom, a férfiak áldomást isznak a munka sikerére. Hű, akkor már rögtön kezdődik! Majd mindjárt felkelek én is, de az elejét, a disznó leszúrását nem szeretem látni-hallani. A párna alá dugom a fejem, befogom a fülem. Kicsit sajnálom a kocánkat, amelynek nevelésében mi, gyerekek is tevékenyen kivettük a részünket. De hát ez az élet rendje.
Forrás: Bánhalmi János - a fotós engedélyével
Szüleim mindig tartottak háziállatokat: malacot, tyúkot, néha kacsát, libát, sőt egy időben nyulakat is. Jó kiegészítése volt a családi büdzsének, mert így alig kellett húst vásárolnunk. Vasárnaponként rendszerint a házi baromfiból főtt a húsleves és készült a rántott csirke. Télen pedig disznót öltünk, ebből lett a karácsonyi és szilveszteri vacsora, sőt még a húsvéti sonka is.
Az állattartás nem került sokba. A kukorica egy részét megtermeltük, a konyhai hulladék (a zöldségek héja, a sárgarépa, retek, karalábé, borsó stb. zöldje) ment a csirkéknek. Malacunk főleg moslékon nevelkedett, ami étel- és kenyérmaradékokból állt. Testvéreimmel tavasztól őszig szedtük az árokparton neki és a baromfinak a füvet és gyomnövényeket.
Forrás: Fortepan, Schmidt Albin
Egy korábbi írásomban említettem, hogy aratáskor nagymamámmal többször elmentünk kalászolni, vagyis összeszedni a kombájn által otthagyott, fekvő gabonakalászokat, aminek ugyancsak örültek az állataink. A veteményesben kigazolt parajt is nagyon szerették. A mi feladatunk volt még a kukoricamorzsolás és -darálás, valamint a kerti locsolásban való segédkezés is.
Forrás: Fortepan, Sattler Katalin
Kinn az udvaron már ég a szalmamáglya, vagyis megkezdődött a disznóperzselés. Felöltözöm, szaladok kifelé, ezt már szeretem nézni, ahogy a bontást, hurka- és kolbásztöltést is. A konyhában fenséges illatok lengedeznek, tudom, ma hagymás sült vér lesz a reggeli, imádom!
Mindenki serényen teszi a dolgát, forog a daráló, serceg az üstben a zsír, sül a tepertő, a hurkák már abálódnak a kondérban. A mai ebéd: abaléből készült leves és lacipecsenye házi savanyúsággal, kenyérrel.
Kora délutánra minden kész: sópácban pihennek a sonkák, sódarok és a szalonna. A kolbász és a disznósajt holnap megy a füstre, a kamrába pedig a zsír, a tepertő és a zsírban tartósított sült hús. Hűtőszekrény nincs, ami fagyasztandó, hűtendő, felkerül a padlásra. Böllérünk szedelőzködik, anyukám csomagolja a kóstolót, de nem csak neki, hanem a közeli szomszédoknak is: vidéken így szokás. Majd ha ők vágnak, mi is kapunk.
Első kép forrása: Heinz Bachmann, Fortepan
Miranda
Így került hús az asztalunkra az ötvenes-hatvanas években
Forrás: Fortepan
Egy városi, gangos házban nem volt disznóvágás, nem voltak adottak a körülmények sem a hizlalásra, sem a vágásra. Húst az ötvenes- hatvanas években a városunkban maximum hetente kétszer lehetett kapni a mészárszékben, amely előtt ilyenkor hosszú sorok kígyóztak és előfordulhatott, hogy a sor végén állóknak már nem jutott a húsból. Szép tőkehúsokról nem is álmodhattunk, leginkább zsíros, mócsingos húsokat lehetett kapni, az értékesebb húsokat külföldi piacokra exportálták. Füstölt áru hiánycikk volt a boltokban, a felvágottak közül csak a parizerre emlékszem.
Aki nem tudott disznót vágni, vehetett egy fél disznót – legalábbis a szüleim ezt tették. A földszintes házban lakó nagynénémék hizlaltak disznókat, így a mi „fél” disznónk náluk hízott, azaz az egyik levágott koca fele a miénk lett. Mi pedig szorgalmasan gyűjtöttük a mosléknak valót és vittük a malacoknak, hogy télig szép, kövérre hízzanak. A vágás és feldolgozás is náluk történt az udvaron, sőt még a füstölés is, hozzánk már a kész kolbász, szalonna, töpörtő, zsír és egyéb „disznóságok” jutottak el.
Nagynéném azonban rövidesen megunta a disznóhizlalást és egyenesen Dél-Amerikáig menekült a családjával 56-ban (na voltak más okok is), így a fél disznó jelentette húsellátás meg is szűnt. Vannak emlékeim arról, hogy a későbbi időkben valamilyen úton-módon, disznóvágásból beszerzett húst otthon ledarálva, megfűszerezve nagymama és anyu egy kolbásztöltő géppel bélbe töltögetnek a konyhaasztalon, majd elviszik valahová füstöltetni. Az illatos füstölt kolbászok azután a spájzban lógtak egy rúdon egészen tavaszig.
Forrás: Fortepan, Bauer Sándor
Kiegészítve a nagymama által időnként a piacon beszerzett és otthon levágott, majd feldogozott szárnyasokkal, biztosítva volt a szerény húsellátás. Családunk nem volt nagy húsevő, leginkább hétvégeken volt húsétel, amikor együtt ebédelt a család. A mindenkori kedvenc a zsírban sült, rántott husi volt, krumplipürével és uborkával. Hétköznap egyszer volt húsétel: rizseshús, csirkepaprikás, pörkölt vagy húslevesben főtt hús formájában.
Nagymamám, aki 89 éves koráig vezette a család háztartását, ismerte az élelmiszer felhasználásának minden csínját-bínját. Tudta azokat az apró fortélyokat, amelyeket a háborús, majd hiánygazdálkodás évei alatt minden háziasszonynak meg kellett tanulnia: hogyan lehet mindenféle hús, zöldség és egyéb árut úgy feldolgozni, hogy egy morzsányi se menjen belőle veszendőbe. Így azokban a nehéz években sem éheztünk, minden nap került meleg étel az asztalunkra, sőt időnként még egy kis hús is.
Cecilia
Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.
Látogass el közénk, blogunk
facebook csoportjába,
ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket.
Iratkozz fel blogunk
VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,
hogy értesülj legújabb videóinkról!
élhetetlen 2021.11.15. 23:49:56
A reggeli már pecsenye volt, mert bontáskor rögtön jött a konyhára az ahhoz való hús, aztán 10 éves korom körül csináltam resztelt májat, ami azután elvárás lett.
Disznótoros leves. Már megöregedtem, de még mindig a kedvencem. A májat 0,5x0,5x5 cm-s csíkokra vágom, felteszem főni. Ez kb. egy óra, mert a sült máj 10 perc alatt elkészül, ezt addig kell főzni, míg, ha bekapod, golyócskákra esik szét. Ekkor mehet bele az ugyanígy feldarabolt hús, (alapban tüdő is került bele, de ahhoz utálok hozzányúlni), ha puhulni kezd, mehet az oszlopokra vágott fehérrépa, sárgarépa, (karikára vágottal nem jó), kicsit később az oszlopokra vágott krumpli, és végül egy kevés liszttel egy paprikás rántás. Nem kifelejtettem, tényleg nem kell bele, hagyma, fokhagyma, csak a só, és a paprika.
Már csak kiegészítés, 20 dkg hús, máj, a répák, 2 szem krumpli, és tele a négy literes fazék. Az anyagbeszerzés. Kaptam durva beszólást is. Az előttem levő is májat vett, és egy féltenyérnyi visszaesett a többire. Mondtam, azt a darabot kérem és a hentes megkérdezte, hogy vendéget tetszik, várni, csókolom? A másik, az mókás volt, a Körtéri húsbolt, kérem a 20 dkg májat, a hentes beszélgetős, „teknősnek lesz ?”, kérdezi. Az agyamban egy leves van, teknőslevesről tudok, de azt nem májból főzik. Nem értem, mondom. Megismétli, én is, hogy nem értem. Letette a kezében levő májat, két kézzel mutatta a teknős formáját, elröhögtem magam, aztán elmondtam a leves receptjét is, ő meg, hogy azért kérdezte, mert a teknősöknek szoktak ilyen keveset venni. Na, ennyit a disznókról, bocs hogy hosszú lett.
Miranda47 2021.11.16. 09:51:43
A disznótoros leves receptjét most látom-hallom először, mi ilyet nem főztünk. Apukám nem szerette a puhára főtt-sült májat, csak a reszteltet, lehet, ezért, nem tudom. De jól hangzik egyébként. Mi az abalevet ettük ebédre, gondolom, valamivel besűrítették azt is, 60 egynéhány év távlatából már nem emlékszem. Köszönöm a hozzászólását.