2023. okt 11.

Felkészül, vigyázz, start: Indul a fűtésszezon

írta: Izzy Florens
Felkészül, vigyázz, start: Indul a fűtésszezon

Megfizettem a „fűtéstudomány” elsajátításának tanulópénzét
jobb.jpg

Majdhogy észrevétlenül repült el a nyár és köszöntött be a hűvösebb, őszies idő és hipp-hopp elővettük a vékonyabb, hosszúujjú pulóvereket, kistakarót.

A fürdőszobában tollászkodva napok óta téblábolok, hogy biz’ a nem árt, ha gyorsabban öltöm magamra a ruházatot a lehűlt térben. Sarkamra álltam, nincs mese, a fürdőszobában, ha még csak őrzőlángra is, de be kell állítani a gázfűtésünket. Ezek után a cserépkályha begyújtására „vetemedtem”. Még nem kell teljes gőzzel fűteni, de egy kis langymeleg kell már késő délutánra, estére, különösen nagyfiam szobájára gondolván.

cserepkalyha_masolata.JPG

A cserépkályha fűtésének „tudományát” másfél évtizede űzöm. A tanulópénzt rendesen megfizettem. Mára már feleannyi tüzelőanyagból dupla meleget áraszt a kályha, tudom, hogy a gyújtós mibenléte, vastagsága sem mindegy, már nem naponta égetem meg ujjaimat, kezem tetejét, és egyéb apróságok. Akácfával tüzelek többnyire, jelenleg van még a kivágott öreg diófa ágaiból, és a kertben lévő „ágak-bogak” is  eltüzelésre kerülnek újrahasznosulva.

fatordeles_masolata.jpg

A kezdetek kezdetén, februárban elfogyott a tüzelőfám, hozattam is szükséges mennyiséget, de azóta nagyon ügyelek, hogy inkább maradjon, és száradjon ki, azaz még nyáron veszem meg a szükséges mennyiséget, hogy télire az is kiszáradva kerüljön eltüzelésre. A télen vett nyirkos tüzelővel való kínlódás, ami inkább füstölgött, mint meleget adott, örök életre megtanított, hogy hacsak lehetséges, száradási időt is hagyva vegyem meg.

Gyakorlat teszi a mestert, a fűtés is, mint minden más a csínját-bínját megismerve válik hasznunkra. Summa summarum, begyújtottam,  és ezzel beindítottam az idei fűtésszezonunkat. Úgy gondolom, ha korán is kezdtem el a fűtés indítását, már csalóka az idő, és ha falak is teljesen lehűlnek, sokkal több energia kell (időben, tüzelőanyagban) felmelegítésükhöz.

sparhelt_1.jpg

Nagy családi házban élünk, nagy gondot, figyelmet szentelek a fűtésre.  A gázkonvektorok használata mellett (többnyire őrzőlángon égve) a cserépkályhákban (szobáinkban), konyhában-folyóson pedig sparheltben való tüzeléssel rásegítve fűtöttem régen is, most is. Így a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad elv alapján elfogadható melegben töltjük a téli(es) hónapokat és elfogadható számlák érkeznek. Minden nap figyelem, írom a gázfogyasztást, igyekszem a keretek között maradni. Többé-kevésbé sikerült is az évi elszámoláskor némi ráfizetéssel, ami köbméterre kiszámolva pontosan érkezett.

Figyelmet, időt, fáradságot kíván a nagy házunk fűtése, de ha  választanom lehetne, a manapság forró nyári kánikulában  átmelegedett vályogfalak után mégiscsak a tavasz, ősz, tél  évszakokat választanám kedvenc évszakaimnak.

                     A fényképek saját felvételek

     Izzy                   

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

.

 

Szólj hozzá

kályha fűtés sparhelt fűtésszámla fűtésszezon Izzy