2014. nov 21.

Te mit teszel az egészségedért? Én súlyzókat emelgetek!

írta: Lujza65
Te mit teszel az egészségedért? Én súlyzókat emelgetek!

 

forrás: elderkind.com

Új sorozatunkban bloggereink elmondják, hogy mit tesznek  az egészségük megőrzése érdekében.

A legtöbbünk fiatalként egészséges, észre sem veszi, hogy az egészség megőrzéséért bármit kellene tennie, vagy tehetne. Aki fiatal korában sportolt, annak fennmarad a testmozgás iránti igénye – aki nem, az később tapasztalja, mennyivel jobban érzi magát egy-egy jó kis séta, félórás torna, szabad levegőn végzett munka, mozgás után. Mert éppen a mozgás, a csontrendszer, izmok és ízületek területén tudunk tenni valamit magunkért. Ami engem illet, évek óta hetenként 2x1 órát gyógytornázom, csoportban. Nem kell nehéz gyakorlatokra gondolni. De a sok gyakorlás mostanra nagyszerűen kilazított, könnyen mozgok, emelgetem a súlyzónak kinevezett félliteres ásványvizes flakonokat.

Aki sohasem küzdött az emésztésével, idős korára annak is gondja lesz vele, mert a legegészségesebb emésztőrendszer is kifárad, mire a finom magyaros konyha termékeit földolgozza. Minél hamarabb térünk át a könnyebben emészthető, zsírtalan, kevéssé sózott, nem puffasztó ételekre, annál több küzdelmet spórolunk meg magunknak. Aki hízásra hajlamos volt fiatalon, az nehezen szokja meg idősebb korában, hogy kevesebbet kell ennie, mert a megszokott mennyiségtől hízik. Az emésztőrendszernek vannak genetikus betegségei, amikkel együtt kell élni, pl. laktóz intolerancia, reflux – odafigyelő táplálkozással valamennyire ezek is karbantarthatók. Ebben is van tapasztalatom: sajnos ki kell vizsgáltatni, végig kell csinálni a kellemetlen emésztőszervi vizsgálatokat, hogy megkapjuk a megfelelő gyógyszert, amivel aztán le tudjuk szerelni a háborgó „elemeket”. Évek óta alig eszem húst, kelt tésztát; nem tudok megenni semmit, ami zsíros.

assurety.org_.jpg forrás:assurety.org

 

Magyarországon a társadalombiztosítás a befizetett járulékokból finanszírozza az orvosi ellátást, állítólag általánosan, ám 65 év felett fizetni kell, ha az eddig megszokott éves nőgyógyászati rákszűrést, mammográfiai vizsgálatot szeretnénk megcsináltatni. A társadalombiztosításon kívüli szférában gomba módra szaporodnak a diagnosztikai centrumok, amelyek térítés ellenében a legkülönbözőbb vizsgálat-csomagokat ajánlják. Véleményem szerint ezek közül a tumormarker vizsgálatokat érdemes rendszeres időközönként elvégeztetni. Aki meg tudja engedni magának, annak javasoltak ezek a vizsgálatok. Megnyugtatnak, bár az alattomos, sokáig tünetmentes betegségek korai diagnosztizálására ezek sem igazán alkalmasak. A kötelező tüdőszűrés megszűnt, de 40 éves kor fölött évente egyszer továbbra is térítésmentesen elvégzik – ezt is nagyon ajánlatos igénybe venni.

Én betegség-ügyben próbálok tudatos lenni. Egy helyen tartom az összes leletemet. Ha új baj jelentkezik, akkor igyekszem jól megfigyelni a tüneteket, hogy egyértelműen el tudjam mondani az orvosnak. Mielőtt új orvoshoz megyek, összeírom, hogy milyen gyógyszereket szedek, mert azt tapasztaltam, hogy ilyenkor nem mindig tudok koncentrálni.

Egyszóval, sokat tehetünk és tennünk is kell egészségünk megőrzéséért!

Lujza

 

Szólj hozzá

egészség egészségmegőrzés egészséges táplálkozás testmozgás egészséges életmód szűrések Lujza