2012. máj 21.

Mindeningyen – a pazarlás ellen

írta: S. Cecilia
Mindeningyen – a pazarlás ellen

 

..
Minden ingyen – itt tényleg az, nem átverés. A budapest-mindeningyen, azaz freecycle budapest  egy fórum és levelezőlista, ahol ingyen lehet kapni és ingyen fel lehet ajánlani dolgokat, amire az embernek nincs szüksége. 
 
Nem vagyok egy kifejezetten gyűjtögetős típus, mégis sokmindentől azért nem tudok megválni, mert nem tudom, hogy mit kezdjek vele, kidobni sajnálom.  Általában sokáig keresgélek, mire megtalálom, ki tudna igazán örülni neki, vagy jól felhasználni azt, ami nekem feleslegessé vált. De sokszor reménytelennek tűnik megtalálni a célszemélyt és évekig tárolok, kerülgetek dolgokat. És bosszankodom, hogy miért nincs nálunk kitalálva-megszervezve a feleslegessé vált dolgok újrahasznosítása. 
Revelációként hatott, amikor rátaláltam a mindeningyenre. Egy kanadai rokon mesélt róla és kérdezte, hogy nálunk is van-e. Némi internetes keresés után meg is találtam. A rendszer a következőképpen működik: a levelezőlistára regisztrálni kell (fenti linkre  való kattintással elérhető a weboldal), ezt követően kap az ember egy visszaigazolást és egy szabálygyűjteményt arról, hogyan kell használni a fórumot. E-mailben jön értesítés minden eseményről, ha valaki felajánl, vagy keres valamit. A szabályokhoz tartozik, hogy értesítést kell küldeni, ha egy meghirdetett tárgy elkelt (mindig az első jelentkező a nyertes), és arról is, ha valaki már megkapta, amit keresett.
A legkülönfélébb tárgyak cserélnek gazdát a számítógéptől a gyerekágyon át a befőttes üvegekig. Mert a csereberének az a filozófiája, hogy ami nekem szemét, az másnak éppen kincs lehet. Első keresésemre még aznap hárman válaszoltak, de később is jöttek ajánlatok. A tagok szinte barátként üdvözöltek és felajánlották, hogy még el is hozzák a kért tárgyakat, ha igénylem. A budapesti mindeningyen forgalma még nem túl nagy, viszonylag szűk körben terjed. Sajnos még nincs túl sok híve a pazarlás megállításának. Milyen érdekes, hogy a gazdag országokban sokkal népszerűbb az újrahasznosítás! 
„Sokan értékeket is kidobnak, ami pazarlás. Ez a fórum azért van, hogy mielőtt kidobsz valamit, másokat értesíts. Ha valamire nincs már szükséged és ingyen odaadnád, akkor írd meg. Lehet, hogy valakinek pont az kell, amit te ki akarsz dobni. Ha szeretnél ingyen kapni valamit, azt is írd meg, mert lehet, hogy valakinek a sufnijában ott hever, ami neked kellene, és szívesen odaadná!” – ez áll a mindeningyen weboldalának  bevezetőjében.
További részletek az oldalról:   „Ez a fórum azért van, hogy megelőzzük a pazarlást. Az ötlet Amerikából származik.! Angolul úgy hívják, hogy "FREECYCLE" (ejtsd: fríszájkol). Arizona államban 2003-ban találták ki és azóta már szinte minden amerikai nagyvárosban van egy FREECYCLE fórum.
De nem csak Amerikában, hanem Ausztráliában, Angliában, Oroszországban és Romániában és sok más országban is van ilyen A FREECYCLE ("MINDEN-INGYEN") fórumoknak köszönhetően naponta kb. 40 tonnányi holmi cserél gazdát. Ha nem léteznének ilyen fórumok, akkor rengeteg értékes dolog ki lenne dobva, el lenne pazarolva. Az, hogy tagja lettél ennek a fórumnak azt jelenti, hogy szeretsz spórolni, elősegíted az újrahasznosítást és a pazarlás ellen küzdesz. „

 

 

A FREECYCLE angol nyelvű nemzetközi honlapja :http://www.freecycle.org
Cecilia

   

Szólj hozzá