2014. ápr 06.

ÉP LÉLEK ŐRZI AZ ÉP TESTET!

írta: Adam G. Steve
ÉP LÉLEK ŐRZI AZ ÉP TESTET!

corvin16.hu_-458x600.jpg Korniss Péter fotóelőadása az Erzsébetligeti színházban
Forrás: corvin16.hu


Az ’Ép testben ép lélek’ közmondást   65  éves kor felett  így módosítjuk: Ép lélek őrzi az ép testet!  Hasznunkra válik, ha a testünk (túl)táplálása helyett a szellemünk élményekkel való ellátására fektetünk nagyobb hangsúlyt.

A peremkerületi művelődési házak és színházak tartalmas, érdekes programokat kínálnak megfizethető áron, vagy gyakran térítésmentesen, csupán előzetes regisztrációt kérnek. A teltházas előadások jelzik, hogy a közönség igényli a kultúrát, csupán az anyagiak szabnak korlátot. Mivel 65 felett ingyen utazhatunk, a távoli művelődési intézmények felkeresése csak a szándékon és a tájékozódáson múlik.

Hogy kedvet csináljak hozzá másoknak is, az alábbiakban felsorolok néhány emlékezetes kulturális programot, és intézményt,  ahol nemrég jártunk.

Az Óbudai Társaskörben Papp János: A vándorszínész mesél előadás-sorozatán  olyan tájakra jutottunk el élményszerűen, amelyet saját magunk már nem tudunk megtenni: pl. El Camino, Japán, Himalája, Lappföld, stb. Vetítés, zene, versek és személyes vallomások tették különlegessé az előadásokat 1200 Ft/alkalom belépődíj ellenében. Ugyanott láttuk A Szkalla lányok címűdarabot Tordai Teri és Béres Ilona szereplésével (1250 Ft-os senior jeggyel). A technikatörténész dr. Jeszenszky Sándor kalauzolt a reformkori zene, irodalom és tudomány világában, Mécs Károly színművész tolmácsolta az irodalmi műveket. A Japán Est különleges zenei csemegéket kínált - ingyen.

obudatarsaskor.hu_.jpg Papp János előadása az Óbudai társaskörben
forrás : obudatarsaskor.hu


 A Kőbányai Kulturális Központban a Kínai gyógyítás útja c. előadást és bemutatót élvezhettük szintén térítésmentesen. Dr. Reisinger János irodalomtörténész: Munkácsy Krisztus trilógiája a Biblia tükrében (3 alkalommal 400Ft/alkalom) nagyon színvonalas, zenével és vetítéssel illusztrált előadássorozata is emlékezetes marad.

 A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban az Újévi koncerten a zene, ének, tánc jó évindítást jelentett.

 A XVI.ker. Erzsébetligeti Színházban Korniss Péter foto előadásán ismerhettük meg Erdély, Moldva eltűnő paraszti világának tánc-kultúráját. Ugyanitt élvezhettük a Maros művészegyüttes előadását.

Az V.kerületi Aranytíz Színházban a Kopogós römi c. színdarabot néztük meg Moór Mariann főszereplésével - nagyon jól szórakoztunk, sokat nevettünk.

Szerdánként Eöri Ajándok orvos-természetgyógyász tart előadást és bemutatót a kínai meridián tornáról a IV.ker.-i Andretti kávézó épületében.

A Budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban Nyári Krisztiánnal, az Így szerettek ők c. könyvek népszerű írójával irodalmi esten beszélgethettünk  írókról, költőkről bensőségesen.

 Az Iparművészeti Múzeum épülete és állandó kiállítása magában is csodálatra méltó, emellett a 110 éves a halasi csipke és a Kecskeméti Kerámia Stúdió kiállítása egy egész vasárnap délelőtti élményt nyújtott - 70 felettieknek ingyen!

muzeum.tlap_.hu_.jpg 110 éves a halasi csipke- Iparművészeti Múzeum
forrás: muzeum.tlap.hu


A példaként felsorolt változatos programok nagy része ingyenes  volt.  Egy-egy ilyen kiruccanásnak több haszna is van: megismerjük az adott művelődési intézmény környékét, programfüzetet hozunk el, melyből megtervezhetjük a következő eseményeket. A kimozduláshoz, a színházi előadásokra alkalomhoz illően fel kell öltözni, ilyenkor kiderül hogy a ruhatár darabjai szűknek bizonyulnak. Ez ambíciót ad a meridián-torna rendszeres végzéséhez és még az egészségünknek is használ. Ezt nemcsak a jó vérkép-leletek bizonyítják, hanem az a tény is, hogy a múlt héten egy párizsi utazás alkalmával sok egyéb mellett sikerült megmászni a párizsi Notre Dame 386 csigalépcsőjét oda-vissza, 5 óra hosszat téblábolni a Louvre-ban és egy pihenőnap után a kiskert tavaszi munkáit is elvégezni....

Notre-Dame-600x450.jpg A párizsi Notre Dame előtt


LIZA

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

Szólj hozzá

utazás előadás szabadidő művelődés egészséges életmód Liza