2012. már 04.

EGYSZEMÉLYES VALÓSÁG SHOW

írta: Adam G. Steve
EGYSZEMÉLYES VALÓSÁG SHOW

 
 

Nancy Today egy Kanadában élő, régiség korú hölgy. Merő véletlenségből akadtam rá a mozaikkészítés fortélyai után kutatva a You Tube-on. Nancy kezdetben házi szappangyártását propagálandó tette fel saját készítésű, párperces kis videó klipjeit a YouTube-ra. Feltehetően egy webkamerát tett maga elé, és főszereplő-rendező-operatőr hármas funkciójában  tetszelegve készítette ezeket  a valójában primitív, de Nancy érdekes személyisége  révén mégis nézhető videókat. A hölgy nagyon rákattanhatott  a filmezésre, mert eddig mintegy tízezer felvételt töltött már fel magáról a közösségi megosztóra.

Nancy úgy fejezi ki magát szóban és képben, ahogy mi blogbeírásokat posztolunk. Ezek a naponta olykor többször is feltöltött kis klipek mindenről szólnak, amik vele történnek – hol gazos kertjében ül idős édesanyjával egy  hintaágyon és babot fejt, hol kosárfonáshoz gyűjt óriás tűleveleket az erdőben, hol a madaraknak készít madáreleséget, hol tippit épít, hol vezet, és fején a webkamerával az utat filmezi. Az egyik „jelenet” egy kórház intenzív osztályán készült, ahol Nancy szívinfarktussal feküdt – de úgy érezte, nem hagyhatja  magukra  lelkes nézőit. Fejét a kórházi párnán nyugtatva kamerájának beszélve azt tanácsolta, hogy hasonló esetekben mindenképpen legyen velünk a laptopunk, hogy a kórházba látogató családtagoknak legyen mivel szórakozniuk – és a kamerát finoman az ágya szélén ülő, laptopozó  férjére irányította. Nancy derűs és bohókás, szeleburdi és idétlen, de elképesztően vitális. A filmek minősége esetenként szánalmasan gyenge, néha nézhetetlen, máskor hallhatatlan. Összességében mégis szórakoztató, vannak nézői, és hozzászólói is. Én is feliratkoztam, és e-mailben kapok értesítést, ha új videót tölt fel. Valóságshow régiség módra!
                                                              

Mindezt nemcsak azért írtam le, hogy Nancyről  meséljek, hanem, hogy a You Tube iránti elragadtatásomnak is hangot adjak. Ide ugyanis bárki, bármilyen videofilmet (bizonyos személyiségi és szerzői jogok figyelembevételével) ingyenes feltölhet, és bárki, bármit ingyenesen megnézhet és letölthet.  Én  utazás, főzés, varrás, gyógyítás, fitnesz, színház, film, koncert témákban keresgéltem már. A  – www.youtube.com– oldalt behozva a kereső ablakba kell beírni a keresett témát és máris lehet válogatni. Nálunk ugyan még nem gyakori, hogy csak úgy, passzióból  tegyenek fel emberek videókat, de angol nyelven észbontó a választék. Amit már sokszor és eredményesen használtam, az úgynevezett How to? Hogyan? ismertető videók. Például remek, jó minőségű anyagokat találtam angol nyelven mozaikkép készítéshez, ékszerkészítéshez, kerámiázáshoz, sminkeléshez, kézimunkához, melyeket  ehhez értő emberek tettek fel csak úgy – mindenfajta üzleti érdekeltségtől mentesen. Fel lehet tölteni családi, utazási, születésnapi, ballagási, stb. filmeket is, és azt bárki, a világ túlsó felén is megnézheti. (Fényképekkel kapcsolatban ugyanez a módszer már jól ismert). Miután manapság már mobil telefonunkkal is tudunk videó felvételeket készíteni, s mivel a feltöltés pofonegyszerű, nem nehéz elképzelni  milyen potenciális lehetőségeket rejt a YouTube.
 
Cecilia           
Szólj hozzá