2022. feb 12.

Vízifitnesz nagyiknak

írta: Annaróza47
Vízifitnesz nagyiknak

Túlzott terhelés nélküli kondíció-fenntartás időseknek 

wiki.jpg

Kilenc évvel ezelőtt rátaláltam városom Napfényfürdő Aquapolisában egy olyan mozgásformára, amely egyre romló fizikai adottságaimnak azóta is tökéletesen megfelel. Ez a senior aquafitnesz, melynél csupán a víz ellenállásával kell megküzdenem, nem pedig rakoncátlan izületeim ellenállásával.

Jelenleg is heti 2 alkalommal 1-1 órás, zenés foglalkozáson veszünk részt habszivacs eszközök: súlyzó és „núdli” igénybevételével. Egy kedves, fiatal lány, Farkas Dóri az edzőnk, aki nagy szeretettel és szaktudással foglalkozik velünk, a „parton” bemutatva a gyakorlatokat, és óra végéig velünk együtt mozogva.

A járvány miatti bezárások után kissé megapadt a létszámunk, veszélybe került kedvenc, és legtöbbünk számára az egyetlen kivitelezhető mozgásformánk. A fürdő vezetősége nem tartotta rentábilisnek az aquafitnesz fenntartását. Dóri közvetítésével küzdöttünk az egészségünknek annyira fontos vízitorna folytatásáért. Kitartásunk sikerrel járt, sőt új tagokkal is bővült csoportunk, amely immár 45 fő. Ezt nem úgy kell érteni, hogy minden órán ennyien vagyunk, hiszen akkor el se férnénk, de 25-30-an minden alkalommal benépesítjük a medencét.

2_16.jpg

Írásommal szeretnék kedvet csinálni azon kortársaimnak, akik hozzám hasonlóan nehezen végzik a szárazföldi tornát, és szeretik a vizet, a lubickolást. Mivel sekély vízben végezzük a gyakorlatokat, az úszni nem tudók is bátran elkezdhetik az aquafitneszt.

Szándékom megvalósításához segítségül hívom edzőnket, Dórit és kérdéseket teszek fel neki.

-Megfogalmaznád, hogy mi a tudományos alapja a vízifitnesz hatásosságának?

-Az aqua fitness olyan, vízben végzett gyakorlatok összessége, melyek leginkább az aerobik és a gimnasztika elemeit ötvözve jótékony hatást fejtenek ki a szervezetre. Hasonlóan a szárazföldi aerobikhoz, sokoldalúan fejleszti a kondicionális és koordinációs képességeket, valamint serkenti izületeink mozgékonyságát, miközben kíméli azokat. A zenére végzett gyakorlatok pszichés hatása mellett fejlesztik az állóképességet, erősítik a testet, és ezzel együtt segítenek a zsírégetésben. Az általad már említett poliuretán súlyzók és núdlik a szárazföldön pillekönnyűek, de a víz alatt a közegellenállás hatására mozgatásuk jóval nehezebb, olyan, mintha szárazföldön 2-4 kg súlyzóval edzenénk.

- Igen, ezt érezzük is, és ha nem is izmosodunk már úgy, mint a fiatalok, de talán megállíthatjuk a felkar „integető izmainak” további ernyedését, petyhüdését.

1_12.jpg

Kérlek, részletezd a vízben végzett gyakorlatok további jótékony hatását, előnyeit!

-Mindenki számára elsajátítható, mégis hatásos mozgásforma

-a gerinc- és izületi problémákra gyakorolt hatása mellett pozitívan hat a légzőszervek működésére

-kitűnő tartásjavító torna, gerincferdülés, hát- és derékfájás esetén is jól alkalmazható.

-nem kell hozzá úszástudás

-az idős korosztály számára is remek erőnlétet biztosít

-a legyengült szervezetet, immunrendszert erősíti

-izületkímélő, hiszen a felhajtó erő kíméli a testet

-frissítő, élénkítő, ezáltal stresszoldó hatású, a gyakorlatok koordinálása pedig az agyi funkciókat is serkenti.

-fokozza a vérkeringést

-fejleszti az izomrendszert.

A lényege, hogy az idős emberek túlzott terhelés nélkül képesek jó kondícióban tartani magukat.

step_aerobics_class_at_a_gym-1.jpeg

Step aerobik

- Hol végezted a tanulmányaidat, és azok kapcsolatban vannak-e az edzői tevékenységeddel?

-Szegeden, a Bölcsészettudományi karon végeztem magyar irodalom, nyelvtan és tanári szakon. Az egyetemi évek alatt kezdtem el step aerobik órákat tartani.

- Mi motivált arra, hogy idősebb emberekkel is foglalkozzál?

- Az említett aerobik órákon volt egy idősebb vendégem, akinek gerincsérve volt. A hölgy azonban fiatalokat meghazudtoló fürgeséggel és aktivitással ugrált a step padon. Gyógytornára is járt, és mutatott nekem nagyon sok gyakorlatot. Ekkor kezdett el foglalkoztatni a gerincbetegségek, és egyéb mozgásszervi betegségek rehabilitációja. Elkezdtem utánaolvasni, szakirodalmat keresni, és anatómiát tanulni. Elvégeztem a sportedzői képzést, mellyel már csoportos gerinctréning órákat tartottam tartáshibás, gerincbeteg, és hát-, vagy derékfájós vendégeknek.

Egyre több pozitív visszajelzést kaptam, minek hatására elvégeztem egy személyi edzői tanfolyamot is, hogy egyénileg is tudjak foglalkozni a sérüléssel, gerinc-, vagy egyéb mozgásszervi panasszal élő vendégeimmel.

4_7.jpg

- Tiszteletre méltó ez a tudatos segíteni akarás, a lehetőségek felkutatása. Hogyan kezdődött a vízi fitnesz foglalkozás ötlete?

- Nyugdíjas korú vendégeim is voltak, és úgy éreztem, hogy a vízitorna egy teljesen más, sokkal aktívabb mozgásformára ad lehetőséget. Kezdettől fogva nagyon motivál a csoport lelkesedése, és mára már kikapcsolódás számotokra órát tartanom, hiszen pontosan le tudjátok követni a vízben azt a gyakorlatsort, ami szárazföldön nehéz, vagy lehetetlen lenne számotokra.

- Igen, ez így van, ezért is kedveljük annyira a vizifitneszt, és harcoltunk a létjogosultságáért.

Köszönöm a részletes ismertetést, amivel tudatosítottad bennem, és fitnesztársaimban, hogy miért is érezzük magunkat olyan felszabadultan, vidáman, 10 évvel fiatalabban, és valós súlyunknál sokkal könnyebben vízi gyakorlataid végzése közben. Az alatt az egy óra alatt megszűnik minden gondunk, boldogok vagyunk, megfeledkezhetünk fájdalmainkról, és mindezt kellemes társaságban tehetjük.

1. kép forrása: Wikipédia, a step aerobik kép forrása: Wikipédia, a többi kép saját felvétel és saját videó

            Annaróza

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

uszoda gyakorlat mozgás izület vízitorna Annaróza vízifitnesz