2012. aug 30.

Operák, musical és operett a Szegedi Szabadtérin

írta: Adam G. Steve
Operák, musical és operett a Szegedi Szabadtérin

Jelenet a Mágnás Miska című operettből
A Szegedi Szabadtéri Játékokat a nagy meleg ellenére idén sem hagytam ki, három előadást is láttam. A Jekill és Hyde című musicalt nem nagyon szerettem, bezzeg az operaelőadások : Parasztbecsület és a Bajazzók igazi nagy élmény volt. A Mágnás Miska című operettet Alföldi Róbert rendezésében nagyrészt a Nemzeti Színház-beli művészek adták elő nagy sikerrel.
A Jekill és Hyde-ot nem nagyon szerettem, csak olyan "sablon-musical"-nek nevezem. Ezek az új musicalek zenéi szerintem egy kaptafára készülnek, dallamuk nagyon hasonló, magas fejhangon énekelnek és szenvednek.  Van benne gyilok és vér, vad szenvedélyek - mindezekkel együtt mégis untam, egyik olyan, mint a másik. A műfaj klasszikusai (a Jézus Krisztus szupersztár, Az operaház  fantomja, a Hair) elkényeztettek bennünket, ez a "másodvonal" nem hoz lázba.
Jelenet a Parasztbecsület című operából

Bezzeg az operaelőadás a Dóm-téren! A Parasztbecsület és a Bajazzók igazi nagy élmény volt! Igaz, hogy a Parasztbecsületet a rendező Kerényi Miklós Gábor modern korba helyezte, és én az ilyenfajta "modernizálást" nem kedvelem, de az énekesek és az előadás minden résztvevője nagyon jó volt, nekem különösen a Santuzzát éneklő Frankó Tünde éneke és játéka tetszett, Turiddut, a parasztlegényt az operaénekesként debütáló Dolhai Attila énekelte.
Az igazán jó előadás a Bajazzók volt, remek énekesekkel, látványos rendezői megoldásokkal.  Muszáj leírnom a szereposztást, mert nagyon nagy élményt jelentettek az igazán remek énekesek! Tehát: Canio/Bajazzó: Avgust Amonov, Nedda, a felesége: Asmik Grigorian, Tonio: Szegedi Csaba, Silvio: Boris Grappe. Igazi nagy, tomboló siker volt. 
Jelenet a Bajazzók című operából
Augusztus 20-án láttuk a Mágnás Miska című operettet Alföldi Róbert rendezésében. Zsúfolt nézőtér előtt énekeltek-komédiáztak a nagyrészt Nemzeti Színház-beli művészek,  két operaénekes volt a két főszereplő, Rolla Rácz Rita, a bonviván Haja Zsolt. De valójában Radnay Csilla (Marcsa), Stohl András (Miska) és Molnár Piroska (öreg grófnő) aratták a legnagyobb sikert, kiváló szereplőgárdát verbuvált ismét Alföldi Róbert a Dóm térre. Jó lenne őket jövőre is látni!
 Brigitta
Szólj hozzá