2013. jan 23.

Görög flan - karamellás puding

írta: Adam G. Steve
Görög flan -  karamellás puding

zflan3-300x225.jpg saját felvételek


lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Hozzávalók:

2-szer 12 evőkanál cukor
1 liter teljes tej
8 tojás
1 evőkanál vanília esszencia, vagy egy vanília rúd belseje

Elkészítés:

Melegítsük be a sütőt 150 fokra. Egy vastagfalú lábosban 12 evőkanál cukrot kislángon addig melegítsünk keverés nélkül, amíg el nem olvad és világos, aranyszínű nem lesz. Legyünk óvatosak, hogy le ne égjen. A karamellizált cukrot tegyük egy nagy tűzálló tálba, vagy egyéb sütőformába. Tehetjük több, kisebb sütőformába is. A cukor kikanalazásához használjunk egy beolajozott spatulát.

Addig forgassuk a sütőformát, amíg nem sikerül egy vékony réteg karamellizált cukorral teljesen be nem borítani a forma belsejét. Tegyük félre. A tojásokat törjük fel, és tegyük bele egy nagy tálba. Fokozatosan öntsük hozzá a megmaradt 12 evőkanál cukrot , a vaníliát és a tejet. Addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Öntsük bele a karamellás formába és azt helyezzük bele egy nagyobb serpenyőbe, vagy tepsibe, amibe 3 cm magas forró vizet öntöttünk (gőzfürdő).

Tegyük a gőzfürdőbe állított pudingot a sütőbe kb. 50-percre - 1 órára, amíg megszilárdul. Ha elkészült, hűtsük le szobahőmérsékletűre, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, vagy egy éjszakára, Tálalás előtt a puding széleit egy éles késsel óvatosan válasszuk el a formától. Takarjuk le egy lapos tállal, majd fordítsuk le és borítsuk rá a tálra. A kivett puding után a formában maradt karamellizált cukorból képződött szirupot öntsük a pudingra.

Nagyon tetszetős, gluténmentes, finom desszert.

Hedi, Chicago

Szólj hozzá

édesség recept gluténmentes lisztmentes Hédi