2013. jan 29.

Visszafiatalodás a nagymamaságban

írta: Adam G. Steve
Visszafiatalodás  a nagymamaságban

Az embernek gyakorta azért tetszik egy könyv, mert sok mindenben magára ismer. Így jártam én is, amikor Pataki Éva: A nőböl is megárt a nagymama - című derűs könyvét olvastam. A történet a nagymamává válás örömeit és frusztrációit írja le, miközben megismerkedünk születése pillanatától az Unokával, annak a gyermeknevelésben magabiztos, de olykor csetlő-botló szüleivel, és a nagymamával szoros kapcsolatot fenntartó barátnőivel. A történet elején a nagymama még egy klimaxtól rettegő, partnerkapcsolatokban botladozó, bizonytalan, helyét kereső ötvenes. A regény végére az unokázásban kivirult, szakmai sikerekben gazdag, párra találó, boldog nagymamát látunk. Nem véletlenül „fejlődésregény” a mű alcíme.

Rajz4-300x297.jpg Lilla unokám rajzai


Nagy megnyugvással olvastam a mi gyerekeink nevelése és a mostani gyereknevelés közti apróbb-nagyobb különbségekről, megbizonyosodva arról, hogy ezek a trendek úgy látszik nem egy-egy családra vonatkoznak, hanem általános érvényűek. Ismerősnek tűntek az anya-lánya konfliktusok, a - hogyan legyek jó nagymama nálam is visszatérő dilemmái, a - jaj, csak nálam baja ne legyen a gyereknek pánikja. Színesítik a történetet a főszereplő, és három barátnője alkotta hölgykoszorú szórakoztató sztorijai.

A nagymama lét szépségeit a nagymama pszichológusa fogalmazza meg:
-Hihetetlen megújulási lehetőség is az unoka. Az ember egy csomó mindent megtehet, amit unoka nélkül nem. Már a gyerekével is örült, hogy megint mehet cirkuszba meg szánkázni, csúszdázhat és bábozhat, csupa olyasmit csinálhat, amit egy normális felnőtt nem tesz meg. Van egy visszafiatalodás is a nagymamaságban.

A könnyed, derűs, öniróniával és fanyar humorral teli stílus engem némileg emlékeztetett a kortárs amerikai lektűrök és filmek könnyedségére, ahol még egy válás, vagy depresszió is semmiségnek, a pszichológus segítségével könnyen áthidalható akadálynak tűnik. Az előreláthatóan bekövetkező happy end után az ember jóleső érzéssel csukja be a könyvet és arra gondol, hogy ezt saját nagymama barátnőinek, sőt lányának is el kell majd olvasniuk.

Cecilia

Szólj hozzá

gyermekkor nagyszülők unoka