2022. aug 03.

Tuti tippek takarékoskodáshoz

írta: Miranda47
Tuti tippek takarékoskodáshoz

Hogyan spórolhatunk a háztartásunkban?

piggy-bank-gb9d497bd1_1920.jpg

Napjaink történéseinek fényében kulcsfontosságú szerep jutott a témának: hogyan spórolhatunk a háztartásunkban? Átgondoltam,  milyen tippeket tudnék adni ehhez. Nem nagy horderejű dolgokról van szó, de sok kicsi sokra megy.

Villany

Úgynevezett „okos” konnektorokat használok, amelyek lekapcsolhatók. Ha nincs szükségem a hozzájuk csatlakoztatott készülékre, egy kattintás, és máris áramtalanítottam.

multitap-g83c3ef6bd_1280.jpg

Tudnivaló, hogy a készenléti állapotban levő tévék,  konyhai gépek, komputerek stb. is fogyasztanak minimális áramot. Még a bedugott telefontöltő is. Ezt küszöbölöm ki a modern dugaszoló-aljzatokkal. Vannak olyanok is, amelyek távvezérléssel működtethetők, tehát a be- és kikapcsoláshoz még csak fel sem kell állni a fotelból, nem kell lehajolgatni. Tűzvédelmi szempontból is biztonságosak. És persze ügyelek rá, hogy mindig csak ott égjen a villany, ahol éppen tartózkodom.taviranyitos_okoskonnektor_sajat_kep.jpg

Saját kép

Az otthonomban levő összes lámpában, csillárban áramtakarékos LED-izzók égnek. Ezek nem olcsók ugyan, de hosszú távon nagyon megérik a pénzt, mert keveset fogyasztanak és élettartamuk legalább két év, míg a hagyományos villanykörtéket két-háromhavonta cserélni kell.

light-gb1ac1f739_1920.jpg

Van a lakásban klíma, de ezt csak módjával használom. A mostani extrém hőséget úgy próbálom kirekeszteni, hogy napközben zárva tartom az ablakokat és lehúzom a redőnyöket. Éjjelre viszont minden ablakot kitárok, hadd hűljenek  a falak.

Víz

A vízzel úgy tudok spórolni, hogy kézzel szinte egyáltalán nem mosogatok. Köztudott, hogy a mosogatógép jóval kevesebb vizet és energiát használ. Nemrégen volt egy vita ebben témában a Régiségeknek Facebook oldalán. Sokan írták, hogy egyedül élnek, ezért nincs szükségük mosogatógépre. Nem értek velük egyet. Az én háztartásom is egyszemélyes, mégis azt használok, igaz, csak egy kisebb, 8 terítékest. dishwasher-449158_960_720.jpg

Az ételt nem rendelem, hanem főzök (ez is a takarékoskodás egyik módja). Egy gyors öblítés után minden edényt a gépbe teszek (lábasokat, serpenyőket, vágódeszkákat, fakanalakat stb.) Ha hiszitek, ha nem, általában  kétnaponta megtelik.

Néhány éve zuhanykabinom van kád helyett, ami az én koromban baleset-megelőzés szempontjából is fontos. A pár perces tusolás nem terheli meg nagyon a vízszámlámat.  A lakásomban cirkó biztosítja a fűtést és a meleg vizet, jó néhány percbe telik, amíg a fürdésre alkalmas hőfokú víz eljut a csapig. A kifolyó hideg vizet műanyag üvegekbe fogom fel, ezzel locsolom a virágaimat.

Gáz

gaz2.jpg

Nyáridőben, ha több napra elutazom, a cirkó gázcsapját elzárom, hogy ne égjen hiába az őrláng sem. Télen a fűtéssel nem annyira tudok spórolni, mert fázós vagyok. Legalább 23 fokra van szükségem a jó komfortérzetemhez. Ám itt is bevetek néhány trükköt. A három szobámból csak kettőt fűtök, a keveset használt étkező ajtaját becsukom, a radiátort egyes fokozatra állítom, épp csak annyira, hogy az ott levő virágok ne fázzanak meg.  A konyhai radiátort és a hálószobában levő két fűtőtest közül az egyiket elzártam. Alváshoz elég  a 18-20 fok, a kicsi, ajtó nélküli  konyhámban pedig csak főzéskor tartózkodom. A gépeknek, illetve a lakás többi részéből beáramló melegnek köszönhetően kellemes itt a hőmérséklet.  Éjszakára, illetve ha elhagyom a lakást, lejjebb veszem a termosztátot, hogy csak minimálisan fűtsön. A redőnyök lehúzásával is tudok védekezni a hideg ellen.

Háztartás

water_philter_600x400.jpg

Ásványvizet, illetve üdítőt nem iszom és csak akkor vásárolok, ha vendégeket várok. Egy vízszűrő kancsó biztosítja az ivóvizemet, amelyben háromhavonta kell betétet cserélni. Vásárolni mindig saját szatyorral, hátizsákkal megyek, hogy ne kelljen külön fizetni a tasakokért. Így is sok  nylonzacskó gyűlik össze, amiket szemetesként, illetve otthoni csomagolóanyagként használok, tehát ilyesmiket nem kell gyakran vennem.

money-g9cc4269d4_1920.jpg

Ételt nem dobok ki. Egy személyre ugyan nehéz főzni, de ha valami rám marad vagy megunom, lefagyasztom, esetleg kiviszem a hajléktalanoknak.  

Remélem, hasznos tanácsokat tudtam adni, amelyek segítségével ti is csökkenthetitek a háztartási kiadásokat.

A képek forrása: Pixabay

Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

gáz spórolás háztartás víz mosogatógép villany takarékosság Miranda