2015. jan 23.

Meridián tornával a testi-lelki egészségünkért!

írta: Régiségek blog
Meridián tornával a testi-lelki egészségünkért!

kert__sz2_462x600.jpg

Te mit teszel az egészséged megőrzéséért? Körkérdésünkre ezúttal Liza válaszol.

Tíz éve találkoztam a híres fotóművésszel, Szipál Macával. Karácsony és újév közötti időszakban jelentkeztem be hozzá, hogy egy tablóképet csináltassak nála. Ismeretlenül is közvetlen stílusban invitált: gyere most, nyugodtan! - és mentem. 80 éves elmúlt, de korát meghazudtolta egész lénye, ténykedése. Frizurát igazított, felsőket, kiegészítőket adott a fotózáshoz, hogy a legjobban mutassak a fényképen. Látszott, hogy szereti és szórakoztatja, amit csinál. Mi a titka?- kérdeztem. - Nem terhelem a szervezetem evéssel - mondta. Krumplipüré és citromlé - ennyi volt a hűtőjében.

Számomra ez intő, de nem teljesen követhető példa. Egy bölcs ismerősöm azt mondta: rendesen kell enni, mert aki nem eszik rendesen az megbetegszik és akkor már hiába eszik. Igyekszem koromhoz illő mennyiségű és minőségű ételt fogyasztani rendszeresen. A jóllakottság érzése nem okoz élvezetet, súlyom kicsit kúszik felfelé, de éves átlagban közel állandó.

Nyáron a konyhakert sok mozgást biztosít és ellát friss gyümölccsel, zöldséggel. Mindegyiket szeretjük, fogyasztjuk. Télen többnyire az általunk termelt és lefagyasztott termékeket főzzük meg levesnek, főzeléknek. Naponta fogyasztunk sajtot, kefirt, és egy probiotikus joghurtot, margarin helyett pedig vajat eszünk. Vérnyomáscsökkentőn kívül nincs szükségünk gyógyszerekre, csak vitaminokat szedünk télen, hogy pótoljuk a természetes vitaminokat.

 

A főzéshez, sütéshez fele arányban használom a teljes kiőrlésű és tönkölybúza lisztet, zabpelyhet, zablisztet. Mértékkel, de az édességet sem hagyom ki az életemből. Az aktív, tevékeny életmód: kertészkedés, házimunka, séta, kirándulás, kulturális programokon való részvétel segíti a testi-lelki egyensúly fenntartását.

A betegség elkerült, de életemben először csontom törött, mégpedig a jobb csuklóm. Nem csúszós időben, hanem szép napfényes séta közben pillanatnyi figyelmetlenség következtében. Begipszelt jobb kézzel átélni a születésnapomat, a karácsonyt, várakozni órákon át az orvosnál, gyógytornán nyomasztó dolog volt. De már gyógyulóban vagyok. Mindenkinek azt kívánom, hogy ezt kerülje el, jobban vigyázzon a lépteire.

 meridi__n_600x336.jpg

Rendszeres testmozgásként párommal kínai eredetű meridián tornát végzünk. Ez egy  nem megerőltető, gyógyító és betegségmegelőző hatású gyakorlatsor. Lényege a folyamatos térdrugózás mellett a test meridián pontjainak stimulálása kézzel történő ütögetés és masszírozás által, mely energetizálja a testet. Budapest szerte és vidéken is ingyenes tanfolyamok vannak, ahol el lehet sajátítani és együtt lehet végezni a meridián tornát, melyet Magyarországon dr. Eőry Ajándok orvos-természetgyógyász terjesztett el. Mi megvásároltunk egy meridián torna CD-t és otthon, azt hallgatva végezzük a gyakorlatokat. Ez a naponta végzett negyedórás torna jó közérzetet biztosít számunkra. A módszer kidolgozói szerint a medián torna rendszeres végzése az életet meghosszabbítja és fenntartja a szellemi frissességet

Liza

Szólj hozzá

kertészkedés egészségmegőrzés nyugdíjas egészséges táplálkozás egészséges életmód hasznos tanácsok meridián torna