2014. már 03.

SÉTÁK

írta: Lujza65
SÉTÁK

 

A séta kiváló nyugdíjas időtöltés, egészséges is meg érdekes is. Én a magam részéről sokkal többet sétálok, amióta nyugdíjas vagyok: több időm van, no meg a séta a helytörténeti érdeklődésemet is nagyszerűen szolgálja: meg lehet nézni azokat a helyeket, amikről nemrég olvastam, hallottam, és új helyeket lehet fölfedezni, amiknek jó utánanézni, átbeszélni a barátokkal, ki mit tud a környékről. Így aztán hamar adódik a következő úti cél. Egy ilyen eszmecserén értesültem nemrég az Idegenvezetők Világnapjáról, amit az idegenvezetők sok ingyenes vezetéses séta szervezésével ünnepeltek! (Tetszik nekem ez a kezdeményezés, jó lenne, ha más szakmák is bevezetnék…) A nagy kínálatból az újlipótvárosi sétát választottuk, és nem lepődtünk meg, amikor a találkozóhelyen már vagy 40-50 hasonló korú hölgy és úr várakozott. A fiatal és lelkes szakértő muzeológus-idegenvezető kalauzolásával majd 3 órát jártuk az ismert és kevésbé ismert utcákat. Élveztük, hogy új, eddig nem ismert dolgokat hallhattunk-láthattunk, még mi is, akik mindig Budapesten éltünk.

Seta 010 A Pannónia utca 9. sz. ház bejarata

 

Itt az egyik legcsodálatosabb ház, a Pozsonyi út 38-40, vagyis a Dunapark-ház földszintjén a korabeli kaputelefon rekonstrukciója:    

800-yfs075-pozsonyi-38-k   (forrás: epiteszforum.hu)

Idegenvezető nélkül is igen jó tud lenni a séta, még télen is, ha tempósan haladunk. Sőt télen különösen fontos, hogy kidugjuk az orrunkat, ne bújjunk be egész nap a meleg lakásba. Ennek a jegyében indultunk el nemrég egy külsőbb városrész, Budafok fölfedezésére. Nem volt pontos útitervünk, mégis megtaláltuk a település legrégibb utcáját, a védett gesztenyefasorral, helyi védettségű házakkal büszkélkedő Péter-Pál utcát:

0535-3103-d0000110548bb7d3a46a4

  (forrás: www.168ora.hu)

 

Romantikus kastélyokat, mint pl. a Czuba-Durozier kastélyí:

 

12385920061-300x285.jpg :

 

                                 (forrás: fenteslent.blog.hu)

 

Vagy itt a gyönyörűen fölújított, esküvőre is kibérelhető Sacelláry-kastély:

80-1                   (forrás: eskuvohelyszin.specia.hu)

Egy szó mint száz, a séta az egyik legjobb szórakozás!  

LUJZA  

Szólj hozzá

egészség építészet hasznos tanácsok Budapest Lujza