2013. feb 28.

Citromos csirkemell

írta: Adam G. Steve
Citromos csirkemell

 

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 dl olivaolaj 9 gerezd fokhagyma összenyomva 1 dl fehérbor 2 citrom héja lereszelve 1 citrom 2 evőkanálnyi citromlé 1,5 kávéskanálnyi szárított oregáno 1 kávéskanál friss kakukkfű, vagy 0,5 kávéskanál szárított só és frissen őrölt feketebors ízlés szerint 4 kicsontozott csirkemell (én csirkecombot is használtam ) bőröstől.

Elkészítés Melegítsük elő a sütőt 200 fokra Egy kis serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes lángon, tegyük bele a fokhagymát és addig pirítsuk, amíg a fokhagyma el nem kezd barnulni (ne hagyjuk megégni). Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, adjuk hozzá a fehérbort, a citromhéjat, a citromlevet, az oregánót , a kakukkfüvet és egy kávéskanál sót. Az összekevert hozzávalókat öntsük egy akkora tálba (vagy tepsibe), amelyben elférnek a csirkedarabok. Töröljük szárazra a csirkét, kenjük be olivaolajjal, hintsük meg sóval és borssal és tegyük a tálba bőrével lefelé.

 

Vágjuk fel a citromot hosszában négyfelé, és helyezzük a csirkedarabok közé. Süssük a csirkét a darabok nagyságától függően 30-40 percig, amíg a hús megpuhul és a bőre enyhén barnára sül. Ha a csirke nem elég barna, kapcsoljuk be két percre a felső lángot. Ha elkészült, az edényt szorosan borítsuk be alufóliával és hagyjuk 10 percig pihenni. Ízlés szerint adjunk még hozzá sót és a pecsenyelével meglocsolva tálaljuk. Köretnek én thai rizottót csináltam, petrezselyemmel, mangóval és ananásszal. (saját felvételek)

Hédi Neu, Chicago

Szólj hozzá

csirke főzés recept Hédi