2014. dec 28.

Te mit teszel az egészségedért? Én tornázom és gyalogolok

írta: S. Cecilia
Te mit teszel az egészségedért?  Én tornázom és gyalogolok

 

torna 4

Az egészségmegőrzés szempontjából én a rendszeres testmozgást tartom a legfontosabbnak. Igyekszem, hogy minden napra jusson valami: ez lehet gyaloglás, torna, vagy szobabiciklizés. Ha nem kell kifejezetten rohannom valahová, akkor szívesen teszem meg gyalogosan az út egy részét. Ilyenkor lehetőleg ütemesen és nagy lépésekkel gyalogolok, tehát nem andalgok. Ehhez kényelmes cipő és ruházat is kell. Beszereztem egy jó sportcipőt és szabadidő ruhát, amiben elegáns ugyan nem vagyok, de jól érzem magam benne. Ha korán ébredek – ami elég gyakori - tornázni szoktam. Általában a televíziót is bekapcsolom, így könnyebben telik el az a 30-40 perc, ami alatt a korábbi évek gyógytorna- és jóga óráin tanultak alapján összeállított gyakorlatsort végzem. Amikor jó az idő, szívesen végzem a gyakorlatokat a teraszon. Nincs is jobb napkezdés, mint reggel megtornáztatni az izmokat! De gyakran egy kis tornával fejezem is be a napot a teraszon. Ilyenkor télidőben kabátot és cipőt veszek és úgy végzem álló helyzetben a gyakorlatokat, miközben a csillagos eget bámulom.

torna 3

Ennél még kellemesebb, amikor nyáron, a kertben tornázom a fűben. Az ilyen otthoni tornához nagyon kevés hely kell, a legkisebb lakásban is van rá mód, ha máshogy nem állva, de még széken ülve is lehet tornázni. Sőt! Én még ágyban fekve is szoktam. Ha korán ébredek és még nincs kedvem felkelni, fekve szoktam lábizom erősítő gyakorlatok végezni a takaró alatt. Gyerekeink jóvoltából van egy szobabiciklink, ezen hetente háromszor szoktam húsz percet tekerni. Lányom és a párja, akik nagyon sportos életmódot folytatnak, meggyőztek arról, hogy nem elég tornagyakorlatokat végezni, hanem szükség van az ember szervezetét jobban igénybevevő biciklizésre is. Ezeknek a kombinált testmozgásoknak hála sikerült megőriznem rugalmasságomat, és elkerülnek a reumás panaszok. A korombeliek csodálkozására például nem okoz gondot, hogy leüljek az unokák mellé játszani a szőnyegre.

torna5Ami az egészséges táplálkozást illeti, férjemmel ezen a téren csak lassan sikerül jó irányba változtatni az étrendünkön. Pl. ha tornával kezdem a napot, a jóérzést fokozandó, nem a szokásos vajaskenyeret, hanem rostban és vitaminban gazdag müzlit reggelizek, és erre a férjem is rászokott. A müzliben zabpehely és kukoricapehely van, és kerül bele az éppen otthon lévő magokból és apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcsökből, majd az egészet tejjel öntöm nyakon. Elméletben sok zöldséget és sovány húst szeretnénk fogyasztani, a gyakorlatban ez nem mindig jön össze, mert ezek elkészítése általában sokkal munkaigényesebb, mint a gyorsan összedobható tészta- és krumplis ételek. Az egészséges táplálkozás jegyében a heti bevásárlásnál jól feltankolunk zöldségekből, így előbb-utóbb azért elfogynak azok is. Férjemmel mindketten imádjuk az édességet, képesek vagyunk egy tábla csokit egyszerre befalni. Ezt megelőzendő nem veszünk otthonra édességet, de ha mégis kerül a házba egy kis csoki, vagy túrórudi, amikor az unokák nálunk vannak, boldogan felfaljuk a maradékot, ha elmentek. Az utóbbi években azért sokkal kevesebb zsíros ételt fogyasztunk, és amióta magas a vérnyomásunk, kevésbé sózzuk az ételeket, és este szívesen eszünk fokhagymás pirítóst, ami ugyancsak jótékonyan hat a vérnyomásra – állítólag. A húsok közül előnybe részesítjük a sovány, fehér húsokat, sőt én egyre kevesebb húst fogyasztok. Rászoktunk arra is, hogy esténként a TV előtt ülve ne édességet, vagy szénhidráttartalmú rágcsálnivalót, hanem szárított, vagy friss gyümölcsöt, joghurtot, vagy kefirt fogyasszunk.

Fontos a jó alvás, de ez, mint tudjuk, idős korban sok gondot okoz. Bár az ember éjszakai alvásigénye csökken, nappal viszont gyakran elbóbiskol. Újabban későbben megyek aludni, hogy ne ébredjek olyan korán. A gyors elalvás és pihentető alvás érdekében este már nemigen eszek. A lefekvés előtt végzett néhány tornagyakorlat a teraszon mindig hatásos, javaslom az alvásproblémákkal küzdő kortársaimnak is!

A lényeg, hogy figyeljünk oda az egészségünkre, aktívan tegyünk érte minden nap valamit!

Cecilia

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Szólj hozzá

egészséges táplálkozás egészséges életmód hasznos tanácsok Cecilia