2013. sze 29.

60+ agytorna Londonban

írta: Régiségek blog
60+ agytorna Londonban

seniors

Rose  Londonban  él, 86 éves, remekül néz ki,  energiával  és  élettel teli.  Blogunk számára írt postjában  megosztja  tapasztalatait arról, milyen életformát követ.

12 évvel ezelőtt kezdeményeztem egy vitakör létrehozását az otthonomban. 20 személyes ismerőst hívtam meg, akik közül nyolcan jelentek meg az első összejövetelen. Mindannyian hatvan feletti értelmiségiek, főként nyugdíjas tanárok, pszichológusok, stb. Azóta minden hónap utolsó vasárnapján találkozunk valamelyik vitapartner otthonában délután fél háromtól fél hatig. Minden résztvevő hoz egy kiválasztott vitatémát, ami lehet egy különös újsághír, vagy egy folyóiratban fellelt érdekes téma.

A résztvevők körben ülnek,  a házigazda egyúttal a vitavezető szerepét is betölti azzal a feladattal, hogy ügyeljen arra, senki ne szóljon közbe, amíg valaki ismerteti a témáját. Ezután kezdődik a vita, mindenki  hozzászólhat  az előadott  témához. A résztvevők figyelemmel meghallgatják egymást és kivárják, amíg sorra kerülnek, mint hozzászólók.

A vitatémák rendkívül sokoldalúak és változatosak. Példaként megemlítek egyet: Mary látott egy rövidfilmet egy ázsiai törzsről, melynek tagjai 2012-ig vademberekként éltek egy hegyekkel és folyókkal elzárt területen. Nem hordtak ruhát, csak bőr öltözéket a hideg és eső ellen, kizárólag az általuk elejtett állatok nyílt tűzön megsütött húsával táplálkoztak. Orvosságaik a növényekből és fakéregből készültek, egy ismeretlen nyelvet beszéltek. Egy napon amerikai kalandvágyó utazók fedezték fel őket és sikerült rávenni őket arra, egyezzenek bele, hogy lefilmezzék őket.

senior2

Minden létező téma a kör vitatémájául szolgálhat. Nagyon élvezzük ezeket a jó hangulatú, élénk beszélgetéseket, melyeket csak szendvicsek, tea, üdítők, gyümölcs elfogyasztására szakítunk félbe.  Új tagot csak akkor hívunk a társaságba, ha minden résztvevő beleegyezik.

A vitakört azért hoztam létre, mert szükségét éreztem annak, hogy komoly témákban eszmét cseréljünk barátaimmal. Úgy gondoltam, hogy egy irányított beszélgetés kizárja a pletykálkodást és az üres fecsegést, valamint a témától való elkalandozást. A változatos tárgykörök  kivesézésével eltelt háromórás beszélgetések  után az ember úgy érzi, hogy sok új ismerettel töltődött fel, és agyilag nagyszerűen felfrissült.

   Rose

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

hobbi egészséges életmód senior időskor Rose