2014. jún 18.

Zöldséges hús kínai módra – stir fry

írta: Régiségek blog
Zöldséges hús kínai módra – stir fry

stirfry_300x225.jpg

A stir fry egy ázsiai eredetű konyhatechnikai művelet nyugatosított változata, melynek lényege a wokban, vagy serpenyőben való gyors kevergetve pirítás (angolul stir fry) apróra vágott húsos-zöldséges ételek elkészítésére. Az így elkészített ételek gyűjtóneve  is stir fry.

Volt egy kis sült húsom lefagyasztva, és amikor kiengedett, kiderült, hogy kicsit kiszáradt. Úgy döntöttem, hogy csinálok belőle egy stir fry-t (ejtése: sztör fráj), ami az egyik kedvencem maradékok felhasználására. Készíthető csirke, pulyka, sertés vagy marhahúsok felhasználásával egyaránt. (Természetesen friss húsokból is elkészíthető). Szerencsére volt otthon néhány fő zöldség összetevő, úgymint répa, piros paprika, hagyma, brokkoli, szárzeller, fokhagyma és gyömbér. Egy jó stir-fry úgyszólván mindenféle friss zöldség kombinációjával létrehozható. Mindig tartok itthon szója szószt és szezám olajat, amelyek szükségesek az elkészítéséhez. Mivel nagyon odafigyelünk a szénhidrát fogyasztásunkra, mi rizs nélkül ettük, de leginkább jázmin rizs illik hozzá köretnek.

stirfry3

Hozzávalók:

fél kiló maradék csirke, vagy egyéb hús falatnyi kockákra vágva 3 zöldhagymának csak a fehér része, vékonyra és ferdén vágva 2 gerezd fokhagyma szétnyomva 3 centiméternyi hámozott, nagyon apróra reszelt gyömbér 1 evőkanál szójaszósz 2 evőkanál cukor (vagy kevesebb, ízlés szerint) 1 kávéskanál kukorica keményítő (helyettesíthető búzaliszttel) 1/4 kávéskanál só 1/4 kávéskanál bors 1 evőkanál száraz sherry, vagy rizsbor (helyettesíthető fehér száraz borral) 1 evőkanál szezámolaj 1 dl víz 3 evőkanál növényi olaj 1 kg friss zöldség, tetszés szerint. Én répát, piros paprikát, brokkolit és szárzellert (nem azonos a magyar zellergumóval)  használtam. 1 kávéskanál csili pehely (el is hagyható) pirított szezám mag , vagy dió, vagy kesúdió, vagy földi mogyoró

Ajánlott köret: jázmin rizs

stir fry1

Elkészítés:

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, vagy wokot. Tegyük bele az olajokat és forrósítsuk fel. Tegyük bele az összenyomott fokhagymát és gyömbért és kissé pirítsuk meg, amíg elkezd illatozni. Adjuk hozzá a brokkoli szárát és a többi olyan zöldséget, amelynek hosszabb a főzési ideje, pl. a répa, és pirítsuk 30 másodpercig. Adjuk hozzá a brokkoli virágos részét és a többi zöldségét, valamint az apróra vágott fött/sült húst. Adjunk hozzá két evőkanál vizet és ízesítsük meg ¼ kávéskanál sóval és borssal. Kevergetve pirítsuk, amíg a brokkoli és a többi zöldség ropogóssá nem válik, kb. 2 percig, vagy kevesebb ideig. Fontos, hogy a kevergetve pirítási műveletet nagyon gyorsan végezzük!!

stirfry3.jpg

Keverjük bele a kukorica keményítőt (vagy lisztet) és forraljuk az egészet addig, amíg besűrűsödik. Ha túl sűrű lett, adjunk hozzá egy kis vizet. Kóstoljuk meg, ízlés szerint még tovább sózzuk és borsozzuk. Az elkészült ételünket halmozzuk egy rizsdomb tetejére, és tálaljuk rászórt pirított mogyoróval, kesudióval, vagy szezámmaggal.

Hedi Neu, Chicago

 

 

Szólj hozzá

főzés recept egészséges táplálkozás kínai konyha ázsiai étel Hédi