Vodkaszószos spagetti
Ezt a különleges ízű szószt használhatjuk főtt tésztához, mint önálló ételhez, de csirkehúshoz, vagy halhoz is. Készülhet frissen, de le is fagyaszthatjuk. Ha vendégeknek adjuk, ne áruljuk el előre, hogy vodkával készült.
Hozzávalók 6 személyre
fél kg spagetti
1 evőkanál vaj
3 evőkanál olivaolaj
1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
4 gerezd összenyomott fokhagyma
80 dkg konzerv egész paradicsom, apróra darabolva
25 dkg konzerv pardicsomszósz
1,2 dl vodka, vagy egyéb magas alkoholtartalmú ital
1,5 dl főzőtejszín, vagy tejföl
8 evőkanál reszelt parmezánsajt, plusz még a tetejére ízlés szerint
fél csomag apróra vágott zöld petrezselyem
egy maroknyi friss, aprított bazsalikom levél, plusz még a tetejére ízlés szerint
egy csipet csípős, piros paprika
só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Forraljunk fel sós vizet a spagetti megfőzéséhez. Közben vágjuk fel a hagymát, egy serpenyőben hevítsük fel együtt az olajat és a vajat. Tegyük bele a hagymát és addig pirítsuk, amíg átlátszóvá válik. Adjuk hozzá a szétnyomott fokhagymát és 30 másodpercig pároljuk. Tegyük bele a pirospaprikát, pirítsuk tovább 30 másodpercig. Most jön a vodka beleöntése. Kb. öt perc kell a vodkának, amíg elpárolog. Ezután adagoljuk bele a kétféle konzerv paradicsomot, majd sózzuk, borsózzuk ízlés szerint. Keverjük bele a tejszínt, vagy tejfölt és hagyjuk főni 3 percet. Végül tegyük bele a parmezánsajtot, a petrezselymet és a bazsalikomot.
A megfőtt spagettit szűrjük le, tegyük tálba, öntsük rá a szószt és keverjük össze. Ha szükségesnek látszik, öntsünk hozzá a főzővízből egy kicsit. Szórjuk meg parmezán sajttal és bazsalikommal.
Hedi Neu, Chicago
Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:
https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192