2015. ápr 01.

Készítsünk citrus dzsemet!

írta: Régiségek blog
Készítsünk citrus dzsemet!

 

narancs 3

Tavasszal nemigen szoktunk lekvárt főzni, pedig lehetséges, mert a citrusfélék ilyenkor is rendelkezésre állnak. A narancsból és citromból készülő dzsem különösen finom foszlós kaláccsal, vagy vajas pirítósra kenve. Tartósítószer nélkül készül.

Hozzávalók:

2 db narancs 1 db citrom 1 kg cukor

narancs

Elkészítés:

Mossuk meg a gyümölcsöket nagyon alaposan. Héjastól vágjuk hosszában félbe a narancsokat és a citromot, majd szeleteljük hajszálvékony félholdakra. Gyorsan megvagyunk vele, ha van egy olyan zöldségszeletelőnk, amelynek állítható a szeletelési vastagsága. Dobjuk ki a magokat. A szeletelt gyümölcsöt és a levét tegyük egy rozsdamentes fémlábosba. Adjunk hozzá 1 liter vizet és melegítsük forrásig. Zárjuk el a lángot és adjuk hozzá a cukrot, kevergessük, amíg a cukor el nem olvad. Takarjuk le, és egy éjszakán át tartsuk szobahőmérsékleten.

 

narancs 2

Másnap a keveréket újra melegítsük forrásig. Vegyük kisebbre a hőmérsékletet és főzzük alacsony hőmérsékleten 2 óra hosszát. Emeljük a hőmérsékletet közepesre és újra hevítsük forrásig, keverjük folyamatosan mintegy félóráig, illetve amíg meg nem keményedik. Úgy tudunk meggyőződni róla, hogy jó-e, ha egy kis kanálnyi dzsemet hagyunk kihűlni és megkóstoljuk. Ne legyen se folyós, se nagyon kemény. Ha még folyós, főzzük tovább, ha kemény, engedjük fel egy kis vízzel.

A forró lekvárt öntsük átforrósított üvegekbe és szorosan zárjuk le a tetejükkel. Spájzban akár egy évig is eláll, bár az enyém sosem tart néhány hétnél tovább.

Hedi Neu, Chicago

Ha tetszett a bejegyzésünk, látogass el közénk blogunk facebook csoportjába, ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. Örülünk, ha írásainkat lájkolod (a cikk címe alatt) és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Szólj hozzá

főzés recept gluténmentes