2013. sze 01.

Kreatív gyerekek: házépítés dobozból

írta: S. Cecilia
Kreatív gyerekek: házépítés dobozból

 

A ketten

A szünidő alatt több kreatív dolgot valósítottunk meg a hétéves Lilla és a három és féléves Panni unokáimmal, többek között  kis házakat készítettünk papírdobozból. Kizárólag itthon fellelhető anyagokat használtunk: kartondobozokat ( zacskós macskatáp dobozokat), üdítős- és tejes tetrapack dobozokat, papírragasztót,  géppapírt, filctollat, ollót, irat-tűzőgépet, prospektusokat.

doboz kollázs

A munka menete a fenti képsor szerint a következő volt: A macskatápos dobozokat szétszedtük a ragasztás mentén, egyik felét levágtuk, majd a kép   szerint tűzőgéppel összetűztük. Ezáltal egy tetővel ellátott, egyik oldalon nyitott házat kaptunk. Én úgy gondoltam, hogy a házikó belső, sima falára fogjuk felrajzolni a bútorokat, de Lillának jobb ötlete támadt. Prospektusokból és lakberendezési újságokból kis képeket vágott ki, és felragasztva ezekkel rendezte be a házat. Nagyszerűnek bizonyult az az ötlete is, hogy a színes külső falat és a tetőt egy A4-esfehér lappal ragasztotta le, melyre előzőleg tetőcserepeket és ajtót, ablakot, kerítést (fával és virágokkal) rajzolt filctollal.

lilla2

Az „építkezés” napokig folytatódott, minden ház egy kicsit más, egy kicsit szebb lett. Amikor kifogytunk a macskatápos dobozokból, a tejes és üdítős tetrapack dobozok jöttek sorra. A kimosott dobozok egyik széles lapját kivágtuk három oldalon, hogy ajtószerűen kinyitható legyen. Az egyik keskeny oldalára állítottuk, így egy magas, emeletes házat kaptunk, amit belülről egy kis kartonlap feltűzésével  kétszintessé alakítottunk. Belülről ezeket is ragasztott képekkel rendeztük be.

alkotás 12

A kész házakba azután beköltözhettek  a pici babák és a kisméretű plüss állatkák, és véget nem érő játékok kezdődtek a baba étkészletek, babaruhák, legókockák  felhasználásával. A  kartondobozok hulladékaiból Lilla fantáziája és ügyes keze mobiltelefonokat is gyártott, melyen Panni Anyát és Apát hívta naponta többször, elmesélve, hogy milyen jót játszanak.

akotás Panni telefon

Nagy örömömre szolgát látni a gyerekek önfeledt játékát, tobzódó kreativitását, s azt is megelégedéssel konstatáltam, hogy a kidobásra szánt anyagoknak is új életet lehet adni.

Cecilia

 

 

Szólj hozzá

kreatív kézműves papír nagyszülők unoka újrafelhasználás