2022. júl 09.

Ritkán használt, szellemes közmondások és szólások

írta: Régiségek blog
Ritkán használt, szellemes közmondások és szólások

 Egy kis nyelvészkedés

parna1.jpg

A napokban felhívott egy kedves barátnőm, beszélgetni kezdtünk. Éppen ebéd után voltunk mindketten, és félórányi csevegés után jutott eszünkbe, hogy iparkodni kéne a mosogatással, mert különben odaszárad az ételmaradék a tányérokra.

- Ma örömmel – holnap körömmel – így szól az a találó szólás, amit oly gyakran mondogatott, anno, a barátnőm nagynénje. És milyen igaza volt/van! Az elhalasztott, halogatott munka később dupla fáradsággal jár – jobb azonnal elvégezni. (Egy mai háziasszony szájából inkább a ’rohadt nehéz’, vagy a ’k*rva macerás’ jelző hangzott volna el. Sajnos.)

Manapság ritkán hallani szellemes mondásokat, találó kifejezéseket egy-egy élethelyzetre. Gyakoribb a durva, néha trágár szóhasználat, a bosszankodó kifakadások. Mérgelődésre okot adó helyzetek mindig adódtak a múltban is, cifra káromkodások is elhangzottak, emlékeim szerint azonban a vidámabb, tréfásabb reakciók voltak többségben. Vagy inkább csak ezeket jegyeztem meg, ezekre emlékszem szívesen?

Gyakran eszembe jut erdélyi nagymamám egyik jópofa mondása. Amikor egy munka nehéznek vagy eleve megoldhatatlannak látszott már az elején, a hiábavaló próbálkozások és hosszas bíbelődés után be kellett látni: nem sikerült. Nem tehetett mást, széttárta a karját és így szólt:

- Hiába, no, finggal nem lehet piros tojást festeni! -

Egy kényszerű, de őszinte nevetéssel lezárta az ügyet, nem bosszankodott tovább.

parna2.jpg

Ma sokszor napokig-hetekig emlegetjük, ha bosszúság ér, hurcoljuk magunkkal, nem tudunk szabadulni a rossz érzéstől.

A múltkor a forgalmas piacon egy kétéves-forma fiúcska hangosan sírva fakadt. A szülei csitították, próbálkoztak ezzel-azzal, de a sírásból csak még hangosabb bömbölés lett. Egy idős férfi hozzájuk lépett, a fiúcskára nézett és szép, nyugodt, nevetős hangon így szólt:

- Hát te miért sírsz annyira, mint akinek nem jutott dinnyeföld? - Nem csak a fiúcska kerekítette nagyra a szemét, hanem a szülei is meglepődtek, hiszen még sohasem hallották ezt a szólást. Ámulat, hüppögés, megnyugvás következett.

(Rövid magyarázat: egy-egy falu határában lévő termőföldek minősége változó volt. Voltak külön szőlőskertek, kenderföldek, dinnyeföldek, stb., attól függően, hogy az a föld mire volt alkalmas. Ha a falu közös tulajdonában volt a terület, évente kisorsolták, ki és hol kaphat pl. egy darab dinnyeföldet. Nem mindig jutott minden igénylőnek.)

Miért nem használunk több humoros, kedves, találó kifejezést a mindennapokban? Miért terjednek, szinte megállíthatatlanul, a durva jelzők, szavak és kifejezések? Redukáljuk a mondanivalónkat, csak gyorsan, tömören, bővebb magyarázat nélkül fejtjük ki a gondolatainkat, sietve dobáljuk össze a szavakat. Elmaradnak a találó megjegyzések, a mosolyra késztető szólások. Miért is? Talán azért, mert nem ismerünk alternatívát?

Gyűjtöttem néhány olyan szólást, közmondást, ami színesíthetné a beszédünket. Hátha megtetszik közülük néhány és újra használatba kerülnek.

Nevet, mint pék kutyája a zsemlére.

Nincs az a kevés, amit ne lehetne beosztani, és nincs az a sok, amit ne lehetne elprédálni.

Hadd korogjon, csak ragyogjon!  (Áldozatok, éhezés árán is a csillogó külsőségek a fontosak, bármiről kelljen is lemondani.)

Nagyobb (volt) a szeme, mint a szája. (Túl sok ételt szed(ett) a tányérjára és nem bírja/bírta megenni.)

Nagy gondot/terhet is megkönnyíti a türelem.

 parna_3.jpg

A sort hosszan lehetne folytatni.

Bárki felidézheti az emlékeit, biztosan talál érdekes, vigasztaló vagy humoros, a családban egykor használt szólásokat. Hozzuk ismét divatba őket, egyúttal emlékezhetünk rég elhunyt, kedves emberekre is! Mivel az élet folytonos változásban van, mi magunk is kitalálhatunk frappáns szólásokat, kifejezéseket és megoszthatjuk egymással, akár ezen a blogon keresztül.

 

A fényképeken  azok a párnák láthatók, melyeket  unokám osztálya  hímzett búcsúajándékként két tanítónőjüknek. Itt elolvasható a róluk szóló írásom.

 

    Fodor Anna          

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

közmondás hímzés magyar nyelv szólások Anna