2015. már 30.

Vigyázzunk szemünk „fényére”, amíg nem késő!

írta: Régiségek blog
Vigyázzunk szemünk „fényére”, amíg nem késő!

pár

Úgy vigyázz rá, mint a szemed fényére! - mondta édesanyám, ha valami nagyon fontosat bízott rám. Idős emberként ma már tudom, hogy mennyire igaza volt. Mivel régóta szemüveges vagyok, tudatosan próbálok odafigyelni a látásomra. Étrendemet és életmódomat is úgy alakítom, hogy az pozitívan befolyásolja szemem egészségét is.

Ehhez célszerű néhány fontos ismeretet felidézni. Kutatások bebizonyították, hogy az étrend fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében is. A látás fenntartása érdekében az élelmiszereknek tartalmazniuk kell a szemünk táplálását és a szemünket károsító hatásokat csökkentő anyagokat. Az is ismeretes azonban, hogy szemünk egészséges működésében fontos szerepet játszanak olyan mikrotápanyagok, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, így ezeket étrendkiegészítő formájában vesszük magunkhoz.

zöld

Az éleslátásért felelős makula, azaz ideghártya pigmentjének alkotóelemei a lutein és a zeaxantin. Ezeket részben az élelmiszerekkel juttathatjuk a szervezetbe. Ilyen élelmiszerek pl. a zöldleveles zöldségek (petrezselyemzöld, spenót, kelkáposzta, fejes saláta) a brokkoli, a csemegekukorica és a tojássárgája.

Az omega-3 zsírsavak a szövetek, így a retina létfontosságú összetevői, melyek hozzájárulnak a jó látás fenntartásához. Ezeket elsősorban halételek fogyasztásával biztosíthatjuk. A vitaminok és nyomelemek a sejtek anyagcseréjének működéséhez szükségesek, másrészt a fény hatására keletkező, a szemet károsító szabad gyökök megkötéséhez nélkülözhetetlenek. Az A vitamin az ún. szemvédő vitamin, melynek előanyagát a sárgarépa és a paradicsom tartalmazza. A C és az E vitaminok, valamint a cink és a szelén nyomelemek megtalálhatók a zöldleveles zöldségekben, és ezeket különböző mértékben tartalmazza a paprika, a citrom, a narancs, a brokkoli, az avokádó, a kivi, a burgonya, a búzacsíra, a máj, a sajtok, a növényi olajok, valamint a hal- és baromfihúsok. Idősebb korban csökken a szem egészséges működéséhez szükséges mikrotápelemek mennyisége az elfogyasztott étrendben, mivel az ember kevesebbet bír enni.

Halak

Párommal változatos táplálkozással arra törekszünk, hogy minél több fontos anyagot megkapjon a szervezetünk. Nyáron sok levesbe teszek zöldpetrezselymet, eszünk friss sóskát, spenótot tükörtojással, sárgabarackot, paradicsomot idény szerint. Ezek nagy részét mi magunk termeljük meg a kertünkben. A télen viszonylag olcsó brokkolit krémlevesnek, köretnek készítem el. Szívesen reggelizünk egy-egy darab avokádót vajas-pirítós kenyérre téve. Reszelt sárgarépát tartalmazó muffint vagy tortát akár télen is süthetünk, mivel a répa nem drága. A recepteket nemrég adtam közre itt a blogban.

A tápanyagokat a hajszálerek szállítják, ezért rendszeres mozgással segítjük a keringést (séta, kirándulás, meridián torna). A rizikófaktorokat, mint pl. a dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, igyekszünk elkerülni.

Mint tudjuk, a napfénynek hasznos, de ugyanakkor káros hatása is lehet. A napfényben lévő ultraibolya sugárzás károsíthatja a szemet, ezért én tavasztól őszig UV-szűrős napszemüveget viselek, ha napon vagyok.

gyumolcsok

A fentiekben leírt étrend és életmód mellett is szükségünk van azonban olyan mikrotápanyagokra, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, így ezeket étrendkiegészítő formájában fogyasztjuk el. A legtöbb általános multivitamin készítmény ugyanis nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a jó látáshoz szükséges összetevőket. Ezért mi a párommal minden reggel magunkhoz veszünk egy pohár hideg vízzel egy lutein tartalmú táplálékkiegészítő tablettát. Ez megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a szemünk működéséhez szükséges anyagokat.

Nagyon várjuk a jó időt, hogy minél többet lehessünk a szabad levegőn és megkezdhessük a munkát a kiskertünkben, ahol a vitaminokban gazdag növények nagy részét előállítjuk.

További információk itt!

Liza

(X)

Szólj hozzá

egészség szem vitaminok látás étrendkiegészítő egészséges táplálkozás egészséges életmód senior hasznos tanácsok