2014. már 23.

LE A SZIMMETRIÁVAL! avagy KRAKKÓ ÓVÁROSA

írta: Lujza65
LE A SZIMMETRIÁVAL! avagy KRAKKÓ ÓVÁROSA

 

Kora tavasz van, már nem kellemetlenül hideg, de a napnak még nincs igazi, simogató ereje – városnézéshez a legjobb idő. Pár nap szabadidőnk is keletkezett hirtelen, Krakkó régi tervünk, így hát rajta, lássuk, melyik utazási iroda ajánl éppen most utazást Krakkóba! Mivel ez nem a reklám helye, nem árulom el, melyik iroda útját választottuk, legyen elég annyi, hogy nem a nagy nyaralás-szervezők honlapjait néztük meg, nem is azokat a honlapokat, ahol többféle iroda útjait árulják ömlesztve, ismeretlenül, hanem a 4-5 kulturális körutazás-szervezőnél néztünk körül, és végül nagyon meg voltunk elégedve a választásunkkal.

Krakkó évszázadokig Lengyelország fővárosa volt, s még akkor is megmaradt koronázó városnak, amikor Varsó lett a főváros. A lengyel királyokat a Wawel dombján levő székesegyházban koronázták meg, a székesegyház híven őrzi a román stílusú alapokon a gótikus és reneszánsz falakat, a két különböző tornyot, a hozzátoldott reneszánsz és barokk kápolnákat, szabálytalansága miatt minden oldalról mást és mást mutat magából.

081 Krakko Wavel

082 Krakko Wavel

Krakko 147

A hatalmas főtérből kiöblösödő kisebb téren áll a Szűz Mária- („Máriácska”) templom, természetesen az ő tornyai is eltérőek. A kisebb torony felső ablakából, közvetlenül a hagymakupola alatt délután 3-kor kinyúlt egy trombita (a gyönyörű napfényes időben turisták tömege várta már), és egy tűzoltó „riadó” dallamot játszott el, aminek – mint megtudtuk – lengyelül „hejnal” a neve :)) A riadó végén a tűzoltó ki is integetett az ablakból, hogy megbizonyosodhassunk: nem magnóról hallottuk a dallamot. A Mariacki templomban van egyébként Wit Stwosz csodálatos oltára, amelynek a középső táblái Mária életéből, az oldaltáblái pedig Jézus életéből ábrázolnak egy-egy jelenetet.

106 Krakko

Altar_of_Veit_Stoss,_St._Mary's_Church,_Krakow,_Poland

(forrás:  wikipedia)

A világ egyik legrégebbi egyeteme, a Jagelló Egyetem főépületének, a Collegium Maius-nak az udvarán, természetesen nem középen, hanem oldalt van egy órajáték: kétóránként az egyetem jeles alakjai vonulnak el előttünk.

100 Krakko

Krakko_ora

(forrás: http://www2.maius.uj.edu.pl/zegar.en.html)

Itt, ezen az udvaron történt egyébként, hogy az idegenvezető feladatul adta a csoportnak: próbáljuk kitalálni, milyen tudományokkal indult az egyetem a 14. században? Az orvostudományt és a jogot viszonylag hamar – és helyesen – megtippeltük, de a harmadik kifogott rajtunk, a filozófia senkinek nem jutott eszébe… Úgy látszik, ha már eddig földhözragadtan gyakorlatiasak voltunk, most már azok is maradunk!

 Lujza

Szólj hozzá