2012. máj 09.

Nosztalgiaút Párizsba gesztenyevirágzás idején - I. rész

írta: Régiségek blog
Nosztalgiaút Párizsba gesztenyevirágzás idején - I. rész

 

 
 

Már hónapok óta csak nőttön-nőtt bennem a vágy Franciaország iránt. Ezen csodálkozni való nincs is az esetemben. Mint franciaszakos a szegedi egyetemen  nagy boldogságomra megkaptam 1967-ben a három hónapra szóló ösztöndíjat a Monpellier-i Egyetemre -, de akkori egyéves moszkvai ösztöndíjam miatt halasztást kértem a francia ösztöndíj esetében, amit meg is adtak. A 68-as párizsi diáklázadások után azonban a francia kormány azonnali hatállyal időlegesen felfüggesztette a szocialista országokból való diákok fogadását, így ez az ösztöndíjam akkor elúszott. Most, hogy harmadik éve nyugdíjas vagyok, s időm van bőven, kapva kell kapnom a lehetőségen, hogy pótoljam az elmúlt évtizedekben elmulasztott lehetőségeket, így Franciaország személyes megismerését, ami elengedhetetlen a francia nyelv és kultúra szerelmesének a boldogsághoz. Ezt az érzést, ezt az olthatatlan belső nyugtalanságot a Franciaországba való utazás iránt felerősítették a francia televíziók, az ARTE, a TV5Monde általam igen kedvelt műsorai.

  
A Szajna a hidakkal    
 
 
A tavaszt és a MALÉV megjósolt csődjét kivárva végül is a  Ryanair Budapest, és a Párizstól 82 km-re lévő Beauvais közötti napi légi járata olcsón elröpített egy nappal a Magyarországra, áprilisban rátörő afrikai meleg kezdete előtt álmaim városba, ahol 1995 nyarán voltam turistaként a családommal egy hetet. 17 éve először a Latin Negyedben lévő Bonaparte utcában laktunk a Magyar Intézetben, ami ideális hely, hogy jármű használata nélkül az ember könnyen bebarangolhassa a város központját. Isteni volt felfedezni a gimnáziumi francia nyelvkönyveink olvasmányaiból ismert Luxemburg kerttől a Tuileriák parkjáig a sok-sok nevezetes helyet, belopakodni a Sorbonne legódonabb épületébe, sorba állni a Notre Dame székesegyházba, vagy a Louvre-ba való bejutás érdekében, végigmenni a Champs Elysée-n, megbámulni a Diadalívet, barangolni a Szajna rakpartján a bukinisták és a festők állványai előtt, rácsodálkozni a Comédie Francaise, vagy az Opera épületére, ahol azok a Racine, Moliere, Corneille, stb. darabok, vagy azokból készült operák mennek, amik veretes francia nyelven való megértése érdekében a szegedi egyetemi évek alatt a nagyszótárat oly sokat kellett forgatnunk. Megpihenni a híres templomok, a Napoleon és más nagy franciák nyughelyéül szolgáló monumentális épületek hűsében, elidőzni a Sacré Coeur-ben, vagy a Saint-Sulpice-ben, s az Eiffel torony magasából is felismerni az előző napokban bejárt helyszíneket.
 
 
Louvre
 
 
A mostani út során - immár 65 évesen - nosztalgiázhattam: a pompás virágköntösbe öltözött, szépen nyírt gesztenyefák alatt újra járhattam az Ady, és más magyarok által is megénekelt híres párizsi sugárutakat, mint az avenue Saint Michelt és a bulvárokat, láthattam az elnökválasztás második fordulója előtti napok lázában égő nagyváros mindennapi életét, a plakát- és falfelirat háborút a két jelölt hívei között, s újraláthattam a Luxemburg-kerttől a Tuileriákig a leghíresebb parkokat, a Notre Dame-tól a Madeleine székesegyházig, az Operától a Bastille-térig, vagy a Vogézek tere látványosságig mindent. Mindent egy kis plusszal, vagy mindent egy kicsit más szemmel. Például a híres Montmartre keskeny, emelkedő, ereszkedő girbe-gurba utcácskáinak bebolyongása után a Párizs fölött büszkén pózoló hófehér Sacré Coeur székesegyház mögött szerényen megbúvó szürke templomocskába, a Notre Dame de Monmartre-ba tévedtünk be, ahová most jutottam el először. Ezt követően sétáltuk körbe a Sacré Coeurt, ahol a franciák nagy szentje, Sainte Therese 125 éve oda történt zarándoklata alkalmából tartottak különleges miséket, s nyílt kiállítás ereklyéiből, s hófehérbe öltözött apácák kórusa angyalinak tűnő, magashangú éneke árasztotta el a hatalmas templom belsejét.
Boulogne-i erdő - festmény            
  De nagyon sok helyre életemben először jutottam most el, mivel a 1995-ös egy hét során nem volt időnk ezekre a helyekre eljutni. Pl. most bebarangolhattuk a Boulogne-i erdőt, Párizs leghatalmasabb parkját a francia főváros Rózsadombja, a XVI. kerület tőszomszédságában. Láthattuk a joggingoló középkorúakat, a baráti társaságban a hatalmas tó körül bóklászó és társalkodó idősek csoportjait, a babakocsikat toló fiatal szülőket. Onnan hazafelé tartva egyszer csak a XVI. kerület gazdagjainak pompás, magas palota együttesei között megpillanthattunk egy kis ötszobás földszintes házikót, ami Honoré de Balzac háza volt egykor, ahol alkotásai java megszületett.
 
 
Gare de l'Est - régi képeslap  

Most végre a híres dimbes-dombos Pere Lachaise temető utcácskáig bolyongva felfedezhettük a franciák és a világ sok-sok hírességének síremlékét Henri Babusse-től Edith Piafig. Most végre a magyar irodalomórák alatt a tudatalattimba bevésődött Gare de L'Est-re, a Kelet felől, így Budapest felől érkező vonatokat, s rajtuk Adytól a Nagybányai iskola festőikig a magyar hírességeiket fogadó nagy pályaudvarra is eljutottam. Kellő megilletődöttséggel. Az áhitatos pillanatok azzal végződtek, hogy a közelünkben egy idősebb hölgy által pórázon tartott kutya hirtelen nagydolgát végezte mellső két lába körül 360 fokban körbefordulva, s végtelen számban a kör kerületére pottyantgatott, újabb és újabb illatos csomót hagyva hátra szűnni nem akaróan. A tekintélyes számú, vonatra váró utazóközönség hangos kiabálása és hahotázása közben tippeltünk, vajon mennyire van még a nagytestű kutyának kapacitása, s az idős hölgy hogyan birkózik majd meg az utána következő feladattal, a sok csomó eltüntetésével.

folyt.köv.
 
Mihály
 
 
Szólj hozzá

kultúra utazás emlékek nosztalgia Párizs Franciaország