2022. nov 10.

Séta az őszi Füvészkertben

írta: Miranda47
Séta az őszi Füvészkertben

Tündérrózsák, bonsaiok, páfrányfenyők

amazonasi_orias-tunderrozsa_wikipedia.jpg

     Nyugdíjas pedagógusklubunk szervezte az októberi sétát ebben a főváros közepén megbúvó kis oázisban. Lelkes csapatunk legalább két óra hosszat barangolt a napsütéses, szép időben. Időnként leültünk egy-egy padra, s néztük a hulló faleveleket, csodáltuk az ősz gyönyörű színeiben pompázó növényzetet. Ahány fa, bokor, annyi színárnyalat. Egyesek még ragaszkodtak zöld ruhájukhoz, csak a termések virítottak pirosan, bordón. Mások lombja már átment halványsárgába, narancssárgába, liláspirosba és rozsdabarnába. Ezek el is kezdték a vetkezést, szinte pillanatonként váltak meg ágaiktól a levelek, hogy alálibegve egybefüggő, tarka mintás szőnyeget képezzenek a földön.

rozsda_fa.jpg

Nem az ősz a kedvenc évszakom, nekem az elmúlást juttatja eszembe, a lucskos, esős időjárást sem kedvelem. Ez a színkavalkád mégis jókedvre derített, mondhatni, esztétikai élvezetet okozott. Örömmel fedeztem fel néhány, általam ismert gyümölcsfát, amelyek most hozták termésüket, például a datolyaszilvát vagy a birsalmát. De a legjobban  a bonsai fácskákból álló gyűjtemény varázsolt el – ezeket mindig is imádtam és próbálkoztam is a termesztésükkel, de kudarcot vallottam. Ha tudnék festeni, szívesen megörökítettem volna a vásznon a kert egy-egy részletét, de így csak a fényképezőgépem segítségével tudom a kedves olvasóknak bemutatni.

bonsaiok.jpg

Talán nem mindenki tudja, hogy mai nevét Molnár Ferenc híres regénye, A Pál utcai fiúk után kapta. Az 1771-ben Nagyszombatban (ma Szlovákia) alapított intézmény először botanikus kert (latinul Hortus Botanicus), majd több költözés után, 1950-től az ELTE Botanikus Kertje néven szerepelt. 2008 óta hivatalos neve ELTE Füvészkert. Története eléggé hányatott, öt alkalommal költöztették a gyűjteményt mindig új és új helyre, mire végre, 1847-ben megnyílhatott a mostani területen, a Józsefvárosban. A Festetics-család tízholdas birtokát vásárolták meg e célból, ahol Pollack Mihály tervei szerint átépítették és kibővítették az egykori vadászkastélyt. Itt kaptak helyet az irodák és hivatali helyiségek. Az épületet mostanra teljesen befutotta a vadszőlő (vagy borostyán?), nem tudom, de nagyon látványos a rozsdavörös burkolatban.

palmahaz_wikipedia.jpg

Pálmaház    Forrás: Wikipédia

1864-65-ben épült meg a pálmaház, amely ma is áll (bár a háború alatt szinte teljesen elpusztult, de sikerült helyreállítani). 1893-ban egy külön épületet emeltek az amazonasi óriás-tündérrózsa számára, és Viktória-háznak nevezték el a növény iránti tiszteletből. Ugye mindenki tudja, még miről nevezetes? Igen, itt, a medencében rejtőzött el a vörösingesek elől Nemecsek Ernő, aki a három kényszerfürdőzés következtében végül belehalt a tüdőgyulladásba. Szegényke ma is ott álldogál a vízben a vízililiomok és tündérrózsák között, szobor képében.

nemecsek.jpg

Ebben a két pavilonban  150 évnél idősebb páfrányfenyők, banánfák és mindenféle trópusi növények (vanília-, kávé, kakaócserje, citrusfélék stb.) láthatók, valamint egy hatalmas orchidea- és  kaktuszgyűjtemény is helyt kapott. A Füvészkertben egyébként (a Wikipédia adatai szerint) mintegy nyolcezer fajta növény él, s ebből 150 fajta hazai védett növény. 1960 óta a kert országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2005 szeptemberétől a Magyar Örökség díj tulajdonosa, 2006 májusában pedig Kulturális Örökségként védelem alá került.

montazs_2.jpg

A város teljesen körbenőtte ezt a kis növényszigetet. Területe ma már csak három hektár, eredeti méreteinek kétharmadát elveszítette a klinikák építése miatt. Nincs már meg a Molnár Ferenc regényében említett tó, közepén a szigettel és várrommal, ahol a Pál utcai fiúk kihallgatták a vörösingeseket, ahol Nemecsek rájött, ki az áruló csapatukban, és ahol az utolsó, végzetes fürdetés történt. Feltételezések szerint ez arrafelé volt, ahol most a klinikáknak a Természettudományi Múzeum felé eső épületei állnak.

kitaibel_pal_wikipedia.jpg

Kitaibel Pál szobra     Forrás: Wikipédia

A Füvészkert gondozásában, fejlesztésében több híres magyar tudós és közéleti személyiség vett részt, egyebek között Kitaibel Pál, Fazekas Mihály, Diószegi Sámuel, Jurányi Lajos. A jelenlegi terület megszerzését József nádor főhercegnek köszönhetik. Szobraik, emlékoszlopaik megtalálhatók a kertben.

Első kép: Amazónási óriás tündérrózsa     Forrás: Wikipédia

A jelzetteken kívül a fotók saját felvételek

  Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

növények bonsai pálmaház tündérrózsa trópusi növények Miranda Fűvészkert Pál utcai fiúk óriás vizililiom