2023. nov 11.

Nyögvenyelő dödölle

írta: Régiségek blog
Nyögvenyelő dödölle

Emlékek egy régi étel kapcsán

cookipedia.jpg

 A nyögvenyelő kifejezés kiskoromba röpít, amikor édesapám mindenfajta gombócot, legyen az szilvás, túrós, vagy csak krumplis, a nyögvenyelő kifejezéssel méltatta, hogy kíváncsivá tegyen és jobb étvágyra serkentsen bennünket, gyermekeket. Ez sikerült is neki.

Manapság annyi recept áll rendelkezésünkre a televízió és a világháló jóvoltából, hogy nem nehéz előkeresni a nagyanyáink idejében használt egyszerű ételek leírását sem.

hamori_gyula.jpg

Kép forrása: Fortepan/Hámori Gyula

Bennem nem annyira az étkek, mint inkább a hozzájuk fűződő emlékek kerülnek előtérbe egy-egy felcsillanó étel hallatán. Ez történt a már említett nyögvenyelős dödöllével is. A „dödölle” elnevezés, mint végzett óvoda pedagógus került elém, amikor egy három hangjegyű éneknél használtam egy hozzá illő illusztrációt. A képen két pufók arcú gyerek  kézben fogva egy-egy nagy gombócot lakmározott éppen egy tálból. A nagyevő testvéreket, Éliást és Tóbiást óvodásaim egyből megszerették, a dalocskát pedig egyből elsajátították.

pixabay_6.jpg

Kép forrása: Pixabay

Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, ettél belőle,
kertbe mentek a tyúkok, mind megették a magot.

Olyannyira tetszett nekik, hogy arra kérték óvónénijüket, ehetnének-e ők is abból a dödölléből! Nosza mentünk is a konyhába, ahol a gyerekek megkérték szépen Lilike nénit, a szakácsnőt, készítene-e nekik dödöllét. A szép szavak és a szívből jövő kérés hatásosnak bizonyultak. Másnap a rántotthús szeletek mellett ott pompázott a kért dödölle is kis tányérjukon.

Közben azt is megtudták óvónénijüktől, hogy Jókai Mór, a nagy író is ezt a nyögvenyelőt fogyasztotta, ha éppen vendéglőben ebédelt, juhtúróval, libazsírral és libamájjal.

Egy fennmaradt szellemes mondás is a dödölléhez kapcsolódik, mi szerint „ha hátadhoz vágják, ott marad, mint a teve púpja”.

A Wikipedia szerint: A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű, laktató étele. Régen a szegények eledeleként tartották számon. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. A dödölle főtt krumpliból és búzalisztből gyúrt masszából készül. A zsírban lepirított gombócokat pirított szalonnával, hagymával és tejföllel tálalják.

 

Itt a lehetőség kipróbálni a finom dödöllét, amit egyáltalán nem kell rágni, (ami idősek számára nagy előny), csak nyelni.

Jó étvágyat hozzá!

Az első kép forrása: Cookipedia

Zsazsa

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

Szólj hozzá

dal család emlék recept óvoda dödölle Zsazsa