2013. okt 20.

Takarékosság a nyugdíjjal Rózamari módra

írta: Régiségek blog
Takarékosság a nyugdíjjal Rózamari módra

 

strategy1

Egy nyugger nyögdíj stratégiája című bejegyzésemre reagálva küldte el Rózamari az alábbi rendkívül  hasznos, sok takarékossági ötletet tartalmazó  írását.

Cecilia

Lehet hogy ez nem lesz humoros, de hasznosnak annál inkább.

Hitelünk, tartozásunk nincs. Megszüntettünk minden bankszámlát, kézbe kapjuk a fizetést és a nyugdíjat is. Minden bejövő jövedelmünk 10%-át azonnal elteszem, ez képezi a biztonsági tartalékot, amihez nem nyúlok. A számlákat 2x fizetem havonta a beérkezések sorrendjében az ügyfélszolgálatokon, egy-egy sétába beiktatva.

Vásárláskor akciókat keresek, legyen az ruha, cipő, élelmiszer vagy bármi más, és az árkülönbözetet szintén félreteszem Ez is jelentős összeg lesz 12 hónap alatt, senki sem hiszi, míg ki nem próbálja. Nem dohányzunk, nem fogyasztunk alkoholt, ez NAGYON jelentős megtakarítás.

A vízcsapokra és a zuhanyzóra víztakarékos szűrőt szereltünk, a levegővel dúsított vízzel kellemes a zuhanyzás, a fogyasztáscsökkenés jelentős. A világítótestekben energiatakarékos izzókat tettünk. "A" kategóriás háztartási gépre cseréltük a régieket tavaly, ez is jelentős energiatakarékosság. A mosószerünk folyékony Ariel, de csak keveset használok belőle egy adaghoz, mert fele mennyiségben mosószódával keverem, öblítőnek 8%-os felesre hígított ecetet használok.

Csak mosogatógéppel mosogatok, 1x1 nap, 3 fős a család, jelentős melegvíz megtakarítást tudok produkálni. Távfűtésünk van, digitális hőmennyiségmérőnk és hőfokszabályzós radiátoraink vannak, pályázat útján jutottunk hozzá kedvezményesen. A lakásban 22 fokra van a fűtés beállítva, annak megfelelően öltözünk itthon, éjszakára leveszem a fűtést 19°C-ra.

A lépcsőházban a világítást tavaly korszerűsítettük, és ledes, alkonykapcsolós a világításunk. Az elektromos motorral működő szellőzőberendezést tavaly lecseréltük modern, légmozgással működő Grox rendszerre, ezzel csökkentettük a közös költséget is, mert nincs áramfelhasználás. A lépcsőházi radiátorokat leszereltettük tavaly, csak a fogadótér fűtött.

Ruházatot csak az Angex használt ruha üzletláncban vásárolunk, kiváló minőség, és pazar a kínálat, Szegeden több üzlete van. Kínait soha nem vennék, az pazarlás. Kuponos utazók, nyaralók vagyunk, nagy élmények, kis pénzért, családosan. Autónk már nincs, bringázunk és tömegközlekedünk, kisebb távokra gyalogolunk.

Házi tejet, túrót és sajtot fogyasztunk, és sok zöldséget, gyümölcsöt teszek a napi étkezésbe. Minden nap főzök, vendéglőbe az ünnepekkor megyünk. A 90C éttermet részesítjük előnyben, mert ott szombaton svédasztalos étkezés van. Így nekünk minden ünnep szombatra esik. 6 éve nem nézünk tévét, készülékünk sincs. Olvasunk, inteneten tájékozódunk, beszélgetünk helyette. Hát, talán ennyi dióhéjban.

 Rózamari, Szeged

Szólj hozzá

nyugdíj nyugdíjas takarékosság időskor